12.6 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Ξεπέρασαν τις 85.000 οι συνδέσεις FFTH σε ελληνικά σπίτια το 2021

  • Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Ανοδικά κινήθηκε η ζήτηση για συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) την εφετινή χρονιά, αν και τα μεγέθη είναι ακόμη χαμηλά σε σχέση με τη συνολική παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικότητας. Η ενίσχυση των διαθέσιμων γραμμών FTTH για αναβάθμιση της ταχύτητας πρόσβασης στο Internet συν οι απαιτήσεις για συνδεσιμότητα που έχει επιφέρει η COVID-19 και η τηλεργασία, ώθησαν χιλιάδες Έλληνες να επιλέξουν συνδέσεις με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100Mbps.

Η αύξηση της ζήτησης προέρχεται από την διεύρυνση των αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έδωσαν έμφαση στην επέκταση των σχετικών υποδομών, σύμφωνα με παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Τo 2021 ο αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αξιοποίησαν το κουπόνι επιδότησης των 360 ευρώ που προσφέρεται μέσω της δράσης Super Fast Broadband (SFBB) άγγιξε τις 64.000, δημιουργώντας μια πρώτη δεξαμενή συνδρομητών υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Συνολικά, μέχρι τώρα τα κουπόνια που έχουν δοθεί μέσω της δράσης SFBB ξεπερνούν τις 85.500. Το 2020 οι συνδέσεις FTTH προσέγγισαν τις 18.000, ενώ το 2019 ήταν λίγο πάνω από 3.500 και το 2018 δεν είχαν ξεπεράσει τις 200.

700.000 FTTH γραμμές

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των τηλεπικοινωνιακών γραμμών που μπορούν να αναβαθμιστούν σε συνδέσεις FTTH κινείται στα επίπεδα των 700.000 γραμμών σε όλη την Ελλάδα. Τα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να καταγραφεί μεγάλη ενίσχυση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές τόσο όσον αφορά στην επέκταση της διαθεσιμότητας των FTTH συνδέσεων όσο και της πληθυσμιακής κάλυψης με δίκτυα 5G. Βάσει και των πρόσφατων ανακοινώσεων που έχουν γίνει από τους παρόχους για ενίσχυση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς, αλλά και δράσεων όπως το Ultra Fast Broadband (UFBB) εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 η δυνατότητα αναβάθμισης σε FTTH σύνδεση θα παρέχεται για τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Υπό αυτές τις παραδοχές, μπορεί να θεωρηθεί εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί από την ΕΕ για κάλυψη 100% με συνδέσεις 1 Gbps μέχρι το 2030 στην Ελλάδα.

Κίνητρα για σύνδεση FTTH

Τα κίνητρα για την απόκτηση σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) αναμένεται να συνεχιστούν μέσω της επιδότησης του SFBB πρόκειται να συνεχιστεί, ενώ επιπλέον ετοιμάζεται και μία ακόμη δράση με την επωνυμία Fiber Readiness. Η δράση αυτή αφορά την επιδότηση για την δημιουργία των σχετικών καλωδιακών υποδομών μέσα σε πολυκατοικίες και κτίρια με ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που ακολουθήθηκε για το φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι να μπορεί ένα νοικοκυριό σε μία πολυκατοικία να αποκτήσει πολύ γρήγορα σύνδεση FTTH, παρακάμπτοντας τα ζητήματα που ενδεχομένως να υπάρχουν λόγω άρνησης άλλων ιδιοκτητών του κτιρίου να συναινέσουν στην δημιουργία της σχετικής υποδομής.

Σύνδεση 1 Gbps

Αλλά και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες προσφορές και μείωση του κόστους για τις ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναβαθμίσουν σε FTTH την σύνδεσή τους λόγω της καλύτερης ποιότητας που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Επιπλέον, το FTTH μπορεί να προσφέρει ταχύτητες διακίνησης δεδομένων έως 1 Gbps αν και προς το παρόν οι πάροχοι στην Ελλάδα «σταματούν» στα 200 Mbps. Ένα ερώτημα είναι πάντως αν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα είναι σε θέση να καλύψουν γρήγορα την αυξημένη ζήτηση.

5G fixed wireless access

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δούμε ορισμένα νοικοκυριά να επιλέγουν 5G συνδέσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για τη διασύνδεση τους σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Πρόκειται για την υπηρεσία «fixed wireless access».

Σε αυτή την περίπτωση το κρίσιμο ζητούμενο για το 2022 είναι αν θα δούμε κάποιον πάροχο να ξεκινά να προσφέρει συνδέσεις μέσω 5G με απεριόριστο όγκο δεδομένων σε πολύ χαμηλό κόστος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Mελέτη μοτίβων κυκλοφορίας από Nissan -πανεπιστήμιο Vanderbilt και TDOT στις Η.Π.Α

H Nissan σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Vanderbilt και το TDOT στις Η.Π.Α., διεξάγουν μελέτη μοτίβων κυκλοφορίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας του...

Ολυμπία Οδός: «Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας» στο σύμπλεγμα των Σηράγγων Κακιάς Σκάλας  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου η Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας στη σήραγγα «Αίθρα» στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επέμβαση στη...

Η Vodafone καλωσόρισε φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών ΑΕΙ

Συμμετέχοντας στα Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε...

ΕΛΤΑ: Έφτασαν τα πρώτα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη 

  «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» σας προτρέπουν για 31η συνεχόμενη χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που φέτος διαθέτουν περισσότερα κόκκινα γραμματοκιβώτια στο δίκτυό τους...

Σε τροχιά υλοποίησης ο εκσυγχρονισμός G Cloud του δημοσίου – Οι ανάδοχοι των έργων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ο ΟΤΕ είναι προσωρινός ανάδοχος του δεύτερου τμήματος του έργου εκσυγχρονισμού του G Cloud στο δημόσιο. Στο πρώτο τμήμα προσωρινός...