30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Μάχη κατά της πειρατείας: Έφοδος Εισαγγελέα σε σπίτια χρηστών με παράνομα συνδρομητικά κανάλια στη Θεσσαλονίκη

Εντείνονται οι προσπάθειες αστυνομίας και παρόχων κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση, με… ντου και σε σπίτια χρηστών παράνομων συνδέσεων μετά από καταγγελίες.

Πιο πρόσφατη επιτυχία της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, μετά από έφοδο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, σε δύο οικίες απλών χρηστών «πειρατικών» συνδρομητικών καναλιών και τώρα κινδυνεύουν με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τις Αστυνομίας συνελήφθησαν τις 32χρονος και τις 39χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση τις νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών. Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο 32χρονος κατείχε και χρησιμοποιούσε παράνομη συσκευή προβολής συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου, ενώ ο 39χρονος επιπλέον εμπορεύονταν συσκευές που παρέχουν παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια μέσω διαδικτύου. Ακολούθησε μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα και μετά από ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εμπλοκή των δύο ατόμων στην υπόθεση και μετά από επιχειρησιακές επεμβάσεις συνελήφθησαν. Το άρθρο 5 του Π.Δ. 343/2002, αλλά και το άρθρο 23 του νόμου 3166/2003 αναφέρουν ρητά αυτές τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις κατά των τελικών χρηστών παράνομων πειρατικών συνδέσεων.

Λίγες ημέρες πριν, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε περισσότερα από 2 χρόνια φυλάκισης σε 60χρονο στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατ’ επάγγελμα και σε εμπορική κλίμακα τέλεση του αδικήματος της παράνομης αναμεταδόσεως οπτικοακουστικού περιεχομένου σύμφωνα και με σχετικές επιβαρυντικές περιπτώσεις.

…Πέφτουν οι πειρατικές συσκευές

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει «black out» πειρατικών στη Βόρεια Ελλάδα και έχουν μπλοκαριστεί πολλοί τελικοί χρήστες αυτών των παράνομων συσκευών, που τώρα ψάχνουν τρόπους να ξεφορτωθούν τα «παράνομα box» υπό τον φόβο συλλήψεων.

Ειδικοί στα ψηφιακά δίκτυα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά στους χρήστες που τους έχει μπλοκαριστεί έστω και μία φορά η παράνομη σύνδεση τους, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι διωκτικές αρχές και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) διενεργούν νόμιμο ipblocking στο πειρατικό δίκτυο που ανήκουν, που αυτό από μόνο του αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα να έχουν ταυτιστεί ψηφιακά οι οικιακές ips τους, ακόμα και μέσα και από τα παράνομα πελατολόγια των πειρατών που βρίσκουν οι αρχές στις εφόδους.

Ηλεκτρονικό έγκλημα

Εκτός τις από τις σημαντικές νομικές και οικονομικές κυρώσεις, η παράνομη χρήση πειρατικών συνδρομητικών υπηρεσιών, αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι χρήστες που αναζητούν παράνομα εναλλακτικές λύσεις για την πρόσβαση σε περιεχόμενο, εκτίθενται σε επιθέσεις και κακόβουλο λογισμικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνουν θύματα διαδικτυακών απειλών.

Η πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε εκθέσεις σε κακόβουλες ιστοσελίδες, κλοπή προσωπικών δεδομένων και ακόμα και σε απώλεια οικονομικών πόρων. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ενημερώνονται οι πολίτες για τους κινδύνους της πειρατικής χρήσης και να αναζητούν νόμιμες εναλλακτικές λύσεις για την πρόσβαση σε περιεχόμενο. Μόνον έτσι μπορούν να προστατευθούν από τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος και να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά τους στο διαδίκτυο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...