23.5 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025

Κοινωνία της Πληροφορίας: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έφτασαν στην Αττική μέχρι τον αστικό ιστό ανέδειξαν για ακόμα μία φορά την ανάγκη για έγκαιρη πρόβλεψη με προηγμένα μέσα. Η προμήθεια «έξυπνων» συστημάτων και εξοπλισμού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που δημιουργούν σοβαρούς φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και καταστροφές προβλέπει έργο ύψους 36,5 εκατ. ευρώ που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πρόκειται για το έργο «Προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης – Συστήματα Πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης», του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία», ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Η Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας και γεωγραφικής της θέσης, καλείται να αντιμετωπίσει ιδίως τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη σημαντική αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που δημιουργούν σοβαρούς φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και καταστροφές. Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν ιδίως την ανθρώπινη ζωή και υγεία, καθώς και την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων και ιδιαίτερα της εκδήλωσης πυρκαγιών, ως απόρροια και της κλιματικής αλλαγής, επιδιώκεται η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας σε όλη την επικράτεια, παρέχοντας κάλυψη σε επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης. Τα εν λόγω συστήματα, θα συμβάλουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και στη συλλογή πληροφοριών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ως άνω περιστατικών. Παράλληλα, θα παρέχουν στοιχεία πρόβλεψης και εξέλιξης των συμβάντων στα επιχειρησιακά κέντρα, υποστηρίζοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Σε ευρύτερο επίπεδο, με την υλοποίηση του έργου επιδιώκεται:

▪ Η προστασία της ζωής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς

▪ Η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας

▪ Η προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς

Ο ανωτέρω στόχος θα επιτευχθεί μέσω της τοποθέτησης κατάλληλων συστημάτων εποπτείας, εντοπισμού και ανίχνευσης πυρκαγιάς, τα οποία θα παρέχουν κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή των επιλεγμένων περιοχών και θα καθιστούν δυνατή τη διαβίβαση πληροφοριών στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου.

Τα συστήματα εντοπισμού και προειδοποίησης θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και θα παρέχουν τη δυνατότητα επιτήρησης των περιοχών ενδιαφέροντος μέσω αυτόνομων σταθμών παρακολούθησης εφοδιασμένων με συστήματα αισθητήρων οπτικής τεχνολογίας τύπου Lidar, μετεωρολογικό σταθμό, ειδικούς αισθητήρες, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και συστήματα καταγραφής σε βίντεο εικόνων υψηλής ανάλυσης επί εικοσιτετράωρης βάσης, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω των παραπάνω τεχνικών χαρακτηριστικών θα λαμβάνονται άμεσα δεδομένα από τα σημεία του συμβάντος, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να σχεδιαστεί μια στρατηγική άμεσης ανταπόκρισης. Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, που υποστηρίζονται από το προτεινόμενο έργο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και δη πυρκαγιών.

Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται σε είκοσι τέσσερις μήνες. Η ημερομηνία έναρξης ορίζεται η ημερομηνία υπογραφής της Συμφωνίας Πλαίσιο.

Στόχοι και αναμενόμενα οφέλη έργου

Η επιχειρησιακή κρισιμότητα του έργου αναδεικνύεται από την αύξηση των δασικών πυρκαγιών κατά τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας.

Ως αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου αναμένονται να επιτευχθούν:

  • Υιοθέτηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείρισή τους από το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.
  • Ενίσχυση της ετοιμότητας – σε επίπεδο οργάνωσης και ενεργειών – των συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων να αντιμετωπίσουν συμβάντα πυρκαγιάς και διασφάλιση άμεσης, συντονισμένης και προσχεδιασμένης ανταπόκρισης.
  • Έγκυρη και έγκαιρη παροχή πληροφοριών προς τους φορείς αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών,
  • Σχεδιασμός κατάλληλων ενεργειών για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμβάντων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

«ΡΙΦΙΦΙ»: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας σειράς μυθοπλασίας της COSMOTE TV

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας σειράς μυθοπλασίας της COSMOTE TV, με τίτλο «ΡΙΦΙΦΙ». Τα γυρίσματα διήρκησαν περίπου τρεις μήνες και πραγματοποιήθηκαν εξολοκλήρου στην Αττική....

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ Β’» – 64.300 MμΕ επιχειρήσεις θα λάβουν vouchers

Συνολικά 64.300 μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις θα λάβουν επιταγές (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, σύμφωνα με...

Premium smartphones: Το 25% της αγοράς ανήκει στα ακριβά μοντέλα

Της Νατάσας Φραγκούλη Η αγορά των premium smartphones συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, καταλαμβάνοντας το 25% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς κινητών το 2024, από 15% το...

Το Grandmama επεκτείνεται στην Ινδία: Καινοτομία & Τεχνολογία στην κατ’ οίκον φροντίδα

Το Grandmama, η κορυφαία ψηφιακή πλατφόρμα φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ανάγκη κατ' οίκον φροντίδας, ανακοινώνει με υπερηφάνεια την επέκτασή του στην Ινδία, φέρνοντας την καινοτόμο,...

Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Τελικός Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST LEGO League Challenge Greece

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, ο Πανελλήνιος Τελικός του Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO®...