17.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Κρήτη: Απόβαση υποβρυχίων καλωδίων με… όχημα το νέο data center της Lamda Hellix

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Σε συνομιλίες με τουλάχιστον 10 τηλεπικοινωνιακούς φορείς υποβρυχίων καλωδίων, που επιθυμούν να κάνουν απόβαση στην Κρήτη, βρίσκεται η Lamda Hellix, καθώς χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου data center, που κατασκευάζει στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα data center από αυτά που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στη χώρα μας.

Το νέο data center, που θα κατασκευάσει στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρουσίασε χθες η διοικητική ομάδα της Lamda Hellix, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη, τοπικών παραγόντων και εκπρόσωπου της Digital Realty, του δεύτερου μεγαλύτερου παγκοσμίως κολοσσού τεχνολογίας που έχει εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία.

Η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο τεχνολογίας και σταυροδρόμι ψηφιακών διεθνών διαδρομών μεταξύ τριών ηπείρων με τουλάχιστον τέσσερα σημεία προσαιγιάλωσης με το νέο data center, που θα είναι έτοιμο το 2025, με την επωνυμία Heraklion 1, να γίνεται πόλος έλξης νέων επενδύσεων, ενώ ήδη υπάρχουν συμφωνίες με εταιρείες όπως η Grid Telecom, η Vodafone, η Μedusa, η United κ.α.

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης, μιλώντας για την επένδυση της Lamda Hellix, τόνισε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Athens 3, του νέου data center της Lamda Hellix στην Αθήνα, ενώ μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση για το Athens 4, το 5ο data center της εταιρείας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η επένδυση της Lamda Hellix «αλλάζει τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη», ενώ -όπως είπε με νόημα- «οι επενδύσεις πηγαίνουν εκεί που τις εκτιμούν περισσότερο και μένουν εκεί που τις φροντίζουν περισσότερο».

«Δείχνουμε στους επενδυτές ότι σεβόμαστε και τον χρόνο τους και τα χρήματά τους. Είναι μία ιστορική μέρα για την Κρήτη. Θα τη θυμόμαστε ως την ημέρα που ξεκίνησε η ψηφιακή επανάσταση στο νησί… », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Α. Κάκκος τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα data centers στην Αθήνα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για  toHeraklion 2, αλλά και για παρουσία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Χρονιά – ορόσημο για τη Lamda Hellix το 2020

Ο κ. Κάκκος χαρακτήρισε χρονιά – ορόσημο για τη Lamda Hellix το 2020, όταν η Digital Realty -ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών data center παγκοσμίως, ένας διεθνής κολοσσός του κλάδου με παγκόσμια παρουσία και δραστηριότητα- εξαγόρασε την Lamda Hellix. Και «αγκάλιασε» ταυτόχρονα το όραμά της ελληνικής εταιρείας και δίνοντας νέα, δυναμική ώθηση προκειμένου η Ελλάδα, να αξιοποιήσει τα  συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί  σε leader στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. «Αυτή η κίνηση αποτέλεσε συνάμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Digital Realty είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέλος του S&P Global, με Enterprise Value άνω των 45 δισ. δολάρια, με πάνω 310 Data Centers σε λειτουργία και πραγματικά παγκόσμια, καθώς έχει παρουσία σε 6 ηπείρους, 50 μητροπόλεις και 27 χώρες. Το πελατολόγιό της δε ξεπερνά τους 4.000 πελάτες και συμπεριλαμβάνει όλους του διεθνείς κολοσσους των τηλεπικοινωνιών, του cloud, των social media, των τραπεζών όπως μεταξύ άλλων η IBM, η Facebook, η Oracle, η Microsoft, το Linkedin, η JP Morgan, η Verizon, η AT&T, και άλλοι.

Παράλληλα ο κ. Κάκκος ανέφερε: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε επενδύσεις άνω των 20MW φορτίου IT τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη. Υπολογίζουμε ότι οι επενδύσεις μας θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2δισ. ευρώ στη δεκαετία, ενώ θα διπλασιάσουμε το προσωπικό μας τα επόμενα 3 χρόνια».

Η επιλογή της Κρήτης

Παρόλο που η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής, τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, τα καλώδια δηλαδή που ενώνουν ηπείρους και μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ τους και ενώ περνούν λίγα χιλιόμετρα νοτίως του νησιού απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την Κρήτη και προσγειαλώνονταν στην Σικελία και κυριότερα στην Μασσαλία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλότερες αποκρίσεις στην διασύνδεσή τους με την ΒορειοΑνατολική Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.

Όπως είπε ο κ. Κάκκος ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε περίπτωση που συμβεί κάποιο γεγονός στα κέντρα της Μασσαλίας και της Σικελίας.

Όπως τόνισε ο CEO της Lamda Hellix η νέα επένδυση στην Κρήτη πέραν ότι αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση τεχνολογίας στο νησί, και το πρώτο μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center, είναι ταυτόχρονα εμβληματική και κυρίως μαγνητική, καθώς θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε:

  • να προσελκυστούν νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και φορτία δεδομένων με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη υλοποίηση,
  • να μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις και άρα η απόκριση των εφαρμογών,
  • να αυξηθεί η τηλεπικοινωνιακή και ψηφιακή ασφάλεια της Ευρώπης,
  • να έρθουν εγγύτερα και να εξυπηρετηθούν χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής

και έτσι να καταστήσουν σύντομα την Κρήτη και την Ελλάδα ανάμεσα στα μεγαλύτερα Internet Hubs στον κόσμο, όπως ακριβώς και η Μασσαλία.

Στρατηγικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας

Τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει  τον φάκελό της στο Enterprise Greece προκειμένου το έργο να ενταχθεί  στις Εμβληματικές/Στρατηγικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας.

Το νέο data center θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ολόκληρη η Κρήτη από την επένδυση αυτή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Γιορτή του Ποδοσφαιριστή και της Ποδοσφαιρίστριας αποκλειστικά στο Novasports!

Η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι και φέτος στο Novasports! Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 19:00, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, θα έχουν την ευκαιρία...

Σε διαβούλευση μέχρι 19 Δεκεμβρίου το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP)

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open...

Vimodji: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την καινοτόμο ελληνική startup

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς ενισχύει τη βάση των χρηστών του το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων...

Regate Effective – SFA επιλέγει η PROVIL S.A. πραγματοποιώντας έως και 35% ανάπτυξη το 2022

H Regate, μέλος του Ομίλου SOFTONE, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του Regate Effective – SFA στην Provil. Η Provil , η ελληνική εταιρεία που για περισσότερα...

Απλά Ψηφιακά: Η AWS, οι εξελίξεις στη Lamda Hellix, η Nova και το… YouTube

Τα σχέδια της Amazon Web Services για την χώρα μας, τις εξελίξεις στον κλάδο των Data Center αλλά και τα ευρύτερα νέα της εγχώριας...