Αν υπάρχει μία χρονική συγκυρία στη σύγχρονη ιστορία, κατά την οποία η ψηφιακή τεχνολογία «έβαλε πλάτη» σε μεγάλο τμήμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αυτή είναι η περίοδος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Στη διάρκεια του lockdown, σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη, η τεχνολογία ήταν εκείνη που επέτρεψε στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Όλη αυτή η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας οδήγησε σε μια πραγματική έκρηξη τη χρήση δεδομένων ανά τον πλανήτη. Συνολικά, στη διάρκεια του 2020, αναμένεται να διακινηθούν παγκοσμίως περισσότερα από 59 zettabytes (ZB) δεδομένων.
Η αύξηση του όγκου των διακινούμενων data όχι μόνο δεν δείχνει να εκτονώνεται, αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται ως τάση. Σύμφωνα με το Global DataSphere της IDC, ο όγκος των δεδομένων, που θα δημιουργηθεί τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι μεγαλύτερος από τα δεδομένα που παρήχθησαν τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης, ο πλανήτης θα παραγάγει τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον τριπλάσια δεδομένα από όσα παρήγαγε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Για ένα μεγάλο τμήμα του όγκου των διακινούμενων δεδομένων φαίνεται ότι ευθύνονται οι καταναλωτές, η συμμετοχή των οποίων στην παγκόσμια παραγωγή data αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 50%. Πάντως, η πρόβλεψη είναι ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί κατά περίπου 4% τα επόμενα πέντε χρόνια.
Την ευθύνη για τον κύριο όγκο των διακινούμενων δεδομένων έχει το βίντεο, το οποίο θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια να είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης του όγκου των διακινούμενων δεδομένων, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη σήμερα.
Το Global DataSphere της IDC μετρά την ποσότητα δεδομένων που δημιουργούνται και καταναλώνονται στον κόσμο κάθε χρόνο. Ο λόγος των πρωτότυπων δεδομένων (που δημιουργήθηκαν και καταγράφηκαν) προς τα αναπαραγόμενα δεδομένα (αντιγράφηκαν και καταναλώθηκαν) είναι περίπου 1:9. Μέχρι το 2024, η IDC αναμένει ότι ο λόγος αυτός θα είναι 1:10.
Ενώ η πανδημία COVID-19 εμπόδισε τη δημιουργία νέων μοναδικών δεδομένων, η αυξημένη κατανάλωση αντιγραφών δεδομένων τροφοδότησε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου όγκου των data. Αυτή η αύξηση μάλιστα προβλέπεται να συνεχιστεί έως το 2024 με έναν πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 26%.