Τη συζήτηση συντόνισε o κ. Γιάννης Κυριακίδης, Δικηγόρος, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης αναλύθηκαν όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης αλλά και όλα τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού οι οποίες θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τα δυο υπουργεία. Όπως τόνισε κ. Χριστόπουλος, ήρθε ο καιρός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να γίνει ο κλάδος της Δικαιοσύνης όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται γιατί αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα για την εμπιστοσύνη των πολιτών ευρύτερα προς τους πολιτειακούς θεσμούς. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή θέλουμε να φτάσουμε με όλους τους φορείς που συνεργαζόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειάζεται να καταθέτει κανείς έγγραφα ή να παραλαμβάνει πιστοποιητικά. Για μας μέσω της διαλειτουργικότητας, οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οι φορείς της δικαιοσύνης θα πρέπει να ανταλλάσσουν αυτόματα τα δεδομένα».
Ο κ. Πάνος Αλεξανδρής ανέφερε ότι εκτός όλων των άλλων σημαντικών δράσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, στόχος είναι επίσης να πραγματοποιηθεί η ουσιώδης ψηφιοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διότι ακόμη όλα είναι ένχαρτα αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικών συναινετικών προσημειώσεων, ηλεκτρονικών διαταγών πληρωμής καθώς και ηλεκτρονικών δικών.
Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, αποτελεί αναγκαιότητα η ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών στην δικαιοσύνη, ενώ στόχος δεν πρέπει να είναι η ψηφιοποίηση ως αυτοσκοπός αλλά ως ένα σύγχρονο εργαλείο της λειτουργίας του κράτους δικαίου.
Ο κ. Θέμης Σοφός, υποστήριξε ότι όχι μόνο είναι επιθυμητός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και το Δικηγορικό Σώμα ένας εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά μετά από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για την διοικητική, πολιτική και ποινική δικαιοσύνη, το εθνικό ποινικό μητρώο, την ψηφιακή καταγραφή αλλά και την διάθεση πρακτικών των συνεδριάσεων. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σοφό, η εμπειρία που έχουμε από άλλες χώρες δείχνει να είναι εφικτή η διεξαγωγή ζωντανής διαδικασίας, με την διασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης, παρέχοντας την δυνατότητα πρόσβασης σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει την διαδικασία μέσω link το οποίο θα δημοσιοποιείται.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, η βραδύτητα της δικαιοσύνης και η μη ευελιξία της, έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενώ τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και δήλωσε ότι: «είναι πολιτισμός να μπορείς να καταθέσεις ένα δικόγραφο ηλεκτρονικά, να μπορείς να λάβεις μια απόφαση στο email σου από τη γραμματεία του Πρωτοδικείου αλλά και να μπορεί ο πολίτης να εκδίδει από το σπίτι του πιστοποιητικά online. Αυτά είναι μόνο η αρχή και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική δικαιοσύνη να εκσυγχρονιστεί πλήρως και να σημειώσει ψηφιακή πρόοδο».