21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Κρατήστε τον κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες streaming όπως το Netflix για τον εαυτό σας

Έχετε δώσει σε κάποιον άλλον τον κωδικό πρόσβασης για συνδρομητικές υπηρεσίες όπως πχ το Netflix; Αν ναι, ξανασκεφτείτε το.

Αν μας ζητούσε κάποιος να του δώσουμε τον κωδικό πρόσβασης στο email μας, πιθανά η συντριπτική πλειονότητα να απαντούσαμε αυθόρμητα «σε καμία περίπτωση». Όμως, όταν πρόκειται για συνδρομητικές υπηρεσίες όπως είναι το Netflix, το Amazon Prime και το Spotify, πλατφόρμες συνεχούς ροής περιεχομένου ή αλλιώς «υπηρεσίες streaming», η κοινή χρήση των κωδικών πρόσβασης είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

Μπορεί να ακούγεται αθώο, αλλά όταν μοιραζόμαστε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες streaming, τότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικά επικίνδυνα καθώς ο κίνδυνος παραβίασης των λογαριασμών αυξάνεται.

Πρόσφατα o Jake Moore, Ειδικός σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET έκανε μια έρευνα στο προσωπικό Twitter του και έλαβε πάνω από 2.700 απαντήσεις για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε το θέμα των κωδικών πρόσβασης.

Κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης

Το πρώτο πράγμα που ρώτησε τους συμμετέχοντες ο Moore ήταν ποιες συνδρομητικές υπηρεσίες streaming χρησιμοποιούν. Οι δύο δημοφιλέστερες υπηρεσίες ήταν το Amazon Prime (50%) και το Netflix (47%). Η υπηρεσία YouTube TV βρέθηκε στην τρίτη θέση με 28% και το Spotify στην τέταρτη θέση με 23%. Άλλες υπηρεσίες κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Now TV, Disney + και Sky.

Στη συνέχεια τους ρώτησε αν μοιράζονται αυτές τις υπηρεσίες με κάποιον άλλο. Αποδείχτηκε ότι το 60% των ανθρώπων μοιράζεται τους λογαριασμούς του με τουλάχιστον ακόμα ένα άτομο, όπως μέλη της οικογένειας και φίλους, ενώ ένας στους τρεις μοιράζεται τις υπηρεσίες streaming με δύο ή περισσότερα άλλα άτομα.

Στη συνέχεια, τους ρώτησε με ποιόν τρόπο έδωσαν σε αυτά τα άτομα τον κωδικό πρόσβασης στην υπηρεσία streaming. Παραδόξως, περισσότερα από 1 στα 5 άτομα έδωσαν τον κωδικό πρόσβασης προφορικά, ενώ το 7,5% έστειλε τον κωδικό πρόσβασης μέσω γραπτού μηνύματος ή email. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μοιράστηκαν τον κωδικό πρόσβασης (30,7%) τον  πληκτρολόγησαν οι ίδιοι, προσέχοντας να μην τον δουν οι γύρω τους.

Με άλλα λόγια, πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων έχουν δώσει τους κωδικούς πρόσβασης σε κάποιον άλλο και συχνά υπάρχει επίσης κάποιο είδος γραπτού αρχείου. Και καλά όταν γνωρίζετε τον άνθρωπο που του δώσατε το αρχείο, όμως τι γίνεται όταν στη συνέχεια αυτό το άτομο δώσει με δική του πρωτοβουλία τον κωδικό πρόσβασης σε κάποιον τρίτο; Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο έφηβος γιος ή η κόρη σας να μοιραστούν τους κωδικούς για τους οικογενειακούς λογαριασμούς με κάποιον φίλο/η τους.

Επιπλέον, σχεδόν πάνω από το 1% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει χάσει την επαφή με ένα ή περισσότερα άτομα με τα οποία μοιράζονται την υπηρεσία streaming που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, με έναν πρώην σύντροφο ή με κάποιο φίλο που δεν βλέπουν πια.

Τα προβλήματα δε σταματούν εδώ…

Το πιο ανησυχητικό εύρημα της έρευνας που έκανε ο Ειδικός σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET στο Twitter του είναι ότι το 14% των χρηστών χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί τους μπορούν να γίνουν εύκολος στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες.

Είναι εξαιρετικά κακή ιδέα να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς ακόμα και αν ο κωδικός αυτός είναι σύνθετος, πχ: “Afeg45t3 @ 4DFew / 15f] [_} 1”.

Μπορεί τέτοιοι σύνθετοι κωδικοί πρόσβασης να είναι ισχυρότεροι έναντι επιθέσεων όπου οι χάκερ χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική και την έρευνα ανοιχτού κώδικα για να επεξεργαστούν τον κωδικό πρόσβασής σας… αλλά ακόμα και έτσι, χρησιμοποιώντας το ίδιο κωδικό οπουδήποτε στο Διαδίκτυο, αυξάνετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια φράση κωδικού πρόσβασης

Σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης στις υπηρεσίες streaming σας σε κάποιον δικό σας, αυτό που συμβουλεύει ο Moore είναι να χρησιμοποιήσετε μια φράση κωδικού πρόσβασης που αποτελείται από τουλάχιστον τρεις τυχαίες λέξεις με κάποια σημεία στίξης ή αριθμούς για να διαχωρίσετε τις λέξεις. Αυτό θα σας κάνει να θυμηθείτε τη φράση κωδικού πρόσβασης.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης των υπηρεσιών streaming μία φορά το χρόνο. Με αυτόν το τρόπο όποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση τον τελευταίο χρόνο στην υπηρεσία streaming χωρίς να το γνωρίζετε, δε θα έχει πιά πρόσβαση.

Έχετε ακούσει για τους Διαχειριστές Κωδικών Πρόσβασης, τους λεγόμενους password managers;

Αν χρησιμοποιείτε, όμως, διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας, και σκέφτεστε ότι μπορεί και να μην τους θυμάστε όλους απέξω, τότε μπορείτε να τους αποθηκεύσετε σε κάποιον password manager.

Διαλέξτε έναν password manager, και περάστε μέσα τους κωδικούς πρόσβασης. Όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον κωδικό πρόσβασης που δε θυμάστε, μπορείτε να μπείτε στο password manager και να βρείτε τους κωδικούς σας.

Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα που έκανε ο Moore στο Twitter, έδειξε ότι μόνο το 26% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν password manager. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τόσο λίγοι άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, παρόλο που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή τους όχι μόνο ευκολότερη, αλλά και πολύ πιο ασφαλή.

Η εργασία από το σπίτι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμαινε ότι έπρεπε να προσαρμοστούμε σε έναν νέο τρόπο ζωής και κατά συνέπεια σε ένα νέο σύνολο πρακτικών στα νέα περιβάλλοντα γραφείων στο σπίτι μας.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε σήμερα, κατεβάστε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και εγκαταστήστε τον στο smartphone, το tablet και τον φορητό υπολογιστή σας. Αυτά τα εργαλεία είναι πολύ ισχυρά και θα είστε οι μόνοι που θα έχουν πρόσβαση, διατηρώντας πιθανούς χάκερ μακριά από τους κωδικούς πρόσβασης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...