13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη τρελαίνει τους επενδυτές

Το οικοσύστημα της τεχνολογίας και δη οι startups του Generative AI συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων Venture Capital (VCs) το β’ τρίμηνο του 2023. Αν και οι επενδύσεις των VCs παρέμειναν υποτονικές την εξεταζόμενη περίοδο, ο τομέας της τεχνολογίας κατάφερε να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνοντας τα περισσότερα mega-deals.

«Η επενδυτική δραστηριότητα στο παγκόσμιο οικοσύστημα Venture Capital παραμένει υποτονική και το β’ τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ρίσκου, των υποτονικών μακροοικονομικών δεικτών και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης», επισημαίνει η έκθεση της KPMGVenture Pulse“.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, παρότι κλάδοι όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εναλλακτική ενέργεια συνεχίζουν να είναι ιδιαίτεροι ελκυστικοί για άντληση κεφαλαίων, ο συνολικός όγκος και αξία των συναλλαγών ιδιαίτερα στην Ευρώπη παραμένει σε καθοδική τάση ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Μάλιστα, εκτιμούν ότι σε αυτή την βάση, δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις του γ’ τριμήνου τόσο στις συναλλαγές χρηματοδότησης, όσο και αποεπένδυσης».

Σε διεθνές επίπεδο, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC συνέχισαν να συρρικνώνονται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο από τα $86,2 δισ. μέσω 10.121 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα $77,4 δισ. μέσω 7.783 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023.

Ο πόλεμος και τα επιτόκια

«Η αύξηση των επιτοκίων, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός απαιτητικού τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει η KPMG.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο, με επενδύσεις ύψους 42,9 δισ. δολαρίων, μεταξύ τους έξι συμφωνίες-μαμούθ αξίας άνω των 400 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας μόλις τα 20,1 δισ. δολάρια, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές συνέχισαν να αναβάλλουν τις μεγάλες συμφωνίες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρέμειναν επίσης στο περιθώριο, με πτώση για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικές επενδύσεις ύψους $13,5 δισ. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, οι επενδύσεις VC κατέγραψαν πτώση από τα $14,4 δισ. μέσω 2.676 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα $13,5 δισ. μέσω 1.861 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023.

«Καυτές» επενδύσεις στο ΑΙ

Πάντως, κόντρα στη γενική κατήφεια, οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη διατήρησαν τη δυναμική τους το β’ τρίμηνο του 2023. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε να αυξάνεται μετά την παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022 και την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 10 δισ. δολ. από την Microsoft.

Το β’ τρίμηνο του 2023, η Google πραγματοποίησε μια επένδυση $450 εκατ. στην Anthropic, ενώ η Amazon ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο γλωσσικά μοντέλα μέσω των Amazon Web Services για να υποστηρίξει τη δημιουργία bots για τους πελάτες της.

Η χρηματοδοτούμενη από τη Microsoft εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection πέτυχε επίσης μια τεράστια συναλλαγή αξίας 1,3 δισ. δολ. στα τέλη του τριμήνου.

«Η τεχνητή νοημοσύνη γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών VC που αναζητούν την επόμενη επιτυχία τους ή που δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο των νέων τάσεων, εν μέρει λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας σε ένα ευρύ disruption σε όλους τους κλάδους» επισημαίνει η ίδια έκθεση.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Οι επενδυτές VC στην Ευρώπη συνέχισαν να κρατούν στάση αναμονής, αναβάλλοντας την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, κυρίως συναλλαγές τελικού σταδίου, στο πλαίσιο της αβεβαιότητας στην αγορά και της έλλειψης ευκαιριών αποεπενδύσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC ($4,1 δισ.) το β’ τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των αντλήσεων από την Getir ($475 εκατ.) και την Builder AI ($250 εκατ.). Η Γερμανία προσέλκυσε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων VC ($1,9 δισ.) – μεταξύ τους οι 1Komma5 (US$232 εκατ.), GetYourGuide (US$ 94 εκατ.) και Jolt Energy (US$165 εκατ.) ακολουθούμενη από τη Γαλλία (US$1,85 δισ.) – συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης US$175 εκατ. από την Ynsect.

Σε ήπιους ρυθμούς κινήθηκαν οι επενδύσεις VC στις Σκανδιναβικές χώρες (US$964 εκατ.) και στο Ισραήλ (US$874 εκατ.) στη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...