γράφει η Νατάσα Φραγκούλη
Κόντρα στη γενικότερη χρηματοδοτική κατήφεια, που έπληξε τις ευρωπαϊκές startups, κινείται η Ελλάδα από τις αρχές του 2023. Παρά το κλίμα αβεβαιότητας, που δημιουργούν οι εκλογές, και παρά την ευρύτερη επενδυτική αμφιθυμία, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες βρήκαν τον δρόμο προς τις χρηματοδοτικές κάνουλες με το οικοσύστημα να εγγράφει στο ενεργητικό του σημαντικά deals στο μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα του έτους.
Η ελληνική νεοφυής σκηνή, από τις αρχές του 2023, προσέλκυσε σημαντικές συμφωνίες χρηματοδότησης, με τις εγχώριες startups να αντλούν πάνω από 120 εκατ.δολ. Σε αυτά μάλιστα δεν περιλαμβάνονται σημαντικά deals χρηματοδότησης, τα οποία ολοκληρώθηκαν μεν από την έναρξη του 2023, αλλά το ύψος τους δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Περισσότεροι από 37 επενδυτές πήραν μέρος σε 31 γύρους χρηματοδότησης, πολλοί εκ των οποίων ανήλθαν σε αρκετές δεκάδες εκατ.δολ., ενώ το οικοσύστημα πέτυχε και πέντε exits από τις αρχές του έτους.
Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές startups είδαν τις χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις venture capital funds από το 2018: οι επενδύσεις VCs στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση από τα 15,7 δισ.δολ. μέσω 2.512 συναλλαγών το δ’ τρίμηνο του 2022 στα 9,8 δισ.δολ. μέσω 1.533 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με το Venture Pulse, την τριμηνιαία έκθεση, που δημοσιεύει η KPMG Private Enterprise για τις τάσεις VCs παγκοσμίως, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο χρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη από το γ’ τρίμηνο του 2018.
Κρατούν δυνάμεις
Ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, τα αυξανόμενα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις και οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός δύσκολου τριμήνου.
Για την ακρίβεια τα VCs εμφανίστηκαν εξαιρετικά απρόθυμα να αναλάβουν ρίσκα και να επενδύσουν σε startups, εν μέσω ενός απόλυτα αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Τα βασικά VCs ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικά, επιλέγοντας να κρατούν ρευστότητα προκειμένου να αξιοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή μέσω επιλεγμένων χρήσεων κεφαλαίων.
Στη φωτεινή πλευρά
Από την πλευρά τους, οι ελληνικές startups κατάφεραν να σταθούν όρθιες, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια από εγχώρια και διεθνή VCs, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές. H Hack The Box, η οποία άντλησε 55 εκατ.δολ. από την αμερικανική Carlyle, ενώ αντίστοιχου ύψους ήταν η χρηματοδότηση προς την Instacar, με βασικό επενδυτή το Elikonos Capital Partners.
Σε υψηλά επίπεδα, που ανέρχονται σε κάποια δεκάδες εκατ.δολ., ανήλθε -σύμφωνα με πληροφορίες- και η χρηματοδότηση προς τη FlexCar από την Data Point Capital, το ύψος της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.
Υψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών βρέθηκε και η Safesize, αντλώντας 15 εκατ.δολ., τον μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης στην ιστορία της, με βασικό επενδυτή τη 5G Ventures.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των εκλογών στην Ελλάδα, η ελληνική Ariadne Maps ανακοίνωσε την ολοκλήρωση νέου γύρου χρηματοδότησης (Series A) από τη Marathon Venture Capital, ενώ και η Douleutaras «σήκωσε» 5,5 εκατ.δολ., με βασικό επενδυτή το LATSCO Family Office.
Στα σημαντικά deals χρηματοδότησης που ολοκληρώθηκαν από τις αρχές του έτους περιλαμβάνεται και ο νέος γύρος χρηματοδότησης προς τη Wikifarmer, ύψους 5,4 εκατ.δολ. από την Point Nine. Από την πλευρά της, η ελληνική Sunlight.io σήκωσε 5 εκατ.δολ. από τη Valedor Partners, ενώ σε 4 εκατ.δολ. έφτασαν τα κεφάλαια που σήκωσε η Metrika από το fund M12.
H Perceptual Robotics, με 3,4 εκατ.δολ. από την One Planet Capital, η OneRoof με 3,2 εκατ.ευρώ από την Gaingels, η Velos UAV με 2 εκατ.δολ. από τη Marathon Venture Capital και Theramir με 1,2 εκατ.δολ. από την Asbis συμπληρώνουν τον χάρτη των ελληνικών startups, που σήκωσαν τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις από τις αρχές του 2023.