18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Λειψυδρία ταλέντων ΙΤ στην Ελλάδα: 1 στις 2 εταιρείες θέλει να κάνει προσλήψεις

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Λειψυδρία ταλέντων με εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής πλήττει σήμερα τις ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο τις startups όσο και τις εδραιωμένες εταιρείες ακόμη και τις πολυεθνικές. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον μία στις δύο εταιρείες στην Ελλάδα, το 54%, θέλει να προσλάβει εργαζόμενους στον χώρο της τεχνολογίας εντός του 2023.

Η ζήτηση για ταλέντα στον τομέα του ΙΤ χτυπά κόκκινο, αφού πρόκειται για τις πιο δυσεύρετους εργαζόμενους στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε διεθνές επίπεδο. Σχεδόν το σύνολο των εταιρειών στη χώρα μας, το 89%, δηλώνει αδυναμία ή στην καλύτερη περίπτωση δυσκολία να βρει στελέχη, που να καλύπτουν τις ανάγκες του στον τομέα της τεχνολογίας, ποσοστό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.

Η ανομβρία στελεχών με γνώσεις ΙΤ ναρκοθετεί την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην Ελλάδα (το 72%) θεωρούν την προσέλκυση ταλέντων ως τη νούμερο ένα πρόκληση για το 2023. Τη στενότητα αποδεικνύει το γεγονός ότι έναν χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο και κυμαινόταν στα επίπεδα του 58%.

Τη δυσκολία προσλήψεων εργαζόμενων με τις κατάλληλες γνώσεις στο πεδίο της τεχνολογίας επιβεβαιώνουν και οι οικονομικές απολαβές, που είναι διατεθειμένες να καταβάλλουν οι ελληνικές εταιρείες για την απόκτηση ταλέντων στο ΙΤ.

Σύμφωνα με έκθεση μισθών για το 2023 της Randstad, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές, για μια ακόμη χρονιά, προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο τομέας των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.

Γιατί δεν βρίσκουν ταλέντα

Το βασικότερο εμπόδιο, που καθιστά δυσχερή τη διαδικασία πρόσληψης στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων, σύμφωνα με το 66% των επιχειρήσεων. Μάλιστα, το  ποσοστό αυτό αυξήθηκε φέτος κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022.

Πρόσθετες δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό δημιουργεί η μηδενική ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο (51%), οι εξειδικευμένες δεξιότητες (42%) και τα απαιτούμενα χρόνια εργασιακής εμπειρίας (36%).

Μάλιστα, η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς τουλάχιστον οι μισές εταιρείες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν. Για την ακρίβεια μόνο το 3% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, με το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, να συνδέουν άμεσα την επιχειρηματική τους ανάπτυξη με την εύρεση και πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Δεξιότητες με ζήτηση

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής και των Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων / Μάρκετινγκ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2023, το 27% των Ελλήνων δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε Υπευθυνότητα, Αξιοπιστία και Πειθαρχία, ενώ το 26% ότι δεν βρίσκει ταλέντα με Κριτική σκέψη και ανάλυση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...