15 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κ. Μασσέλος (ΕΕΤΤ): Η υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων

Η απαίτηση για υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων που θα συνδυάζουν και θα αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες.

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, μιλώντας στο ITU Digital World 2021, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μεγάλη πρόκληση της συνδεσιμότητας και τις τάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

«Η τεχνολογία Fiber to the Premises (FTTP) που προσφέρει υψηλή ταχύτητα, κλιμακούμενη απόδοση, αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας φαίνεται να προσφέρεται ως ενδεδειγμένη λύση για πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι τεχνολογίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (Fixed Wireless Access, FWA) στο πλαίσιο του 5G ή του μη-αδειοδοτούμενου φάσματος των 60GHz, αποτελούν μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική, η οποία παρέχει μεγάλες ταχύτητες, συγκρίσιμες με εκείνες των οπτικών ινών, σε συνδυασμό με ευκολότερη ανάπτυξη δικτύου που προσφέρεται για ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Δορυφορικά ευρυζωνικά δίκτυα

Τα δορυφορικά ευρυζωνικά δίκτυα, περιλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, προσφέροντας μικρές καθυστερήσεις, αποτελούν μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή. Μπορεί τα δίκτυα πρόσβασης που υποστηρίζονται από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) επί του παρόντος να εστιάζουν κυρίως σε αραιοκατοικημένες περιοχές, αλλά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, αναμένονται περισσότερες δυνατότητες χρήσης στο μέλλον», σημείωσε σχετικά.

Αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ο κ. Μασσέλος στάθηκε στις νέες τάσεις του “Software Defined Networking” και του “Hardware Software-ization” οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία του Cloud. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «αφήνουμε γρήγορα πίσω μας τις μέρες του εξειδικευμένου hardware, καθώς ακόμα και οι πιο παραδοσιακές και θεμελιώδεις λειτουργίες των δικτύων τηλεπικοινωνιών μετακινούνται σε τυπικούς servers, προσδίδοντας στη σχετική υποδομή μια πιο αφηρημένη και εικονική μορφή. Οι εξελίξεις στο πεδίο του Software Defined Networking (SDN) και του Network Functions Visualization (NFV), μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν την αρχική εγκατάσταση και λειτουργία των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η οποία αποτελούσε το πλέον σημαντικό εμπόδιο εισόδου στην αγορά».

Το 5G και οι τεχνολογικές προοπτικές για το 6G

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του 5G και τις τεχνολογικές προοπτικές για το 6G, σημειώνοντας πως «το 5G έχει πολλές ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης (όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των υψηλότερων συχνοτήτων) πριν επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίησή του. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς το 5.5G. Αυτό θα αυξήσει τις ταχύτητες από τα 10 Gbps στα 20 Gbps, με την μεγάλης αξιοπιστίας χαμηλή καθυστέρηση να προσεγγίζει ακόμα και τα 5ms με 99,999% διαθεσιμότητα. Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα δίκτυα 5G θα επιτρέψει τη μετάβαση από το διαδίκτυο των πάντων που έχουμε σήμερα στο έξυπνο διαδίκτυο των πάντων».

Σχετικά με το 6G, ο κ. Μασσέλος σημείωσε πως «η εξέλιξη του 5G θα κινηθεί παράλληλα με τις ερευνητικές προσπάθειες για την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών, δηλαδή το 6G. Όπως συνέβη με το 5G, το ζητούμενο στο 6G θα είναι η αύξηση της ταχύτητας, της κάλυψης και του όγκου των δεδομένων».

Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε πως για να μπούμε στην τροχιά του 6G θα πρέπει να αναπτύξουμε αποτελεσματική στρατηγική που θα εστιάζει στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων και πνευματικής ιδιοκτησίας υψηλής ποιότητας (σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα) στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής, της φωτονικής και του λογισμικού. Παράλληλα, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί με τρόπο που θα υποστηρίζει την καινοτομία και θα δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Cosmote: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα τη Μεσόγειο

Μια δεκαετία συμπληρώνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης...

Η Revolut κυκλοφορεί τον Robo-Advisor στην Ελλάδα

Η Revolut, η εφαρμογή χρηματοοικονομικών με περισσότερους από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, εγκαινιάζει τη δική της υπηρεσία Robo-Advisor στην Ελλάδα. Το νέο προϊόν επιτρέπει...

Ο Radu Opris νέος Group General Manager International του Ομίλου Softone

Ο Όμιλος SOFTONE, ένα από τα κορυφαία σχήματα εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει το διορισμό του κ. Radu Opris ως...

Σε νέα γραφεία η Ένωση Λιμένων Ελλάδος – Βράβευση του Αθ. Λιάγκου

Στον Πειραιά, τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2024, υπό...

Έρχεται νέο fund για startups με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα κεφάλαια για τις ελληνικές startups εισρέουν το επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ήδη ένα νέο επενδυτικό fund είναι έτοιμο...