31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Kεφάλαια 153 εκατ. δολάρια σήκωσαν το α’ τρίμηνο του 2023 οι ελληνικές startups

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Κεφάλαια άνω των 153 εκατ. δολαρίων κατάφεραν να αντλήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι ελληνικές startups, με 31 επενδυτές να συμμετέχουν σε 22 γύρους χρηματοδότησης, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξή τους στο εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα. Το ίδιο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν στην ελληνική τέσσερα exits.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστούν οι νεοφυείς εταιρείες, που έχουν μεν ελληνικό DNA, αλλά δεν έχουν έδρα στη χώρα μας, οι εγχώριες startups άντλησαν περί τα 400 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 57 επενδυτές σε 38 γύρους χρηματοδότησης (σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Marathon VC).

Ο απολογισμός του πρώτου τριμήνου του 2023 είναι κάτι παραπάνω από βαρύς και ενδεικτικός της δυναμικής που επικρατεί σήμερα στη νεοφυή σκηνή της χώρας, παρά το δυσμενές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Εκτός από τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα έδειξε τη δυναμική του και μέσα από σημαντικές συμφωνίες για εξαγορές. Η πλέον ηχηρή περίπτωση ήταν αυτή της εξαγοράς της βολιώτικης agtech και deep tech εταιρείας Augmenta από τον πολυεθνικό κολοσσό της CΝH Industrial έναντι 110 εκατ. δολ., που έγινε προ 15ημέρου.

Αλλά και το deal για τη γενναία χρηματοδότηση της αμερικανικής Carlyle προς τη Hack Τhe Box, ύψους 55 εκατ. δολαρίων, όπως και της Elikonos Capital Partners προς την ελληνική Instacar, ύψους επίσης 55 εκατ. δολ.

Σημαντικές χρηματοδοτήσεις

Μικρότερες, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες χρηματοδοτήσεις σήκωσαν από τις αρχές του 2023 η SafeSize, που έλαβε χρηματοδοτική ψήφο εμπιστοσύνης ύψους 15 εκατ. δολ., αλλά και η agtech εταιρεία Wikifarmer, που εξασφάλισε κεφάλαια 5,4 εκατ. δολ. από το επενδυτικό ταμείο από το Point Nine, όπως και η Sunlight.io, που προσέλκυσε 5 εκατ. δολάρια από τη Valedor Partners.

Συμφωνίες, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το εγχώριο οικοσύστημα ωριμάζει και γίνεται ικανό να προσελκύσει την ψήφο εμπιστοσύνης κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων ανά τον κόσμο, έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 η OneRoof με επενδυτή την Gaingels, με 3,2 εκατ.δολ., η Prosperty, που σήκωσε 2,6 εκατ.δολ. από τη Velocity Partners, αλλά και η BibeCoffee, που άντλησε 2,1 εκατ.δολ. από την Eleven Ventures.

Επιπλέον, η Convert Group προσέλκυσε 2 εκατ. δολάρια, η billys άντλησε 800.000 δολάρια από την Genesis Ventures, ενώ η BIO2CHP υποδέχτηκε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από την TECS Capital, αλλά και η myTeam που «σήκωσε» 300.000 δολάρια από την Eleven Ventures.

Στα σημαντικά ορόσημα που πέτυχε από τις αρχές του 2023 το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα exits που ολοκληρώθηκαν με την MarineTraffic να εξαγοράζεται από την Kpler και την ελληνική OilX, η οποία πέρασε την Energy Aspects.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...