12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

«Λίφτινγκ» σε 10 σταθμούς του Προαστιακού από το Κιάτο έως τα Άνω Λιόσια

  • της Μαρίας Μόσχου

Σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό προκειμένου να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στους σταθμούς του Προαστιακού από το Κιάτο έως τα Άνω Λιόσια, προχωρά ο ΟΣΕ.

Πρόκειται για έργα με προϋπολογισμό 600 χιλ. ευρώ με στόχο να αλλάξει την εικόνα εγκατάλειψης των σταθμών, που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες κόσμο.

Σε απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια τονίζεται η ανάγκη για διορθωτικές παρεμβάσεις στους 10 σταθμούς, καθώς έχει περάσει μία 15ετία από την κατασκευή τους και έχουν υποστεί φθορές, αλλά κυρίως  βανδαλισμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλούς από αυτούς του σταθμούς η εικόνα είναι απογοητευτική. Οι ασυντήρητες υποδομές δημιουργούν προβλήματα προσβασιμότητας  σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους λόγω μη λειτουργίας των κυλιόμενων κλιμάκων και των ανελκυστήρων για διαστήματα πολλών μηνών.

Μάλιστα το 2018 οι κακές υπηρεσίες στους σταθμούς είχε γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τις ευθύνες να γίνονται «μπαλάκι» . Είχε προηγηθεί σκληρή κριτική των επιβατών για τους σταθμούς του Προαστιακού σε έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηρόδρομων.

Στο πλαίσιο αυτό στο τέλος του 2019 το υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών είχε προχωρήσει σε τρεις αποφάσεις για την βελτίωση της εικόνας των σταθμών που υλοποιούνται μέσα στο 2020. Οι αποφάσεις αφορούσαν:

  • Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης του ΌΣΕ που αφορούσε στην ανάθεση σε ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στους Σταθμούς του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Σ.Σ. Κιάτου-Σ.Σ. Άνω Λιοσίων» με συνολικό ποσό 300.000 ευρώ για τα έτη 2020 και 2021.
  • Έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης του ΟΣΕ που αφορά στη διενέργεια διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «Παροχή υπηρεσιών για την πλήρη συντήρηση με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων των σιδηροδρομικών σταθμών, κτηρίων και πεζογεφυρών του σιδηροδρομικού άξονα Αεροδρόμιο-Κιάτο και του τμήματος γραμμής Πειραιάς-Οινόη (Νότια Ελλάδα)». Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 563.952 ευρώ και αφορά τα έτη 2020 και 2021.
  • Έγκριση της ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης, του ΟΣΕ, για το έργο «Καθαρισμός των στεγασμένων και υπαίθριων χώρων των σταθμών του Σιδηροδρομικού Δικτύου». Το ποσό ανέρχεται σε 7.049.738,30 ευρώ και αφορά τα έτη 2020, 2021 και 2022.

 

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με την απόφαση, η Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία μειοδοτικού διαγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 264 του Ν. 4412/2016, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων με το σύστημα προσφοράς «με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης κατά ομάδες τιμών ομοειδών εργασιών και με έλεγχο ομαλότητας των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 2α του Ν.4412/2016, για την σύναψη σύμβασης κατασκευής του έργου : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ Σ.Σ. ΚΙΑΤΟΥ – Σ.Σ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ» (Α.Δ. 1956) με προϋπολογισμό 600.000, ευρώ συμπεριλαμβανομένων Γ.Ε.&Ο.Ε., απροβλέπτων, απολογιστικών, αναθεώρησης και χωρίς το Φ.Π.Α.

Συνοπτικά το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων των σιδηροδρομικών σταθμών Κιάτου, Ζευγολατιού, Κορίνθου, Αγίων Θεοδώρων, Κινέτας, Μεγάρων, Νέας Περάμου, Μαγούλας, Ασπρόπυργου και Άνω Λιοσίων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στους παραπάνω σταθμούς που κατασκευάστηκαν προ 15ετίας περίπου, έχουν υποστεί φθορές που οφείλονται αφ’ ενός μεν σε βανδαλισμούς που υπέστησαν λόγω της μη φύλαξής τους για αρκετά χρόνια, αφ’ ετέρου δε από φθορές λόγω της χρήσης τους (π.χ. WC, ασανσέρ κ.λ.π.)

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται στους 12 μήνες. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι την 05-10-2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ., σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήματος. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΕΣΗΔΗΣ – Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr) ακολουθώντας διαδικασία εγγραφής του άρθρου 5 παρ. 1.2 έως 1.4 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αρ. 117384/26-10-2017 (ΦΕΚ Β’ 3821/31-10-2017).

Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 09-10-2020. Ως ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 10:00 π.μ..

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Ο.Σ.Ε. για τα έτη 2020,2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...