- της Μαρίας Μόσχου
Τεράστιες απώλειες που μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 δις. δολάρια μετρούν οι αεροπορικές εταιρείες του κόσμου με πολλές από αυτές να βρίσκονται λίγο πριν το «λουκέτο».
Αλλά και στην χώρα μας μετά την κραυγή αγωνίας των αεροπορικών εταιρειών προς την κυβέρνηση που ζητούσαν άμεση λήψη μέτρων, τα στοιχεία για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφουν τον χειρότερο μήνα στην ιστορία της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με τον ΔΑΑ ο Μάρτιος, εμφάνισε μείωση της επιβατικής κίνησης 61,3%, ως συνέπεια της πανδημίας COVID-19.
Συγκεκριμένα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διακινήθηκαν μόλις 640.000 επιβάτες, σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι τον Μάρτιο του 2019.
Η εξέλιξη της κίνησης επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, λόγω των εκτεταμένων μέτρων αποκλεισμού χωρών που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων πολλών αεροπορικών εταιρειών. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού κατέγραψαν μείωση της τάξης του 60% και 62% αντίστοιχα.
Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,5% σε σχέση με το 2019, λόγω της σημαντικής μείωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 24,4%. Σε ότι αφορά την κίνηση των αεροσκαφών καταγράφεται πτώση κατά 33,7%.
ΙΑΤΑ
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σε νέα μελέτη της αναφέρει ότι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να χάσουν 61 δισ. δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο (30 Ιουνίου 2020), καταγράφοντας τριμηνιαία καθαρή ζημία ύψους 39 δισ. δολαρίων.
Η ανάλυση αυτή βασίζεται στην εκτίμηση των επιπτώσεων που εξέδωσε η ΙΑΤΑ την περασμένη εβδομάδα, σε ένα σενάριο όπου οι σοβαροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαρκούν τρεις μήνες. Σε αυτό το σενάριο, η συνολική ζήτηση μειώνεται κατά 38% και τα έσοδα για ολόκληρο το χρόνο μειώνονται κατά 252 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της ζήτησης αναμένεται να είναι πιο βαθιά στο δεύτερο τρίμηνο, με μείωση κατά 71%.
Ο αντίκτυπος στις αεροπορικές εταιρείες είναι σοβαρός, οδηγούμενος από τους ακόλουθους παράγοντες:
– Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 68%. Αυτό είναι μικρότερο από την αναμενόμενη μείωση της ζήτησης κατά 71%, λόγω της συνέχισης των εμπορευματικών μεταφορών, αν και σε μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας
– Το μεταβλητό κόστος των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να μειωθεί. δραματικά – κατά περίπου 70% το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης, η τιμή των καυσίμων αεροπλάνων μειώθηκε σημαντικά, με την ΙΑΤΑ να θεωρεί ότι η αντιστάθμιση των καυσίμων θα περιορίσει την πτώση κατά 31%.
Κίνδυνος λουκέτου
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντικότατο πλήγμα στις αερομεταφορές με αποτέλεσμα πολλές αεροπορικές εταιρείες να κινδυνεύουν να πτωχεύσουν.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού έκλεισε τη στρόφιγγα νέων εσόδων αφού πάγωσαν οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, εκδρομών και επαγγελματικών ταξιδιών.
Με ανύπαρκτο τζίρο, τους πελάτες τους να ζητούν την επιστροφή χρημάτων από ταξίδια που ακυρώθηκαν και τις αεροπορικές εταιρείες να καθυστερούν, όπως υποστηρίζουν στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων, τις επιστροφές χρημάτων, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου απειλούνται άμεσα με σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και τελικά … λουκέτο!
Μεταξύ των χωρών που παρέχουν ειδικά οικονομικά ή κανονιστικά πακέτα βοήθειας στη βιομηχανία είναι η Κολομβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία. Πιο πρόσφατα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία και οι Κάτω Χώρες έχουν χαλαρώσει κανονισμούς που επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν στους επιβάτες.
Τα γραφεία ταξιδίων
Στην ΙΑΤΑ στράφηκαν και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Στην επιστολή η οποία στάλθηκε στην ΙΑΤΑ στις 26 Μαρτίου, οι ενώσεις των ταξιδιωτικών γραφείων υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως:
– οι αεροπορικές εταιρείες μονομερώς δεν ακολουθούν τη συνήθη διαδικασία για τα refund των εισιτηρίων
– τα ποσά που παρακρατούνται δεν είναι ασφαλή σε περίπτωση πτώχευσης αεροπορικής εταιρείας, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί δεδομένων των συνθηκών,
– εξαιτίας της παραβίασης των κανονισμών εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών, η ρευστότητα των τουριστικών γραφείων επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο
– η είσπραξη οφειλόμενων ποσών από εταιρικούς πελάτες διαρκώς δυσχεραίνεται καθώς έχουν και αυτοί πληγεί από την κρίση.
Η απάντηση της ΙΑΤΑ αναγνωρίζεται η δύσκολη κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν τα γραφεία ταξιδίων. Σημειώνεται, παράλληλα, πως οι
αεροπορικές εταιρείες, συγκεκριμένα το PSG (Passenger Agency Conference Steering Group) έχει ζητήσει από την ΙΑΤΑ «να αντιμετωπίζει τα τουριστικά γραφεία με ευελιξία έτσι ώστε να μειώσει το βάρος της έλλειψης ρευστότητας που πρέπει να διαχειριστούν».
Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, πως δεν έχει υπάρξει συμφωνία για παράταση των ημερομηνιών πληρωμής σε καμία χώρα. Προφανώς η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση…



