9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Η πανδημία αναθέρμανε την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών  

 

 

 

Οι πωλήσεις υπολογιστών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 2,8% και έφτασαν τα 64,8 εκατ. συσκευές, παγκοσμίως

 

Ευεργετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει -προς ώρας τουλάχιστον- η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Παρά την πίεση στα εισοδήματα των καταναλωτών και τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης στις επιχειρήσεις, και παρά τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, η τηλε-εργασία και το e-learning έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις υπολογιστών.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε στην πορεία της αγοράς κατά δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σε όγκους, η αγορά κινήθηκε στα επίπεδα των 64,8 εκατ. συσκευών.

«Η αγορά επιστρέφει στην ανάπτυξη λόγω της ισχυρής ζήτησης για φορητούς υπολογιστές και της ανάκαμψης από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που σχετίζονται με το COVID-19. Η ανάπτυξη των πωλήσεων φορητών υπολογιστών ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθοδηγούμενη από διάφορους παράγοντες, όπως η οι ανάγκες για απομακρυσμένη εργασία, η διαδικτυακή εκπαίδευση και ανάγκες ψυχαγωγίας των καταναλωτών» αναφέρει σχετικά η εταιρεία.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη έρχεται μετά από τη σημαντική μείωση των πωλήσεων που σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ σε ανάλυση στην ιστοσελίδα του, προβλέπουν ότι η ανοδική τάση στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί μετά το 2020, καθώς οι αποστολές ενισχύθηκαν κυρίως από βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές ανάγκες λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του COVID-19.

Οι εταιρείες

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Lenovo και η HP μοιράστηκαν την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης της HP στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Από κοινού, οι δύο εταιρείες αντιπροσώπευαν το ήμισυ των αποστολών ηλεκτρονικών υπολογιστών από 46,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η Lenovo διατηρήθηκε στην κορυφή της κατάταξης, πετυχαίνοντας αύξηση 4,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής διψήφιας ανάπτυξης στην περιοχή της EMEA και της αύξησης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών.

Μετά από μια σημαντική πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2020 λόγω των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η HP σημείωσε ισχυρή αύξηση σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Η εταιρεία παρουσίασε ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη στην ΕΜΕΑ και τις ΗΠΑ, λόγω της υγιούς καταναλωτικής ζήτησης για υπολογιστές.

Οι παγκόσμιες αποστολές της Dell μειώθηκαν ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στην περιοχή της EMEA και την Ιαπωνία, αλλά μειώθηκαν σε όλες τις άλλες περιοχές. Πάντως, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών της Dell παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη, η οποία αντισταθμίστηκε από τη σημαντική μείωση των στις αποστολές συσκευών για επαγγελματική χρήση.

Πρωταγωνίστρια η Ευρώπη

Η γεωγραφική ζώνη που πλανήτη, που ώθησε την αγορά να κινηθεί ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ήταν αυτή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Οι αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών στην EMEA αυξήθηκαν κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή τα τελευταία 10 χρόνια. Η εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση στην αγορά συνδέεται με τις αυξημένες ανάγκες για τηλεργασία και online εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, η αμερικανική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών διευρύνθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Πάντως, η διψήφια αύξηση στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών αντισταθμίστηκε από μείωση τη μείωση κατά 44% στις πωλήσεις συσκευών για επιχειρήσεις.

Στην αγορά της Ασίας / Ειρηνικού οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, καθώς, ενώ η αγορά συσκευών για προσωπική χρήση ήταν ισχυρή, η επιχειρηματική αγορά ήταν αδύναμη, αντανακλώντας τις προκλήσεις της ζήτησης και τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό σε ορισμένους κλάδους, όπως ο κρατικός τομέας κυβέρνηση και η εκπαίδευση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Skoop by Skroutz: Νέα υπηρεσία πώλησης προϊόντων από τους χρήστες του Skroutz

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία Skoop by Skroutz με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν...

Στη Nova θα προβληθούν οι ταινίες που διακρίθηκαν στα EE BAFTA Film Awards

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να προβάλει τις ταινίες που έχουν διακριθεί στα...

Γερμανός: Ισχυρές επιδόσεις το 2023 και νέα προϊόντα το 2024

“Tomorrow is Smart” δήλωσαν περίπου 1.000 συνεργάτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών του...

Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια

O κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων βαίνει κλιμακούμενος με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωπες με την πρόκληση της κυβερνοασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών...

TikTok κατά των fake news στις Ευρωεκλογές

Τον δικό του αγώνα θα δώσει το TikTok στις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, εναντίον των fake...