19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει εξοικονόμηση κόστους $900 εκατ. στις τράπεζες

Περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια με ορίζοντα το 2028 μπορεί να φέρει στον τραπεζικό κλάδο η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, με την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία να οδηγεί σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence -AI) φέρνει μαζί της και σημαντική εξοικονόμηση σε επίπεδο χρόνου εκτέλεσης βασικών τραπεζικών λειτουργιών.

Όπως εκτιμάται, η εφαρμογή του AI στη διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας των χρηστών τραπεζικών υπηρεσιών μπορεί να μειώσει τον μέσο χρόνο, που δαπανάται ανά ψηφιακό έλεγχο, σε 11 λεπτά το 2023 και σε λιγότερο από 8 λεπτά το 2028, πτώση που μεταφράζεται σε ποσοστιαία μείωση 30%.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο ακριβής, μειώνει τον αριθμό των ελέγχων ταυτότητας, που καλείται να εκτελέσει σήμερα ένας τραπεζικός υπάλληλος, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν ξανά φωτογραφίες ταυτότητας. Αυτό μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για κάθε επαλήθευση, καθώς και το σχετικό κόστος .

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα διαδραματίσει επίσης βασικό ρόλο στην προστασία από αναδυόμενες απειλές, όπως η συνθετική απάτη ταυτότητας» αναφέρει σε σχετικό report της η εταιρεία ερευνών Juniper Research (Global Digital Identity Verification Market 2023-2028).

Η έρευνα αναμένει ότι η ευρεία υιοθέτηση της ψηφιακής επαλήθευσης εντός των τραπεζών, ιδιαίτερα στον τομέα του mobile banking, θα συνεχίσει να οδηγεί στην αύξηση των εσόδων για τον κλάδο.

To μέλλον

Η ανάπτυξη, όπως προβλέπουν οι συντάκτες του σχετικού report, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση των smartphones κάνει πιο εύκολα διαθέσιμο το mobile banking, δίνοντας ώθηση και στην ψηφιακή ενσωμάτωση.

«Για να επωφεληθούν από αυτό, οι προμηθευτές υπηρεσιών επαλήθευσης ταυτότητας θα πρέπει να αναπτύξουν διαδικασίες ενσωμάτωσης, που δίνουν έμφαση σε άλλου τύπου ελέγχου, εκτός από τα πιστωτικά αποτελέσματα, όπως το ιστορικό παρόχου κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη βιωσιμότητα στις αναδυόμενες περιοχές» αναφέρει η εταιρεία.

Παρά την προαναφερθείσα αύξηση της αποτελεσματικότητας, που μειώνει το κόστος κάθε μεμονωμένου ελέγχου επαλήθευσης ψηφιακής ταυτότητας, ο αυξανόμενος όγκος των ελέγχων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, θα αντισταθμίσει αυτό το όφελος.

Ως εκ τούτου, η Juniper Research προβλέπει ότι οι συνολικές δαπάνες για υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητες στον τραπεζικό χώρο θα αυξηθούν στα 7,4 δισ. δολάρια το 2023, για να αναρριχηθούν  έτι περαιτέρω στα 9,9 δισ. δολάρια το 2028, εξέλιξη που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 34%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πάροχος που κάνει «άλμα» και αλλάζει τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας

Ποια είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά τη χρήση του smartphone; Τι είναι αυτό για το οποίο διαρκώς αγωνιούν...

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού, η Intrakat υπέγραψε εκτελεστική σύμβαση συμφωνίας – πλαισίου, διάρκειας 3 ετών, με την δημόσια εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας», προϋπολογισμού ύψους...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία – Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech που ξεχώρισαν

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Η Salesforce λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Slack AI, μιας εύκολης και αξιόπιστης δημιουργικής ΤΝ (AI) που διατίθεται εγγενώς στο Slack, ως «απάντηση» στις ανάγκες...

Η Nova επιστρέφει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

Η νέα Nova, συμπληρώνοντας ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, μετεγκαθίσταται στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι πλέον η νέα έδρα της εταιρείας, και σε τρεις...