13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Ήρθε η ώρα να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα από απειλές στο διαδίκτυο

Παρότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εργαστεί σκληρά για να χτίσουν το brand name μιας επιχείρησης, οι κακόβουλοι χρήστες το εκμεταλλεύονται και επωφελούνται από αυτό, καθώς το χρησιμοποιούν ως εργαλείο στις παράνομες δραστηριότητές τους. Δημιουργώντας μια ιστοσελίδα που αποτελεί πιστή αντιγραφή ενός brand ή κάποιας online υπηρεσίας, οι επίδοξοι χάκερς μπορούν να υποκλέπτουν οτιδήποτε με μεγάλη αποτελεσματικότητα, από κωδικούς σύνδεσης μέχρι προσωπικές και επαγγελματικές ταυτότητες, ευαίσθητα εταιρικά ή οικονομικά στοιχεία.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εταιρικών δεδομένων και πόρων, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί και κινδύνους για την εικόνα της εκάστοτε εταιρείας καθώς δημιουργείται αρνητική αντίληψη για το εταιρικό brand από το κοινό, σημειώνει η Olga Svistunova, Web Content Analyst στην Kaspersky.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky για το spam και το phishing το 2022, οι ιστοσελίδες που παριστάνουν υπηρεσίες delivery είχαν το υψηλότερο ποσοστό κλικ σε συνδέσμους phishing (27,38%) που εμποδίστηκαν από λύσεις της εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα (15,56%) κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Τα συστήματα πληρωμών (10,39%) και οι τράπεζες (10,39%) κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα. 

Για να προστατέψετε το εμπορικό σας σήμα από πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένους απλούς κανόνες:

  1. Εκπαιδεύστε τόσο τους εργαζομένους όσο και τους πελάτες σας ώστε να αναγνωρίζουν ένα phishing email ή μια ιστοσελίδα με σύνδεσμο τύπου phishing. Η υποτίμηση του κίνδυνου σχετικά με την κυβερνοασφάλεια από το προσωπικό της εταιρείας μπορεί να οδηγήσει στην ξαφνική διακοπή επιχειρηματικών πλάνων αλλά και σε παραβίαση δεδομένων. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο των λογαριασμών της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να πραγματοποιήσουν παράνομες δραστηριότητες μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς της εταιρείας.

Οι πελάτες σας διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο – θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές απειλές για να μπορούν να τις αναγνωρίζουν. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι επιχειρήσεις μπορούν να διεξάγουν ειδική εκπαίδευση για την κυβερνοασφάλεια στο προσωπικό. Παράλληλα, μπορούν να δημιουργήσουν ειδικά video μικρής διάρκειας ή να στείλουν ενημερωτικά email, τα οποία θα εξηγούν πώς να αναγνωρίζουν οι χρήστες τις κακόβουλες δραστηριότητες τύπου phishing.

Distribution of organizations targeted by phishers, by category, 2022

Εάν εργάζεστε στον χρηματοπιστωτικό ή σε οποιονδήποτε άλλο ευαίσθητο τομέα που συχνά προσελκύει εγκληματίες του κυβερνοχώρου, προειδοποιήστε τους πελάτες σας για το γεγονός αυτό και τονίστε τον αυξημένο κίνδυνο εξαπάτησης. Ζητήστε τους να είναι πιο προσεκτικοί με τα emails και τα μηνύματα που λαμβάνουν.

  1. Ζητήστε από τους πελάτες σας να αναφέρουν όλες τις ύποπτες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από την εταιρεία σας. Ζητήστε τους να αποστείλουν screenshots (στιγμιότυπα οθόνης) και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για να μπορέσετε να ανακαλύψετε εγκαίρως τις ύποπτες ενέργειες.
  1. Δώστε προσοχή στις ρυθμίσεις ασφαλείας των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά κανόνα, οι εταιρείες δημοσιεύουν πληροφορίες και επικοινωνούν με το κοινό τους όχι μόνο μέσα από τους εταιρικούς τους δίαυλους επικοινωνίας αλλά και από άλλες πλατφόρμες. Να είστε προσεκτικοί με τις ρυθμίσεις απορρήτου σε αυτές τις πλατφόρμες, να τις εξετάζετε διεξοδικά, να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και τέλος – όπου είναι δυνατόν – να ρυθμίζετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
  1. Εφαρμόστε λύσεις Threat Intelligence για να εντοπίζετε εγκαίρως την πλαστογραφία εμπορικών σημάτων. Τέτοιες λύσεις μπορούν να σας ειδοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο σχετικά με στοχευμένη εκστρατεία phishing και ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων. Ταυτόχρονα, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε την εμφάνιση ενός ιστότοπου με συνδέσμους τύπου phishing, καθώς και να “κατεβάσετε” ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών από τις διαδικτυακές αγορές.

Distribution of links blocked by the Safe Messaging component, by messenger, 2022

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...