17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια οι επιθέσεις phishing το 2022

Το 2022 το σύστημα antiphishing της Kaspersky απέτρεψε περισσότερες από 500 εκατομμύρια απόπειρες πρόσβασης σε ψεύτικες ιστοσελίδες, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.

Οι υπηρεσίες παράδοσης, οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων (messenger) και οι υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων ήταν τα μέσα που αξιοποιήθηκαν συχνότερα για την εξαπάτηση των θυμάτων μέσω επιθέσεων phishing. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που βρίσκονται στη νέα έκθεση Spam and Phishing της Kaspersky για το 2022.

Παρότι οι επιθέσεις spam και phishing δεν είναι απαραίτητα περίπλοκες από τεχνολογική άποψη, η διαμόρφωσή τους βασίζεται σε εξελιγμένες τακτικές κοινωνικής μηχανικής, καθιστώντας τις εξαιρετικά επικίνδυνες για όσους δεν μπορούν να τις αναγνωρίσουν.

Οι απατεώνες

Οι απατεώνες είναι ικανοί να δημιουργήσουν phising ιστοτόπους που φαίνονται πανομοιότυποι με τους αληθινούς, χρησιμοποιώντας τους για να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να εξαπατήσουν πρόσωπα και επιχειρήσεις αποσπώντας τους χρήματα.

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οι κυβερνοεγκληματίες στράφηκαν όλο και περισσότερο στο phishing. Το 2022 το σύστημα anti-phishing της εταιρείας απέκλεισε με επιτυχία 507.851.735 προσπάθειες πρόσβασης σε κακόβουλο περιεχόμενο, αριθμός διπλάσιος από τον αριθμό των επιθέσεων που αποτράπηκαν εντός του 2021.

Οι χρήστες των υπηρεσιών παράδοσης ήταν τα πιο συχνά θύματα επιθέσεων phishing, αποτελώντας το 27,38% του συνόλου των προσπαθειών που απετράπησαν. Οι απατεώνες στέλνουν πλαστά email προσποιούμενοι ότι είναι από γνωστές εταιρείες παράδοσης και ισχυρίζονται ότι υπάρχει πρόβλημα με μια παράδοση.

Το email

Το email περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς έναν ψεύτικο ιστότοπο, ο οποίος ζητά προσωπικά στοιχεία ή οικονομικές λεπτομέρειες. Εάν το θύμα δεν αναγνωρίσει την απάτη, μπορεί να κοινοποιήσει, άθελά του, τα στοιχεία ταυτοποίησης και τραπεζικών συναλλαγών, τα οποία μετέπειτα πωλούνται σε ιστότοπους του dark web. Άλλοι δημοφιλείς στόχοι επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα (15,56%), τα συστήματα πληρωμών (10,39%) και οι τράπεζες (10,39%).

Οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν, επίσης, ακόμη μια ισχυρή τάση στο τοπίο του phishing για το 2022: αύξηση της πραγματοποίησης επιθέσεων μέσω εφαρμογών messenger, με την πλειονότητα των αποκλεισμένων προσπαθειών να προέρχονται από το WhatsApp (82,71%), το Telegram (14,12%) και το Viber (3,17%).

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν ολοένα και περισσότερο σε λογαριασμούς σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκμεταλλευόμενοι την περιέργεια των ανθρώπων και την ανάγκη τους για ιδιωτικότητα. Χρησιμοποιούν τακτικές όπως η προσφορά ψεύτικων ενημερώσεων και επαληθευμένων καταστάσεων λογαριασμών για να πείσουν τους χρήστες να μοιραστούν τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Ένα παράδειγμα σελίδας phishing που μιμείται μια ειδοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πανδημία

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων που σχετίζονται με την πανδημία, καθώς και να χρησιμοποιούν απάτες κρυπτονομισμάτων για να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Οι συγκεκριμένοι απατεώνες εκμεταλλεύονται τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων για να κλέψουν τις ευαίσθητες πληροφορίες τους.

«Το phishing αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές απειλές στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας, καθώς οι σελίδες phishing αποτελούν συχνά το πρώτο βήμα για μια σειρά απειλών στον κυβερνοχώρο που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια προσωπικών δεδομένων, χρημάτων και δυσφήμηση τόσο των ατόμων όσο και των επιχειρήσεων. Είναι ζωτικής σημασίας για όλους να κατανοήσουν την απειλή και να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν», σύμφωνα με την Olga Svistunova, ειδικό σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Προβλεψη

Προκειμένου να αποφύγετε να πέσετε θύμα spam αλληλογραφίας ή απάτης τύπου phishing, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

  • Ανοίξτε τα email και κάντε κλικ σε συνδέσμους μόνο εάν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον αποστολέα.
  • Όταν ένας αποστολέας είναι υπαρκτός αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος φαίνεται περίεργο, αξίζει να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο επαλήθευσης μέσω ενός εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας με τον αποστολέα.
  • Ελέγξτε την ορθογραφία της διεύθυνσης URL ενός ιστότοπου εάν υποψιάζεστε ότι πρόκειται για σελίδα phishing. Εάν ναι, η διεύθυνση URL μπορεί να περιέχει λάθη που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με την πρώτη ματιά, όπως 1 αντί για I ή 0 αντί για O.
  • Χρησιμοποιήστε μια αποδεδειγμένη λύση ασφαλείας όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο. Χάρη στην πρόσβαση σε διεθνή βάση πληροφοριών σχετικά με το τοπίο απειλών, αυτές οι λύσεις είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αποκλείουν εκστρατείες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και phishing.

Διαβάστε περισσότερα για το Spam και το Phishing το 2022 στην αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Securelist.com.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...