18.1 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Κ. Μασσέλος: Δίκτυα κινητής 5G με μικρές χαμηλής ισχύος κεραίες

Τον καθοριστικό ρόλο της ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την πράσινη μετάβαση τόνισε ο, Δρ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, μιλώντας στο συνέδριο Green Deal 2022.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κ. Μασσέλος σημείωσε ότι η «με την πρωτοφανή αστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, ο πληθυσμός των μεγαλουπόλεων αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε δισεκατομμύρια έως το 2030. Οι μητροπόλεις καταναλώνουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ καταλαμβάνουν μόλις το 2% της επιφάνειας του πλανήτη.»

Ο  Κ. Μασσέλος τόνισε ότι οι βιώσιμες πόλεις είναι γεγονός και αποτελούν τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές αλλά και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της αστικοποίησης.

«Οι έξυπνες πόλεις 4.0 βασίζονται στα μεγάλα δεδομένα (big data)» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ «για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλες τις λειτουργίες τους, για παράδειγμα με αισθητήρες που μετρούν την κατανάλωση ενέργειας, φανάρια με φωτοβολταϊκά στοιχεία, ψηφιακή παρακολούθηση οχημάτων, έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης νερού και ενέργειας, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και ποδηλάτων είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν».

Tα δίκτυα κινητής πρέπει να περάσουν στην εποχή του 5G

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Κ Μασσέλος τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί συναινέσεις και στήριξη από τους πολίτες. Κανένας φορέας ή πάροχος δεν σε θέση να φέρει σε πέρας μόνος του τη μετάβαση. Είναι ένα κολοσσιαίο έργο. Τα δίκτυα κινητών τηλεφώνων πρέπει να περάσουν στην εποχή του 5G με μικρές χαμηλής ισχύος κεραίες που θα είναι ενσωματωμένες στον αστικό ιστό. Οι σταθερές τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να περάσουν στην κάλυψη του συνόλου της επικράτειας με δίκτυα οπτικών ινών.

Οι οπτικές ίνες λειτουργούν θετικά και για την κατανάλωση ενέργειας και για το κλίμα, καθώς μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των εταιρειών. Τα δίκτυα οπτικών ινών είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ότι τα δίκτυα χαλκού» τόνισε ο Κ. Μασσέλος και απαρίθμησε τις προτεραιότητες της ΕΕΤΤ:

– κλείσιμο του δικτύου του χαλκού

– ανάπτυξη οπτικών ινών σε κτίρια και όχι σε δρόμους

– χαμηλές τιμές και προσβάσιμες υπηρεσίες στα δίκτυα οπτικών ινών.

«Η ανάδειξη του δικτύου οπτικών ινών πρέπει να αναδειχθεί σε μετρήσιμο μέγεθος στο δημόσιο διάλογο, η Ελλάδα έχει από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην πράσινη ατζέντα και τα δίκτυα οπτικών ινών είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της εθνικής στρατηγικής » σημείωσε ο Κ. Μασσέλος, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε κοντά στην ευρεία εξάπλωση των δικτύων οπτικών ινών, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και με πολιτικές που ενθαρρύνουν και τις επενδύσεις και τη ζήτηση ώστε να πετύχουμε το στόχο έως το 2030 να έχουμε κάλυψη 100% με οπτικές ίνες».

Αλέξανδρος Μπρέγιαννης: «Αναγκαίος ο οδικός χάρτης για την καταγραφή προβλημάτων που καλείται να λύσει η τεχνολογία στους δήμους»

Τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν για να επιτευχθεί η μετάβαση στις έξυπνες πόλεις περιέγραψε ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Executive Director της Nova-Wind.

«Στο επίκεντρο των έξυπνων πόλεων είναι οι πολίτες και οι ανάγκες τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων»:

  1. πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο/ οδικός χάρτης που θα καταγράφει τα προβλήματα και τις ανάγκες και στη συνέχεια θα καλείται η τεχνολογία να τα αντιμετωπίσει
  2. οι ίδιοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν συστήσει μία ομάδα/ δομή που θα λειτουργεί ως επιτροπή συντονισμού για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των προτζεκτ
  3. πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις συμβάσεις και τους κανόνες, γιατί τα έργα αυτά είναι πρωτόγνωρα και να κάνουμε υπερβάσεις, για παράδειγμα ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να χρειαστεί να “βάλει το χέρι στην τσέπη.”

Ο κ. Μπρέγιαννης σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μία ευτυχή συγκυρία κατά την οποία οι πολίτες είναι ώριμοι και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, οι αρχές έχουν μεγάλη ωριμότητα και έχουν τις έξυπνες πόλεις ψηλά στην ατζέντα τους και υπάρχουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...

Η «κούπα» του Final Four στο NCAA θα κριθεί αποκλειστικά στο παρκέ του Novasports

To NCAA, το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με τον… τρελό ρυθμό, το μοναδικό θέαμα, τα αστέρια του μέλλοντος και το περίφημο «March Madness» μπαίνει στην...