21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Κ. Μασσέλος (ΕΕΤΤ): Η υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων

Η απαίτηση για υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων που θα συνδυάζουν και θα αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες.

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, μιλώντας στο ITU Digital World 2021, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μεγάλη πρόκληση της συνδεσιμότητας και τις τάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

«Η τεχνολογία Fiber to the Premises (FTTP) που προσφέρει υψηλή ταχύτητα, κλιμακούμενη απόδοση, αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας φαίνεται να προσφέρεται ως ενδεδειγμένη λύση για πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι τεχνολογίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (Fixed Wireless Access, FWA) στο πλαίσιο του 5G ή του μη-αδειοδοτούμενου φάσματος των 60GHz, αποτελούν μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική, η οποία παρέχει μεγάλες ταχύτητες, συγκρίσιμες με εκείνες των οπτικών ινών, σε συνδυασμό με ευκολότερη ανάπτυξη δικτύου που προσφέρεται για ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Δορυφορικά ευρυζωνικά δίκτυα

Τα δορυφορικά ευρυζωνικά δίκτυα, περιλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, προσφέροντας μικρές καθυστερήσεις, αποτελούν μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή. Μπορεί τα δίκτυα πρόσβασης που υποστηρίζονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) επί του παρόντος να εστιάζουν κυρίως σε αραιοκατοικημένες περιοχές, αλλά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, αναμένονται περισσότερες δυνατότητες χρήσης στο μέλλον», σημείωσε σχετικά.

Αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ο κ. Μασσέλος στάθηκε στις νέες τάσεις του “Software Defined Networking” και του “Hardware Software-ization” οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία του Cloud. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «αφήνουμε γρήγορα πίσω μας τις μέρες του εξειδικευμένου hardware, καθώς ακόμα και οι πιο παραδοσιακές και θεμελιώδεις λειτουργίες των δικτύων τηλεπικοινωνιών μετακινούνται σε τυπικούς servers, προσδίδοντας στη σχετική υποδομή μια πιο αφηρημένη και εικονική μορφή. Οι εξελίξεις στο πεδίο του Software Defined Networking (SDN) και του Network Functions Visualization (NFV), μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν την αρχική εγκατάσταση και λειτουργία των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η οποία αποτελούσε το πλέον σημαντικό εμπόδιο εισόδου στην αγορά».

Το 5G και οι τεχνολογικές προοπτικές για το 6G

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του 5G και τις τεχνολογικές προοπτικές για το 6G, σημειώνοντας πως «το 5G έχει πολλές ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης (όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των υψηλότερων συχνοτήτων) πριν επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίησή του. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς το 5.5G. Αυτό θα αυξήσει τις ταχύτητες από τα 10 Gbps στα 20 Gbps, με την μεγάλης αξιοπιστίας χαμηλή καθυστέρηση να προσεγγίζει ακόμα και τα 5ms με 99,999% διαθεσιμότητα. Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα δίκτυα 5G θα επιτρέψει τη μετάβαση από το διαδίκτυο των πάντων που έχουμε σήμερα στο έξυπνο διαδίκτυο των πάντων».

Σχετικά με το 6G, ο κ. Μασσέλος σημείωσε πως «η εξέλιξη του 5G θα κινηθεί παράλληλα με τις ερευνητικές προσπάθειες για την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών, δηλαδή το 6G. Όπως συνέβη με το 5G, το ζητούμενο στο 6G θα είναι η αύξηση της ταχύτητας, της κάλυψης και του όγκου των δεδομένων».

Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε πως για να μπούμε στην τροχιά του 6G θα πρέπει να αναπτύξουμε αποτελεσματική στρατηγική που θα εστιάζει στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων και πνευματικής ιδιοκτησίας υψηλής ποιότητας (σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα) στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής, της φωτονικής και του λογισμικού. Παράλληλα, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί με τρόπο που θα υποστηρίζει την καινοτομία και θα δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...