20.3 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Κουπόνι στις μετακινήσεις ευάλωτων ομάδων με ταξί ή τουριστικά λεωφορεία

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Το ενδεχόμενο να διατεθούν κουπόνια σε ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμΕΑ και ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, για τις μετακινήσεις τους με ταξί ή μικρά τουριστικά λεωφορεία εξετάζει η κυβέρνηση.

Η κακή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι οδηγοί ταξί οι οποίοι έχουν απολέσει σημαντικό κομμάτι από το έργο που εκτελούσαν πριν το καροποιό, αλλά και οι οδηγοί μικρών τουριστικών λεωφορείων που βρίσκονται παροπλισμένα οδήγησε την κυβέρνηση να εξετάζει την σχετική πρόταση.

Σχετική σύσταση έκανε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στην ΕΡΤ.  Η καθηγήτρια μίλησε για τηλεργασία στο 90% και «κουπόνια σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι», ώστε να μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν είτε ιδιωτικά βανάκια είτε ταξί. «Δεν γίνεται να συνωστίζονται και στα μέσα και στους χώρους εργασίας», επεσήμανε.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης  μιλώντας στον Alpha 98,9, τόνισε ότι θα εξετάσει την πρόταση να δοθεί κουπόνι στους ΑΜΕΑ και στους άνω των 85 (στους τελευταίους για τις μετακινήσεις τους να εμβολιασθούν), προκειμένου να μετακινούνται με ταξί.

Η οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τραγική.

Ειδικότερα:
  • η απόφαση της Κυβέρνησης να επιβαίνουν σε κάθε όχημα μέχρι δύο άτομα, εφόσον αυτά έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού, εξαιρουμένων, δηλαδή, των περιπτώσεων ζεύγους,
  • ο περιορισμός της μετακίνησης πολιτών,
  • το μειωμένο τουριστικό φορτίο,

έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των δρομολογίων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες και κατ’ επέκταση οι οδηγοί των ΤΑΞΙ να βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία, ο φόρτος εργασίας τους στην πρώτη καραντίνα μειώθηκε κατά 90%, ενώ και την περίοδο που φαινομενικά η κίνηση είναι αυξημένη λόγω τουρισμού, κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καλύψουν τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι π ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τον ορισμό ενός κουπονιού μετακίνησης σε χιλιάδες πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν το ΤΑΞΙ έναντι των ΜΜΜ τους μήνες μέχρι την άνοιξη με αποτέλεσμα να έχουμε και σχετική αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ και αμιγώς ασφαλή μετακίνηση ομάδων υψηλού κινδύνου και στήριξη ενός κλάδου που πλήττεται έντονα.

Από την πλευρά του ο Θ. Λυμπερόπουλος,  πρώην πρόεδρος του ΣΑΤΑ, μιλώντας επίσης στον Alpha 98,9 αναφέρθηκε στις πληγές που έχουν υποστεί τα ταξί από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια πρόταση με την καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, για κουπόνια στους πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν τα ταξί, είχε κάνει και ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος σχολίασε παράλληλα και τα μέτρα που δεν έχουν ληφθεί για τη στήριξη των ιδιοκτητών και των οδηγών.

«Αυτό που λέει η κ. Λινού το έχω πει, αλλά δεν ήθελαν να πιέσουν οι συνεργάτες τότε που ήμουν ακόμα στην ομοσπονδία και στο ΣΑΤΑ. Να μην πιέσουν την κυβέρνηση. Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία υπάρχει αυτό το κουπόνι που διατίθεται σε συνταξιούχους, στους άνεργους. Ο κλάδος δεν τα έχει καν διεκδικήσει».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...