19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Η τεχνολογία αντίδοτο στη μοναξιά την περίοδο του lockdown

 

Στην ερώτηση «τι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερη μοναξιά» οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους δίνουν την απάντηση η χρήση της τεχνολογίας

Υπάρχει μια επιδημία που ο άνθρωπος φοβάται ίσως και εξίσου με την πανδημία του νέου κορωνοϊού; Ναι, και αυτή είναι η μοναξιά. Και υπάρχει άραγε κάποιο αντίδοτο στη μοναξιά; Ναι και οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό είναι η τεχνολογία.

Μία από τις πραγματικότητες που ανέδειξε η υγειονομική κρίση του COVID-19 είναι ο τρόμος της μοναξιάς. Και πώς συντρόφευσαν οι άνθρωποι τη μοναξιά του την περίοδο του lockdown, πριν από αυτό και ενδεχομένως και μετά; Με την τεχνολογία.

Στην ερώτηση «τι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερη μοναξιά» οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους δίνουν την απάντηση η χρήση της τεχνολογίας. Οι έξι στους δέκα απαντούν ότι παρακολουθούν τηλεόραση ή ταινίες ή ακούν μουσική και το 64% ότι τηλεφωνεί, πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις ή στέλνει μηνύματα στην οικογένεια και τους φίλους του. Υπάρχουν και δύο στους δέκα Ευρωπαίους που προτιμούν να λύνουν τον γρίφο της μοναξιάς μιλώντας στα κατοικίδιά τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι η τεχνολογία τούς βοηθά να αισθάνονται συνδεδεμένοι με φίλους ή μέλη της οικογένειας που ζουν μακριά.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 75% για τους millennials και σε 78% για ανθρώπους που ζουν σε νοικοκυριά πολλαπλών γενεών. Πρόκειται για σπίτια όπου οι άνθρωποι ζουν με τον σύντροφό τους, τα παιδιά, τους γονείς ή τους ηλικιωμένους συγγενείς και μπορούν να τους βοηθήσουν με τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά τη χρήση της τεχνολογίας.

Εξάρτηση από την τεχνολογία

Την περίοδο των περιορισμού των μετακινήσεων για τον έλεγχο της διασποράς του COVID-19, καθώς περισσότεροι άνθρωποι κλήθηκαν να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι, απέκτησαν μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνολογία.

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (36%) που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα του COVID-19 τους έκαναν να αισθάνονται πιο άνετα με τη χρήση τεχνολογίας από ό, τι στο παρελθόν. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 43% των Millennials και στο 53% μεταξύ εκείνων που ζουν σε νοικοκυριά πολλαπλών γενεών, δείχνοντας πως ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι έχει οδηγήσει σε αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία.

Ωστόσο, ενώ η τεχνολογία αποδεικνύεται σαφώς ένα όφελος, δεν διαθέτουν όλοι το επίπεδο τεχνολογικών γνώσεων που θα επιθυμούσαν. Οι μισοί (52%) που δήλωσαν ότι νιώθουν διαρκώς μοναξιά  εύχονται να είχαν μεγαλύτερη εξοικείωση με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς θα τους βοηθούσε να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Μοναξιά διαρκείας

Πάντως η μοναξιά δεν ήρθε μαζί με την πανδημία και δεν θα φύγει μαζί της. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι  υπέφεραν από μοναξιά πολύ πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

Το 41% των Ευρωπαίων που αισθάνθηκαν μόνοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην πραγματικότητα αισθάνθηκαν λιγότερο μόνοι ή όσο μόνοι ένιωθαν πριν από τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η απομόνωση που ήρθε ως συνεπακόλουθο της πανδημίας COVID-19 επηρέασε περαιτέρω την ψυχική υγεία των ανθρώπων και άσκησε πρόσθετη πίεση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) που αισθάνονταν μοναξιά κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, αισθάνονται πιο μοναχικοί από ό, τι προηγουμένως .

Εύρημα που προκαλεί ίσως έκπληξη είναι ότι η Generation Z  αποδείχτηκε ως η πιο μοναχική δημογραφική ηλικία. Το 68% των ατόμων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα παραδέχεται ότι αισθάνθηκε μοναξιά στη διάρκεια του lockdown τουλάχιστον κάποια στιγμή (από τον Απρίλιο του 2020), σε σύγκριση με μόλις το 37% της Silent Generation .

«Ενώ οι παλαιότερες γενιές συχνά αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν μένουν απομονωμένοι, οι νεότεροι και εκείνοι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία θα μπορούσαν να χάσουν την υποστήριξη που χρειάζονται» καταλήγει η έρευνα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...