19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Κορυφώνεται η «μάχη» στη συνδρομητική TV – Τα μερίδια αγοράς και οι νέοι ανταγωνιστές

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Αύξηση συνδρομητών ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης σε μία αγορά που προσελκύει και διεθνείς παίκτες. Σύντομα στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπει και η επίγεια τηλεόραση καθώς ήδη το «πράσινο φως» δόθηκε  από την αλλαγή της νομοθεσίας ενώ δεν είναι τυχαία και η εξαγορά ποσοστού του Alpha.

Μετά την τηλεφωνία ο ανταγωνισμός των τηλεπικοινωνιακών παρόχων μεταφέρεται στην συνδρομητική τηλεόραση με τους συνδρομητές να αυξάνονται και στους τρεις πάροχους Nova, Vodafone  και Wind έχοντας ξεπράσει τους 1,250.000. Την ίδια στιγμή οι ξένοι ανταγωνιστές τους, όπως είναι οι υπηρεσίες Netflix, Disney+, AppleTV+ κ.ά. διεκδικούν κομμάτι της πίτας σε μία αγορά που ενώ έδειχνε ότι έχει κορεστεί δείχνει πλέον τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Η δυναμικότητα της εγχώριας αγοράς

Η δυναμικότητα της εγχώριας αγοράς προσελκύει και νέους παίκτες τόσο διεθνείς (όπως Disney+, HBO Max) όσο και εγχώριους όπως ο Antenna+ που αν και δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου κάνει νέες προσπάθειες να κερδίσει συνδρομητικό κοινό.

Η Cosmote TV, που έχει την πρωτιά ανάμεσα στους παρόχους καθώς , διαθέτει πάνω από 650.000  συνδρομητές. Η Nova που πραγματοποιεί την αντεπίθεσή της με τη νέα τιμολογιακή της πολιτική πλησιάζει ξεπέρασε  τους 400.000 και η Vodafone TV φτάνει τους 170..000. Το το Disney+ υπολογίζεται πως έχει σπάσει το φράγμα των 100.000 συνδρομητών στη χώρα, ενώ το  Netflix πλησιάζει τους 500.000.

Οι τιμές

Η τιμή για τη συνδρομή στο πλήρες πακέτο EON (Nova) είναι στα 25 ευρώ, ενώ 11 ευρώ κοστίζει το πακέτο που περιλαμβάνει τέσσερα κανάλια Novacinema, δύο Novasports, οκτώ παιδικά κανάλια, FOX κ.ά. Η EON σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει ήδη φτάσει τους 300.000 συνδρομητές.

Η Cosmote TV διαθέτει το βασικό της πακέτο στα 9 ευρώ, το κινηματογραφικό στα 15 ευρώ, το αθλητικό στα 25 ευρώ και το πλήρες στα 27,99 ευρώ. Η υπηρεσία Cinobo αύξησε τη μηνιαία συνδρομή από 7,99 ευρώ σε 8,99 ευρώ, ενώ, τέλος, η streaming υπηρεσία του ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+, έχει μηνιαία συνδρομή 4,99 ευρώ.

Ξεχωριστή θέση έχει το ERTFlix, που είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα χωρίς επιπλέον κόστος, καθώς η λειτουργία του εντάσσεται στο ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ που πληρώνουν τα νοικοκυριά στην ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών των παρόχων ενέργειας.

Υπενθυμίζεται οι υπηρεσίες που έχουν έδρα στην Ελλάδα επιβαρύνονται –με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία αρχικά πάγωσε η ΝΔ και στη συνέχεια την επανάφερε– με ειδικό φόρο τηλεόρασης 10%.

Οι φόροι

Πάντως με δεδομένο πως οι υπηρεσίες streaming στην Ελλάδα δεν αποδίδουν φόρους εντός ελληνικής επικράτειας, παραμένουν φθηνότερες έναντι της Cosmote και της Nova. Η Amazon προσφέρει το πακέτο της προς 5,99 ευρώ τον μήνα, έχοντας προχωρήσει αρκετά στη μεταγλώττιση και στον υποτιτλισμό των προγραμμάτων της.

Η Apple TV έχει αυξήσει τη συνδρομή από τα 4,99 ευρώ στα 6,99 ευρώ τον μήνα (69,99 ευρώ η ετήσια) και η Disney+ στα 8,99 ευρώ τον μήνα (89,90 ευρώ η ετήσια). Το Netflix ξεκινάει στα 7,99 ευρώ, 10,99 ευρώ είναι η συνδρομή με προβολή σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας και στα 13,99 ευρώ για προβολή σε ποιότητα 4K, με τη δυνατότητα διαμοιρασμού των κωδικών σε τέσσερις χρήστες.

Η είσοδος στην επίγεια τηλεόραση

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η συνδρομητική τηλεόραση επιχειρεί να μπει και στην επίγεια, κάτι που γίνεται από τους μετόχους της United Group (NOVA) με πληροφορίες να θέλουν τον ιδρυτή και δεύτερο βασικό μέτοχο της United Group, Ντράγκαν Σόλακ, να είναι πίσω από την εξαγορά του 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση.

Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν η εξαγορά θα είναι πλέον εντελώς νομότυπη καθώς ήδη στη χώρα μας ψηφίστηκε τροπολογία, η οποία δίνει το «πράσινο φως» στις επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης να κατέχουν μετοχές σε επιχειρήσεις μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικού σήματος ελεύθερης λήψης.

Η πειρατεία

Γιγαντώνεται η πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση με τις πειρατικές συνδέσεις να υπολογίζονται πλέον σε πάνω από  ένα εκατομμύριο. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία έχει γίνει πιο αυστηρή και εκτός από τον «πάροχο» διώκεται και ο χρήστης, το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με πακέτα φουλ από 15 ευρώ, τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι νόμιμοι παροχοι.

Σύμφωνα με  πηγές της αγορά, η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην πειρατεία περιεχομένου, αναλογικά φυσικά με τον πληθυσμό της. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη Διανοητική ιδιοκτησία (EUIPO, Ιούνιος 2022), έδειξε πως στη χώρα μας παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό  θέασης πειρατικού περιεχομένου σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (25% στην Ελλάδα σε σχέση με 21% στην Ε.Ε.).

Αν και το τελευταίο διάστημα πάροχοι και αστυνομία σε μία κοινή προσπάθεια ρίχνουν συνεχώς «μαύρο» σε τέτοια δίκτυα ωστόσο ταυτόχρονα ξεφυτρώνουν και νέα προσελκύοντας όλο και περισσότερους χρήστες.

Η διαδικασία είναι απλή με τους χρήστες να αγοράζουν από μόνοι τους ένα box με τον απαραίτητο εξοπλισμό από μαγαζί όχι πάνω από 100 ευρώ και κατόπιν μέσω email και χωρίς καμία προσωπική επαφή έρχεται σε συνεννόηση για την παράνομη σύνδεση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πάροχος που κάνει «άλμα» και αλλάζει τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας

Ποια είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά τη χρήση του smartphone; Τι είναι αυτό για το οποίο διαρκώς αγωνιούν...

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού, η Intrakat υπέγραψε εκτελεστική σύμβαση συμφωνίας – πλαισίου, διάρκειας 3 ετών, με την δημόσια εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας», προϋπολογισμού ύψους...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία – Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech που ξεχώρισαν

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Η Salesforce λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Slack AI, μιας εύκολης και αξιόπιστης δημιουργικής ΤΝ (AI) που διατίθεται εγγενώς στο Slack, ως «απάντηση» στις ανάγκες...

Η Nova επιστρέφει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

Η νέα Nova, συμπληρώνοντας ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, μετεγκαθίσταται στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι πλέον η νέα έδρα της εταιρείας, και σε τρεις...