4.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

«Μαμά, μπαμπά, μην με εκθέτετε στα social media, παρακαλώ»

 

Μεγαλώνοντας παιδιά στην εποχή των social media. Σκέψου πριν κοινοποιήσεις. Οι παγίδες που κρύβει το «sharenting»

 

«Μαμά, το συζητήσαμε αυτό! Δεν μπορείς να δημοσιεύεις τίποτα χωρίς τη συγκατάθεσή μου!» έγραψε η δεκατετράχρονη Apple Martin, κόρη της Γκουίνεθ Πάλτροου, όταν η διάσημη μαμά της ανέβασε στα social media μια φωτογραφία μαμάς-κόρης χωρίς να ζητήσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή της.

Η 14χρονη Apple -είτε γνωρίζοντάς το είτε όχι- θέλησε να αποτρέψει τη διάσημη μαμά της από ένα σφάλμα στο οποίο υποπίπτουν όλο και περισσότεροι γονείς παγκοσμίως, επώνυμοι και μη.

Το φαινόμενο της υπερ-έκθεσης των παιδιών στα social media, συχνά πριν ακόμη καν γεννηθούν, έχει αποκτήσει το όνομα «sharenting», από τις λέξεις share-μοιράζομαι και parenting-ανατροφή. Το sharenting έχει πάρει διαστάσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το μέλλον των παιδιών.

Αν και οι περισσότεροι γονείς προφανώς νοιαζόμαστε για το καλό των παιδιών μας, συνήθως είμαστε και εκείνοι που παραβιάζουν περισσότερο την ιδιωτικότητά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επίτροπου Παιδιών στην Αγγλία, οι γονείς δημοσιεύουν κατά μέσο όρο 1.300 φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους έως την ηλικία των 13 ετών.

Και ενώ είναι φυσιολογικό να νοιώθει κανείς την ανάγκη να καταγράψει τη διαδικασία μεγαλώματος των παιδιών του, δεν είναι απαραίτητα σωστό να μοιράζεται την κάθε στιγμή τους στα social media. Η ESET συμβουλεύει για το πώς η τάση για υπερβολική προβολή των επιτυχιών και των κατορθωμάτων των παιδιών μας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επηρεάσει το μέλλον τους.

 

Τα λάθη

Οι περισσότεροι κοινοποιούμε στα social media στιγμές από την προσωπική μας ζωή. Αθλητικές δραστηριότητες και παρουσίαση γευστικών πιάτων μέχρι προσωπικές επιτυχίες και ξεχωριστές στιγμές κοινοποιούνται συνήθως στα μέλη της οικογένειας, τους φίλους αλλά μερικές φορές και σε όλους τους followers.

Το βασικό κίνητρο πίσω από αυτήν την ανάγκη είναι η ενίσχυση των δεσμών με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους που συχνά είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Πολλοί γονείς όμως κοινοποιούν και φωτογραφίες των παιδιών τους και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία: από τα πρώτα δοντάκια, τα πρώτα τους βήματα, την εκπαίδευση τουαλέτας, ενώ αρκετοί ανεβάζουν στα προσωπικά τους κοινωνικά μέσα ακόμα και τον πρώτο υπέρηχο της κύησης! Με άλλα λόγια, πολλά παιδιά έχουν, εν αγνοία τους, ψηφιακή παρουσία πριν ακόμη… γεννηθούν.

Σύμφωνα με την ESET, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο αντενδείκνυται. Δεν πρόκειται για τα δικά σας δεδομένα: Για παράδειγμα όταν μοιραζόμαστε δημόσια χιουμοριστικές στιγμές και επιτυχίες των παιδιών μας, αυτόματα παραβιάζουμε το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα.

Και ενώ οι γονείς έχουμε τις καλύτερες προθέσεις όταν μοιραζόμαστε διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών μας, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει για αυτά στο μέλλον η δημοσιοποίηση πληροφοριών τέτοιου είδους. Γιατί, καθώς μεγαλώνουν, μερικές από τις φωτογραφίες και τις λεπτομέρειες που έχουμε δημοσιοποιήσει ως γονείς ενδέχεται να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τα παιδιά μας, τις οποίες τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Για αυτό είναι σημαντικό να θέτουμε εκ των προτέρων κάποιους περιορισμούς ως προς το τι περιεχόμενο μπορούμε τελικά να κοινοποιούμε και βεβαίως, όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν, θα πρέπει να σεβόμαστε την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Τι δημοσιοποιούμε και σε ποιόν;

Τα δεδομένα στο Διαδίκτυο έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διευκολύνουν την αναζήτηση και την κοινοποίηση και διατηρούνται εκεί για πολλά χρόνια. Ή με άλλα λόγια «ό,τι ανεβαίνει στο internet, συνήθως μένει εκεί».

Εντούτοις, οι άνθρωποι τείνουμε να ξεχνάμε ότι κάτι τόσο απλό όσο το να μοιραζόμαστε μια φωτογραφία ενός παιδικού πάρτι γενεθλίων θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, αν η φωτογραφία καταλήξει σε λάθος χέρια.

Ας αναλύσουμε πόσες πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια ανάρτηση:

  • Μια φωτογραφία του παιδιού, που πιθανά θα συνοδεύεται από μια ευχή του τύπου «χαρούμενα 2α γενέθλια, Γιάννη!».
  • Λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να δίνουν στοιχεία για την τοποθεσία.
  • Άλλους ανθρώπους, αφού θα μπορούσε να είναι μια ομαδική φωτογραφία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα, αφού πρέπει να λάβετε υπόψιν και την ιδιωτικότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε τέτοια γεγονότα.
  • Κάποια γεωγραφική ετικέτα, εάν ο γονέας δεν έχει ήδη απενεργοποιήσει τη σήμανση τοποθεσίας λήψης της φωτογραφίας.

Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί έχουμε το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τη διεύθυνση του παιδιού, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν πχ για κλοπή ταυτότητας.

 

Οι κίνδυνοι

Η Stacey Steinberg, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου για Παιδιά και Οικογένειες (Center on Children and Families), αναφέρθηκε στους κινδύνους του sharenting στη μελέτη με τίτλο Sharenting: Η ιδιωτικότητα των παιδιών στην εποχή των social media.

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει αφορά μητέρα που δημοσίευσε φωτογραφίες των δίδυμων παιδιών της καθώς ήταν στην τουαλέτα. Η μητέρα ανακάλυψε, αργότερα, ότι κάποιοι είχαν κατεβάσει τις φωτογραφίες, τις είχαν επεξεργαστεί και στη συνέχεια τις είχαν ανεβάσει σε ιστοσελίδα για παιδόφιλους.

Πώς όμως μπορεί να είναι κανείς υπεύθυνος γονιός στα social media; «Η καλύτερη και ασφαλέστερη συμβουλή είναι μην δημοσιεύετε στα social media τίποτε που να σχετίζεται με τα παιδιά σας» αναφέρει η εταιρεία. Όμως, αυτό θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο για τους περισσότερους σύγχρονους γονείς. Η εποχή που ξεφυλλίζαμε τα οικογενειακά άλμπουμ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ούτε είναι πρακτικό να κουβαλάμε μαζί μας άλμπουμ φωτογραφιών για να τα δείξουμε στα μέλη της οικογένειάς μας ή τους φίλους μας.

 

Συμβουλές

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κοινοποιούμε τις φωτογραφίες μετριάζοντας τους κινδύνους που περιγράψαμε νωρίτερα. Μερικοί από αυτούς, σύμφωνα με την ESET, είναι οι εξής:

  • Μην μοιράζεστε κάτι που μπορεί να περιέχει προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αναγνώριση του παιδιού σας, όπως ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνία γέννησης.
  • Απενεργοποιήστε τη σήμανση τοποθεσίας όταν κάνετε λήψη φωτογραφιών ώστε να μην εμφανίζονται οι ετικέτες τοποθεσίας.
  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο κοινοποίησης των φωτογραφιών. Πριν αναρτήσετε κάτι στα social media ρίξτε πρώτα μια ματιά στα φίλτρα απορρήτου και στη συνέχεια στο κοινό στο οποίο θα κοινοποιήσετε την ανάρτηση.
  • Μοιραστείτε φωτογραφίες και πληροφορίες με άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε και ζητήστε τους να μην τα μοιραστούν με άλλους.
  • Πριν δημοσιεύσετε κάτι, κάντε μια παύση και σκεφτείτε κατά πόσο αυτό που σκοπεύετε να μοιραστείτε θα επηρεάσει στο μέλλον το παιδί σας και πώς.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG ultragear: Επίσημος gaming monitor συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος League of Legends

Οι παγκόσμιας κλάσης οθόνες παιχνιδιών UltraGear της LG συνεργάζεται με τους καλύτερους παίκτες πρωταθλήματος της Ευρώπης για περιφερειακή υπεροχή Η LG Electronics (LG) είναι στην...

Η Nissan θα ξεκινήσει δοκιμές επαλήθευσης του συστήματος διαχείρισης ενέργειας στη Φουκουσίμα

Η φόρτιση και η εκφόρτιση EVs θα βοηθήσει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα Μέσω του οράματος  Nissan Ambition 2030, η Nissan υποστηρίζει την πολιτική της Namie...

HUAWEI Winter Sales 2022: Αυτό τον χειμώνα όλη η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια σας!

Αποκτήστε, σε ασύγκριτες τιμές, όλα όσα θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν την πιο βαθιά τεχνολογική ανάσα!  Εάν ένας από τους στόχους που βάλατε...

Saracakis.gr, το νέο website του Όμιλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη από την Generation Y

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, προχώρησε στην πλήρη ανανέωση της ιστοσελίδας του αναθέτοντας στην Generation Y - International eBusiness...

Αλλάξτε 10 κακές συνήθειες για να μην πέφτετε θύματα κυβερνοεπιθέσεων

το ένα τρίτο των ανθρώπων που έπεσαν θύμα κλοπής στοιχείων ταυτότητας στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα ή...