Όσο η τεχνολογία μπαίνει στη ζωή μας και όσο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να βρουν τις ισορροπίες μαζί της, τόσο περισσότεροι κίνδυνοι υπάρχουν από κακόβουλους ανθρώπους και λογισμικά, που προσπαθούν να μας κάνουν να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτήν. Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι, λοιπόν, κάτι που οφείλουμε να παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, αφού είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να θελήσει να μας βλάψει.
Το ίδιο ισχύει για την ασφάλεια που πρέπει να έχουν οργανισμοί και επιχειρήσεις, καθώς εκεί ο λόγος ύπαρξης αυξημένης προσοχής είναι διπλός: δεν πρέπει απλώς να προσέχουν για την ίδια τους την εταιρία, αλλά και να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών που τους εμπιστεύονται. Αυτός είναι και ο λόγος που η τεχνολογία προστατεύεται πλέον από… περισσότερη τεχνολογία, με την ενίσχυση από καινοτομίες που παλιότερα υπήρχαν μόνο σαν ιδέα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ένα σημαντικό παρακλάδι της τεχνολογίας, που όχι μόνο έδωσε τα διαπιστευτήριά της στην κυβερνοασφάλεια, αλλά έχει βοηθήσει ολόκληρες βιομηχανίες να προοδεύσουν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Πιθανότατα, η πρώτη ήταν εκείνη του πόκερ, ένα παιχνίδι που έδωσε χώρο στην τεχνολογία προκειμένου να βγει κερδισμένο από αυτήν και τα πήγε περίφημα. Το πόκερ έχει ιστορία δύο αιώνων, αλλά μετά από την πρώτη μεγάλη ώθηση που γνώρισε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν έγινε το πιο αγαπημένο παιχνίδι με κάρτες στις ΗΠΑ και την καθιέρωσή του στα επίγεια καζίνο όλου του κόσμου στις αρχές του 1900, άρχισε να χάνει σε δημοτικότητα.
Η τηλεόραση ήταν εκείνη που το έβαλε σε κάθε σπίτι, περίπου το 1975, όταν άρχισε να μεταδίδει τα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου, αλλά η νέα χιλιετία έφερε τη μεγάλη αλλαγή. Η βιομηχανία του πόκερ είδε ότι το μέλλον ήταν στον online κόσμο, έδωσε πολύ χώρο στην τεχνολογία να αναπτυχθεί και το παιχνίδι έγινε προσβάσιμο από όλους. Πλέον, κάθε λάτρης του πόκερ μπορεί να παίξει όποτε θέλει, όπου κι αν βρίσκεται, ενώ στη συνέχεια ήρθε η τεχνητή νοημοσύνη για να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το σπορ.
Το πόκερ έγινε πεδίο δοκιμών για τη νέα τεχνολογία, με το λογισμικό Libratus να κερδίζει επαγγελματίες παίκτες σε δεκάδες χιλιάδες παρτίδες εναντίον τους. Ελάχιστο χρόνο μετά, η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώθηκε στις εξειδικευμένες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, που δημιουργήθηκαν από κορυφαίες πλατφόρμες όπως εκείνη της PokerStars και προσέφερε σειρά υπηρεσιών, όπως διασφάλιση ακεραιότητας παιχνιδιού, ανάλυση δεδομένων, ασφάλεια συναλλαγών και προσωπικών δεδομένων, εξυπηρέτηση πελατών, προσωποποιημένες προτάσεις και υπηρεσίες.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του 76% των εταιριών που ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους, ένα ποσοστό που αντικατοπτρίζεται και στα παραπάνω οφέλη του πόκερ από την κυβερνοασφάλεια. Με εκατομμύρια συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο και να δημιουργούν τεράστιο αριθμό δεδομένων στο διαδίκτυο, είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να αναλύσει χειροκίνητα πιθανούς κινδύνους. Εκεί εμφανίζεται η τεχνητή νοημοσύνη για να λύσει πολλά προβλήματα.
Μάλιστα, αντί η προηγμένη αυτή τεχνολογία να απειλήσει τις θέσεις εργασίας των επαγγελματιών ασφαλείας, μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Στη διαχείριση πρόσβασης και ταυτοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κατανοήσει μοτίβα σύνδεσης και να αναγνωρίσει τυχόν παράξενες συμπεριφορές, ώστε να δώσει εντολή στο ανθρώπινο δυναμικό να την ερευνήσει περαιτέρω. Μπορεί, επίσης, να επιβάλλει έλεγχο δύο σημείων ή αλλαγή κωδικού, αν θεωρήσει ότι συντρέχουν λόγοι.
Φυσικά, μπορεί να εντοπίσει όλα τα ευάλωτα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και να ενημερώσει τους υπεύθυνους για αυτά, ώστε να μην δημιουργούνται κενά, είτε από το λογισμικό είτε από ανθρώπινο λάθος. Επίσης, οι περισσότερες εταιρίες και οργανισμοί επενδύουν στο cloud, ακόμη και στον τομέα της υποδομής. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει ώστε να προβλέψει τυχόν κινδύνους και αδυναμίες που υπάρχουν, πριν καν δημιουργηθεί πρόβλημα.
Εννοείται ότι ο κυριότερος λόγος ύπαρξής της είναι η αναγνώριση κυβερνοαπειλών και κυβερνοεπιθέσεων, με την ανάλυση των δεδομένων από τα εταιρικά email, τις συνδέσεις των εργαζομένων και τις παράξενες συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν κενά ασφαλείας. Τέλος, η προστασία των δεδομένων αποτελεί για τις ομάδες ασφαλείας των εταιριών έναν πολύ σημαντικό στόχο και η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται εκεί για να εντοπίσει εγκαίρως αν κάποιος προσπαθεί να μεταφέρει δεδομένα εκτός εταιρίας και είτε να μπλοκάρει την ενέργεια ή να ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα.