Ξεκινούν απεργία διαρκείας από την Τρίτη οι οδηγοί ταξί στην Αττική

Πηγή: iefimerida.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
- Advertisement -

Συγκέντρωση την Τρίτη στις 11:00 π.μ. με τα πόδια στην έδρα του Συνδικάτου μας.

Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Ο ΣΑΤΑ κάνει λόγο για “εκδίκηση κατά του κλάδου των ταξί, ευτελισμός μιας δημόσιας υπηρεσίας”. 

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κυρανάκης δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία – είναι εκδίκηση κατά του κλάδου των ταξί, ευτελισμός μιας δημόσιας υπηρεσίας που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, και ασέβεια προς το επιβατικό κοινό που εμπιστεύεται τους επαγγελματίες Οδηγούς, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

Με μετατόπιση του μεταφορικού έργου προς τις εταιρίες ενοικιαζόμενων ΕΙΧ με οδηγό, το σχέδιο αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην αθέμιτη ανταγωνιστική πρακτική, αφήνοντας εκτός παιχνιδιού τους ταξιτζήδες. Η πρόβλεψη αφαίρεσης αδειών ταξί ακόμη και για απλά αδικήματα, π.χ. απλή σωματική βλάβη, συνιστά εκφοβισμό προς τους οδηγούς, μετατρέποντας το επάγγελμα σε πεδίο φόβου και αβεβαιότητας.

Αυτή η προσέγγιση, δεν υπονομεύει μόνο την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και την ίδια την αρχή της ίσης μεταχείρισης απέναντι σε όλους τους συμμετέχοντες στην  αγορά των επιβατικών μεταφορών. Οι ταξιτζήδες δεν είναι εχθροί – είναι η ραχοκοκαλιά της αστικής μετακίνησης.

Χρειάζεται διάλογος, όχι τιμωρία.

Τα θανάσιμα χτυπήματα του Κυρανάκη μέσα σε ένα άρθρο (52)

  • Η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης και ο ελάχιστος χρόνος προκράτησης θα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
  • Οι χρόνοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εάν η μετακίνηση λαμβάνει χώρα σε ηπειρωτική ή νησιωτική περιοχή ή και με την χρονική περίοδο.
  • Η υποχρέωση επιστροφής στην έδρα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21 του ν. 4530/2018 (Α’ 59), καταργείται.
  • Ο έλεγχος για τη διαπίστωση παραβάσεων περιορίζεται στον οδηγό και όχι στους επιβαίνοντες πελάτες.
  • Απαλείφεται η αφαίρεση  στοιχείων  κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση εκτέλεσης μεταφοράς με Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό που δεν φέρουν τα διακριτικά γνωρίσματα και τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία.

Ανάκληση αδειών …εκδικητικού χαρακτήρα

Στο πρώτο εδάφιο της περ. (α) του άρθρου 100 του ν. 4070/2012, περί ανακλήσεων αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, μετά τις λέξεις «για ένα από τα αδικήματα» προστίθενται οι λέξεις:

  • «των επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία,
  • επικίνδυνης οδήγησης,
  • επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών,
  • παρακώλυσης συγκοινωνιών,
  • σωματικής βλάβης,
  • επικίνδυνης, βαριάς και θανατηφόρας σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων,
  • συμπλοκής»

Ανεξέλεγκτη αξιολόγηση… κατευθυνόμενες καταγγελίες

Δημιουργείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ψηφιακή εφαρμογή αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφοράς με Ταξί προσβάσιμη από τους επιβάτες, μέσω τοποθετημένου κωδικού ταχείας απόκρισης (QR code) στο όχημα.

–  Η συμμετοχή των επιβατών στην αξιολόγηση είναι ανώνυμη.

–  Η δημόσια προβολή συνοπτικών δεικτών ποιότητας επιτρέπεται μόνο μετά τη συμπλήρωση ελάχιστου αριθμού έγκυρων αξιολογήσεων.

Ο κλάδος δεν απορρίπτει την αξιολόγηση, δεν εμπιστεύεται όμως τις προθέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, δημιουργείται για να αποτελέσει ένα εργαλείο συκοφάντησης και δυσφήμισης του κλάδου.

Και το …κερασάκι στην τούρτα

Υποχρεωτική, βίαιη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση για την Αττική και την Θεσσαλονίκη. Ο στόχος είναι η οικονομική κατάρρευση του κλάδου. Το επιχείρημα για καθαρό περιβάλλον καταρρίπτεται εύκολα. Δεκάδες χιλιάδες (καμία αρμόδια δημόσια υπηρεσία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό) ιδιωτικά  οχήματα κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάνοντας αστική μεταφορά. Αυτά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον… .Σωστά κύριε Κυρανάκη;

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις.
Δεν ανεχόμαστε άλλο την αδιαφορία και τις εχθρικές πολιτικές.

Ζητούμε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία. Ο αγώνας μας, όμως, αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Αγωνιζόμαστε για ασφαλείς, ποιοτικές και δημόσιες μεταφορές, με ταξί που υπηρετεί τον πολίτη και σέβεται τον επαγγελματία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΤΕ: Αύξηση 4,9% στα έσοδα και 2,8% στα προσαρμοσμένα EBITDA το A’ τρίμηνο

Εξαιρετικά θετική κρίνεται η εκκίνηση του 2026 για τον...

ΔΕΗ Fiber Grid προς κινητή τηλεφωνία: Το «σήμα» από τη διαβούλευση του φάσματος που...

Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών εισέρχεται σε μια νέα, κρίσιμη...

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2026: Η νέα γενιά σχεδιάζει το μέλλον με σύμμαχο το ΑΙ

Εντυπωσιακές ρομποτικές εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάστηκαν...

Η COSMOTE TELEKOM παρουσιάζει τους Metallica στη συναυλία της χρονιάς

Η COSMOTE TELEKOM, στηρίζοντας σταθερά τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα,...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ

Άμεση τεχνική υποστήριξη για έκτακτες βλάβες σε καταλύματα βραχυχρόνιας...

Eπενδυτικό κενό €205 δισ. απειλεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

Με ένα επενδυτικό έλλειμμα που ξεπερνά τα 200 δισ....