Κονδύλια 8,2 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διαθέσει η Ευρώπη

Τα κονδύλια είναι αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών προβλέψεων και αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το Φθινόπωρο.

- Advertisement -

Τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ψηφιακές δεξιότητες, υπερυπολογιστές και διάχυση της τεχνολογίας παντού είναι πέντε βασικοί πυλώνες του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, στο οποίο η Ένωση θα διαθέσει κονδύλια 8,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027. Μάλιστα, με δεδομένη τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, το όραμα για την ψηφιακή Ευρώπη προβλέπει, τελικά, αυξημένες δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανάρτηση του ΣΕΠΕ, πρότεινε τη διάθεση 8,2 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-27», λαμβάνοντας υπόψη την κεντρική σημασία της «ψηφιακής μετάβασης στη μελλοντική ευημερία και ανθεκτικότητα της ηπείρου». Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το φθινόπωρο.

Ο στόχος του προγράμματος «Digital Europe» είναι να οικοδομήσει προηγμένες στρατηγικές ψηφιακές ικανότητες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους πολίτες και να διευκολύνει την ευρεία ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες τις δημόσιους φορείς.

Αναλυτικά, στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων σε υπερυπολογιστές, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και στη διάχυση της τεχνολογίας σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την εγγύηση της τεχνολογικής της κυριαρχίας.

Κατανομή κονδυλίων

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, συνολικά 2,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα διατεθούν κατά την επταετή δημοσιονομική περίοδο στον τομέα των υπερυπολογιστών, ενώ 2,2 δισ.ευρώ θα επενδυθούν στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η Ευρώπη θα επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην κυβερνοασφάλεια, 600 εκατ. ευρώ στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και 1,2 δισ. ευρώ στη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Digital Europe» θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το «Horizon Europe», το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και με το «Connecting Europe», το πρόγραμμα της ΕΕ για τη συνδεσιμότητα.

e-privacy

Στο μεταξύ, οι προτάσεις κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή σφαίρα (e-privacy), καθώς και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων για την Βιομηχανία, την Τεχνολογία και την Έρευνα στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας (European Competence Center) βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το μέλλον της Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης. Επίσης, η Επιτροπή ενημέρωσε για την πρόοδο της χρήσης της εργαλειοθήκης για το 5G από τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας στην ΕΕ, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Επίτροπος Τιερί Μπρετόν επανέλαβε τη σημασία των κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τις κινητές εφαρμογές ιχνηλάτησης και ανέφερε ότι σύντομα θα συμπληρωθούν με νέες οδηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Emirates: Νέο πρόγραμμα Skywards Season of Rewards με προνόμια και bonus Miles

Η Emirates ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία Season of Rewards,...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...