19.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Η υβριδική εργασία «σύμμαχος» στην επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών

Περισσότερες από τις μισές (53%) γυναίκες ενθαρρύνθηκαν χάρη στις δυνατότητες που συνεπάγεται η υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας να υποβάλουν αίτηση για ανώτερη θέση

H ευρεία υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας άνοιξε την πόρτα στις γυναίκες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα , ώστε να υποβάλουν αίτηση για ανώτερες θέσεις στις εταιρείες τους, σύμφωνα με έκθεση της IWG για το 2024 με τίτλο “Προώθηση της Ισότητας: Γυναίκες στον Υβριδικό Χώρο Εργασίας”, που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες που εργάζονται υβριδικά, διαπίστωσε ότι η ευελιξία που παρέχει η υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας επέτρεψε σε περισσότερες από τις μισές (53%) να επιδιώξουν προαγωγές ή να υποβάλουν αίτηση για ανώτερες θέσεις, κάτι που ενθαρρύνει την προώθηση της ισότητας και αφορά σε περισσότερο από τρεις στις πέντε (61%) γυναίκες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα μειονότητες. Περίπου για τα τρία τέταρτα (73%) των γυναικών που ανήκουν σε κάποια μειονότητα, η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας άνοιξε νέες ευκαιρίες που δεν θα είχαν αλλιώς.

Η έκθεση “Προώθηση της Ισότητας” της IWG, του μεγαλύτερου παρόχου υβριδικών λύσεων εργασίας στον κόσμο με brands όπως τα Spaces και Regus, αποκαλύπτει ότι η υβριδική εργασία ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες επαγγελματικά, σε όλο τον κόσμο.

Τα δύο τρίτα (67%) των γυναικών ανέφεραν ότι η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας, η οποία συνάδει με αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ισότητας σε ό,τι αφορά στα φύλα και στην υγεία, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, έχει βοηθήσει να επιτευχθεί ισορροπία στην επαγγελματική πορεία των εργαζομένων, ενώ το 70% πιστεύει ότι η υβριδική εργασία έχει καταστήσει τη δουλειά τους πιο συμπεριληπτική. Τα δεδομένα καλύπτουν γυναίκες που ανήκουν σε τουλάχιστον μία μειονοτική ομάδα, μεταξύ των οποίων LGBTQIA+, ΑμεΑ ή εθνοτικές μειονότητες.

Εννέα στις δέκα γυναίκες που έχουν κινητική αναπηρία δήλωσαν σε ποσοστό 78% ότι το υβριδικό μοντέλο έχει καταστήσει την εργασία από το γραφείο πιο προσβάσιμη σε αυτές, ενώ το 61% συμφώνησε ότι έχει καταστήσει τη δουλειά τους πιο συμπεριληπτική.

Για την μεγάλη πλειονότητα των γυναικών (89%), η υιοθέτηση του υβριδικου μοντέλου εργασίας έχει επίσης βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των επαγγελματικών και των οικογενειακών υποχρεώσεων, καθώς τους δίνει την ευελιξία να εργάζονται σε π απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι τους, μέσω της δημιουργίας πόλεων με αποστάσεις 15 λεπτών μεσω των ευέλικτων χώρων εργασίας. Οι γυναίκες εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο από την διαδρομή τους, και ως αποτέλεσμα, πάνω από το ένα τρίτο (38%) ανέφερε ότι η υβριδική εργασία τους έχει δώσει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με προσωπικές ασχολίες.

Ως αποτέλεσμα, η έκθεση δείχνει αυξανόμενο αριθμό γυναικών που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα τους – όπως η αλλαγή εργασίας και η μετάβαση σε διαφορετικές βιομηχανίες – ωθούμενες από τις υβριδικές εργασιακές διατάξεις και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής που μπορούν αυτές να προσφέρουν.

Πολλές από αυτές έχουν αλλάξει εντελώς τον τομέα δραστηριότητάς τους, με δύο στις πέντε (43%) γυναίκες να επιβεβαιώνουν ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να μετακινηθούν σε διαφορετικό κλάδο. Γυναίκες από μειονοτικές ομάδες αναφέρουν ότι η ανοδική πορεία της καριέρας τους προέρχεται από τη δυνατότητα που τους δίνει η υβριδική εργασία να είναι πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές (44%), βοηθώντας τες να μάθουν περισσότερα για άλλους ρόλους στην εταιρεία τους (49%) και αυξάνοντας την ορατοτητα τους στην ανώτατη διοίκηση (32%).

Σε ό,τι αφορά εκείνες που υποφέρουν από ψυχική νόσο, τρεις στις δέκα (27%) είδαν βελτίωση της ψυχικής τους υγείας ως αποτέλεσμα της υβριδικής εργασίας, με το 70% να συμφωνεί ότι αυτό το μοντέλο εργασίας είχε θετική επίδραση στην πορεία της καριέρας τους. Επιπλέον, είδαν οφέλη, όπως εξοικονόμηση των δαπανών για μετακινήσεις (38%) και αύξηση της παραγωγικότητας (24%), ενώ το 7% των γυναικών είπε ακόμη ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να αποκτήσουν κατοικίδιο.

Σε προηγούμενη μελέτη της IWG είχε εντοπιστεί ότι η υβριδική εργασία αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για τους ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού, για να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους ταλαντούχους εργαζόμενούς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες εργαζόμενες, με το 40% να υποδεικνύει ότι η έλλειψη ευελιξίας για υβριδική εργασία ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να εγκαταλείψουν την προηγούμενη θέση εργασίας τους. Αυτό υποστηρίζεται από ακαδημαϊκές έρευνες του καθηγητή Οικονομικών του Stanford με διεθνή αναγνώριση, κ. Bloom, ο οποίος λέει ότι οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την ευελιξία πρόκειται να δουν μείωση στα ποσοστά παραίτησης έως και κατά 35%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...