28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών και μεσαίων κτηρίων. Η νέα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων Κτηριακού Αυτοματισμού, το Connect Box, είναι μια φιλική προς τον χρήστη προσέγγιση για την παρακολούθηση της απόδοσης των κτηρίων, με δυνατότητα βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης έως και 30% και ουσιαστικής βελτίωσης των συνθηκών εσωτερικού χώρου σε κτήρια όπως σχολεία, καταστήματα λιανικής πώλησης, διαμερίσματα ή μικρά γραφεία.

Το Connect Box επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν τις βασικές καθημερινές εργασίες διαχείρισης από ένα σημείο μέσω ενός περιβάλλοντος που βασίζεται στο cloud, χωρίς την ανάγκη χρήσης πρόσθετου εξοπλισμού ή λογισμικού. Οι ειδοποιήσεις συναγερμών και γεγονότων για πιθανά προβλήματα καθώς και τα γραφικά που απεικονίζουν ιστορικά στοιχεία, παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες για την απόδοση του κτηρίου ανά πάσα στιγμή, υποστηρίζοντας τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του.

Το Connect Box προσφέρει ευφυή online πρόσβαση μέσω υπολογιστή ή smartphone. Η εγκατάσταση γίνεται γρήγορα και εύκολα (plug and play), οπότε οι εγκαταστάτες συστημάτων αυτοματισμού, οι τεχνικοί και οι διαχειριστές εγκαταστάσεων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να τοποθετήσουν, να διαμορφώσουν και να θέσουν σε λειτουργία το σύστημα. Η ενσωματωμένη βιβλιοθήκη περιέχει περισσότερες από 500 έτοιμες προς σύνδεση συσκευές πεδίου και εμπλουτίζεται συνεχώς, τόσο από τη Siemens όσο και από τρίτους. Ο έξυπνος μετατροπέας που περιλαμβάνεται στη λύση, υποστηρίζει 11 πρωτόκολλα επικοινωνίας, τόσο τυπικά ανοιχτά ή εξειδικευμένα πρωτόκολλα όσο και ενσύρματα ή ασύρματα, συμπεριλαμβανομένων των LoRaWAN, BACnet, Modbus και KNX.

Για παράδειγμα, ο πολυαισθητήρας IAQ (για την ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου) που παρουσίασε πρόσφατα η Siemens, λειτουργεί ως λύση plug and play με το Connect Box και παρέχει κρίσιμα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του αέρα του χώρου. Ο πολυαισθητήρας μετρά την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο, ελέγχοντας βασικές μετρήσεις όπως τη θερμοκρασία και την υγρασία, τον κορεσμό του CO2, τις εκπομπές VOC (Πτητικές Οργανικές Ένωσείς) και σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm (PM2.5), και την ένταση του φωτός και το επίπεδο θορύβου (σε dBA). Οι διαχειριστές των κτηρίων επωφελούνται από την πλήρη διαφάνεια σχετικά με την ποιότητα του αέρα στο κτήριό τους και μπορούν να διασφαλίσουν ότι παρέχουν ένα υγιές περιβάλλον για τους ενοίκους, τους επισκέπτες ή το προσωπικό.

Το Connect Box προσφέρει δύο μοντέλα αδειοδότησης. Η άδεια Cloud επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα δεδομένα του κτιρίου τους στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του Connect Box, ενώ η άδεια Onpremise επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώνουν εύκολα τα δεδομένα που συλλέγονται από ενσύρματες συσκευές και συσκευές IoT σε ένα υφιστάμενο σύστημα αυτοματισμού, σύστημα διαχείρισης κτηρίων ή εξωτερική πλατφόρμα cloud.

Και οι δύο παραλλαγές προσφέρουν λειτουργία διαχείρισής τους εξ αποστάσεως με ενημέρωση του λογισμικού μέσω ασύρματων δικτύων.

Το IoT ανοίγει τον δρόμο για υγιείς κτηριακές εγκαταστάσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων

Ακόμη και για τα μικρότερα και μεσαίου μεγέθους κτήρια που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα χωρίς αυτοματισμούς, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να λειτουργούν με τρόπο ενεργειακά αποδοτικό και κλιματικά ουδέτερο. Αφενός, για εγγενείς λόγους κόστους, αφετέρου, επειδή πρέπει να πληρούνται όλο και περισσότερες κανονιστικές απαιτήσεις που απαιτούν βιώσιμη λειτουργία. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η οδηγία EPBD (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων) υποστηρίζει τον στόχο της ΕΕ για την επίτευξη κλιματικά ουδέτερης λειτουργίας των κτηρίων έως το 2050, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των κτηρίων να αναλάβουν δράση.

Από τεχνικής άποψης, οι κτηριακές λύσεις που βασίζονται στο ΙοΤ δεν παρέχουν μόνο ό,τι είναι αναγκαίο για την υλοποίηση αυτών των απαιτήσεων, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν: Η εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών έως και 30 τοις εκατό είναι δυνατή χάρη στις βασικές λειτουργίες διαχείρισης κτηρίων του Connect Box.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....