23.8 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Κονδύλια 8,2 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διαθέσει η Ευρώπη

Τα κονδύλια είναι αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών προβλέψεων και αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το Φθινόπωρο.

Τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ψηφιακές δεξιότητες, υπερυπολογιστές και διάχυση της τεχνολογίας παντού είναι πέντε βασικοί πυλώνες του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, στο οποίο η Ένωση θα διαθέσει κονδύλια 8,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027. Μάλιστα, με δεδομένη τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, το όραμα για την ψηφιακή Ευρώπη προβλέπει, τελικά, αυξημένες δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανάρτηση του ΣΕΠΕ, πρότεινε τη διάθεση 8,2 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-27», λαμβάνοντας υπόψη την κεντρική σημασία της «ψηφιακής μετάβασης στη μελλοντική ευημερία και ανθεκτικότητα της ηπείρου». Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το φθινόπωρο.

Ο στόχος του προγράμματος «Digital Europe» είναι να οικοδομήσει προηγμένες στρατηγικές ψηφιακές ικανότητες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους πολίτες και να διευκολύνει την ευρεία ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες τις δημόσιους φορείς.

Αναλυτικά, στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων σε υπερυπολογιστές, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και στη διάχυση της τεχνολογίας σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την εγγύηση της τεχνολογικής της κυριαρχίας.

Κατανομή κονδυλίων

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, συνολικά 2,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα διατεθούν κατά την επταετή δημοσιονομική περίοδο στον τομέα των υπερυπολογιστών, ενώ 2,2 δισ.ευρώ θα επενδυθούν στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η Ευρώπη θα επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην κυβερνοασφάλεια, 600 εκατ. ευρώ στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και 1,2 δισ. ευρώ στη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Digital Europe» θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το «Horizon Europe», το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και με το «Connecting Europe», το πρόγραμμα της ΕΕ για τη συνδεσιμότητα.

e-privacy

Στο μεταξύ, οι προτάσεις κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή σφαίρα (e-privacy), καθώς και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων για την Βιομηχανία, την Τεχνολογία και την Έρευνα στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας (European Competence Center) βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το μέλλον της Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης. Επίσης, η Επιτροπή ενημέρωσε για την πρόοδο της χρήσης της εργαλειοθήκης για το 5G από τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας στην ΕΕ, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Επίτροπος Τιερί Μπρετόν επανέλαβε τη σημασία των κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τις κινητές εφαρμογές ιχνηλάτησης και ανέφερε ότι σύντομα θα συμπληρωθούν με νέες οδηγίες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

UNISON: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων  Η UNISON που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Facility Management, απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων για μείωση του...

Το HUAWEI P60 Pro, το Watch Ultimate και η επόμενη γενιά προϊόντων αιχμής θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σύντομα

Η Huawei δεν σταματάει να καινοτομεί! Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε στις 23 Μαρτίου στην Κίνα τη νέα σειρά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, από smartphones και...

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...