11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Κ. Καραμανλής: Σεβόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών

  • Της Μαρίας Μόσχου

Την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά με την ταυτόχρονη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλής.

Κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής  αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στις αστικές συγκοινωνίες.

«Τώρα, υλοποιούμε τη φάση της ενίσχυσης: Σεβόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, συμπράττουμε όμως με τον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, leasing, προσλήψεις fast track. Σταδιακά ενισχυόμαστε με 500 οχήματα ως το τέλος του έτους και 1.200 εργαζόμενους. Μέρα με τη μέρα, τα δρομολόγια πυκνώνουν, η εικόνα αλλάζει. Ενώ στο Μετρό, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε 3 νέους σταθμούς της επέκτασης προς Πειραιά και προχωράμε για την ολοκλήρωση και άλλων τριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ειδικότερα, αφού σημείωσε ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη ή αγορά λεωφορείων κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες, που αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις: Ανάταξη – Ενίσχυση – Ανανέωση.

«Στην Αθήνα, από 850 οχήματα στο δρόμο, έχουμε φτάσει στα 1.100. Αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις στο Μετρό. Στις Γραμμές 2 και 3, από 32 συρμούς σε κυκλοφορία, έχουμε φτάσει τους 38», τόνισε.

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τις αστικές συγκοινωνίες

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι προχωρά ο διαγωνισμός για την αγορά 1.000 λεωφορείων. Μάλιστα, δοκιμαστικά κυκλοφορούν μοντέλα ηλεκτροκίνητων στους δρόμους της πόλης. Στο Μετρό, προετοιμάζεται η αγορά επτά συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 και την αναβάθμιση 15 συρμών στη Γραμμή 1.

«Στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε μόλις 212 λεωφορεία στο δρόμο. Σήμερα έχουμε φτάσει τα 400 και σταδιακά θα φτάσουμε στα 600. Με τις ίδιες λύσεις: ανάταξη του στόλου, 130 από σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, 180 από leasing. Αλλά και ενώνοντας δυνάμεις με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που έφερε άλλα 50 λεωφορεία» είπε επίσης ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Κι αυτά δεν είναι λόγια, δεν είναι σκέτοι αριθμοί. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη,  βγήκαν ήδη στο δρόμο 54 νέα λεωφορεία που πήραμε με leasing», αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης: «Δεν είναι όλα ρόδινα. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες. Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Θα κριθούμε από αυτό που παραλάβαμε και από αυτό που θα παραδώσουμε στους επόμενους. Όμως η πραγματικότητα είναι αυτή που σας παρουσίασα. Με στοιχεία».

Όσον αφορά στον τομέα των υποδομών, ο κ. Καραμανλής επισήμανε: «Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου δεν ωρίμασε έργα που θα μπορούσαμε άμεσα να δημοπρατήσουμε» και πρόσθεσε: «Τι κάνουμε, λοιπόν, για αυτά; Πρώτα απ’ όλα, μεθοδικά ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα».

Η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Ειδική μνεία έκανε στη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας προϋπολογισμού 1.8 δισ. ευρώ. «Επιτέλους ξεκολλάει ένα έργο που συζητιέται πάνω από δέκα χρόνια. Θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας. Μετά από παλινωδίες τόσων ετών, πριν λίγες μέρες επιτέλους μπήκαμε στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει η κατασκευή του», τόνισε.

Διαλειτουργικότητα στα διόδια

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα διόδια. «Έγινε επιτέλους πραγματικότητα η διαλειτουργικότητα στα διόδια. Από την επόμενη εβδομάδα όλοι οι οδηγοί θα κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα με έναν πομποδέκτη. Αυτό που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδιανόητο».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...