23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

«Λαγκάρει» η Ευρώπη στο 5G

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Υστέρηση έναντι διεθνών ανταγωνιστών της, όπως η ΗΠΑ ή η Νότιος Κορέα, συνεχίζει να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την υιοθέτηση του 5G. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του GSMA, έως το 2025 η μέση υιοθέτηση του 5G σε όλη την Ευρώπη θα κινείται στα επίπεδα του 44%, με την κάλυψη να εκτιμάται στο 70%.

Πρακτικά πάνω από 310 εκατ. Ευρωπαίοι αναμένεται να κάνουν χρήση υπηρεσιών 5G έως το 2025. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα είναι οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στην υιοθέτηση της 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, με τη διείσδυση να υπολογίζεται από τους αναλυτές στο 61% και 59% αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη αυτή δεν είναι θετική για την Ευρώπη, καθώς έως τότε η επίδοση της Νότιας Κορέας στη διείσδυση του 5G τοποθετείται στο 73%, ενώ η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επιτύχουν ποσοστά της τάξης του 68%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. «Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους, που έχει θέσει για την ψηφιακή δεκαετία έως το 2030, εκτός εάν επιταχύνει την υιοθέτηση του 5G», αναφέρει η GSMA.

Αν και η κάλυψη του δικτύου 5G στην Ευρώπη θα αυξηθεί στο 70% το 2025 σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού θα παραμείνει χωρίς κάλυψη. Αυτό συγκρίνεται με 2% ή λιγότερο στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη υιοθετεί το 5G πιο γρήγορα από ποτέ, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις σε υποδομές, ώστε να συμβαδίσει η ΕΕ με άλλες παγκόσμιες αγορές», αναφέρει η GSMA στο «Mobile Economy Report for Europe, 2022».

Eπιδόσεις 5G

Όσον αφορά τη μέχρι σήμερα πρόοδο 5G, η GSMA (με στοιχεία στα τέλη του Ιουνίου 2022) αναφέρει ότι πλέον 108 πάροχοι σε 34 αγορές σε όλη την Ευρώπη έχουν λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G. Η δε αποδοχή της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών από τους καταναλωτές βρισκόταν στο 6% της πελατειακής βάσης της κινητής τηλεφωνίας.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα προφανώς επειδή η Ευρώπη θα μείνει πίσω από την άποψη της ‘ψηφιοποίησης’ των οικονομιών της και αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι των διεθνών ανταγωνιστών», σχολιάζει η GSMA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η Νορβηγία κινήθηκε πάνω από αυτό τον μέσο όρο με τη διείσδυση του 5G να βρίσκεται στο 16%, ακολουθούμενη από την Ελβετία (με 14%), τη Φινλανδία (με 13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 11%) και τη Γερμανία (με 10%).

Όπως σχολιάζει η GSMA για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες, πρέπει να «ψηφιοποιηθούν» περαιτέρω μέσω της ταχύτερης προώθησης της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...

Public: Πακέτο ενίσχυσης οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

Τα Public, σε συνέχεια της καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και θέτοντας τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ως προτεραιότητα, προσφέρουν...

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY εγκαινιάζει τη λειτουργία του “EY.ai”, μίας ενοποιημένης πλατφόρμας, που συνδυάζει τις ανθρώπινες δυνατότητες με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης,...