27.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Η οικονομική αβεβαιότητα βλάπτει σοβαρά τις πωλήσεις smartphones

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Στη σκιά του πολέμου και της εντεινόμενης οικονομικής αβεβαιότητας κινείται η παγκόσμια αγορά smartphones. Οι πωλήσεις, σε διεθνές επίπεδο, υποχώρησαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατά 9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones μειώθηκαν καθώς η ζήτηση άρχισε να μειώνεται λόγω των αντίξοων οικονομικών ανέμων και της περιφερειακής αβεβαιότητας. Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι κατασκευαστές αναθεωρούν την εμπορική τους στρατηγική, προχωρώντας σε αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

«Οι αντίθετοι άνεμοι που πνέουν στην παγκόσμια οικονομία, η υποτονική ζήτηση και η συσσώρευση αποθεμάτων είχαν ως αποτέλεσμα οι πωλητές να επαναξιολογήσουν τάχιστα τη στρατηγική τους όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους για το υπόλοιπο του 2022. Η υπερπροσφορά μεσαίας κατηγορίας είναι ένα εκτεθειμένο τμήμα για τους προμηθευτές, που επικεντρώνονται στην προσαρμογή νέων εκδόσεων, καθώς οι καταναλωτές με περιορισμένο προϋπολογισμό αλλάζουν τη συσκευή τους με αγορές προς το χαμηλότερο τιμολογιακό άκρο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Canalys, από την οποία προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία.

Τα μερίδια αγοράς

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Canalys αποδίδουν στη Samsung την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones με μερίδιο 21% από 18% έναν χρόνο νωρίτερα. Η Apple, από την πλευρά της, ήρθε δεύτερη με μερίδιο 17% από 14% που ήταν η επίδοση της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η Xiaomi, η OPPO και η vivo συνέχισαν να δυσκολεύονται στην Κίνα, σημειώνοντας διψήφια πτώση πωλήσεων. Η Xiaomi συγκέντρωσε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μερίδιο αγοράς 14% έναντι 17% την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Η OPPO κινήθηκε φέτος στο 10% από 11% πέρσι, ενώ η Vivo συγκέντρωσε μερίδιο 9% από 10% έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα κανάλια διανομής

«Η πτώση της ζήτησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού smartphones. Ενώ οι προμήθειες εξαρτημάτων και οι πιέσεις κόστους μειώνονται, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την ίδια την παραγωγή, όπως οι αυστηρότεροι νόμοι για τις εισαγωγές και οι τελωνειακές διαδικασίες ορισμένων αναδυόμενων αγορών που καθυστερούν τις αποστολές», εξηγούν οι αναλυτές της Canalys.

Όπως εκτιμούν, βραχυπρόθεσμα, οι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις πωλήσεις μέσω προωθήσεων και προσφορών ενόψει νέων εκκινήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για να μετριάσουν την πίεση ρευστότητας του καναλιού. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πέρυσι, φέτος το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει επηρεαστεί από την άνοδο του πληθωρισμού φέτος.

Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι η εις βάθος συνεργασία με κανάλια διανομής για την παρακολούθηση της κατάστασης των αποθεμάτων και των προσφορών θα είναι ζωτικής σημασίας για τους προμηθευτές, ώστε να εντοπίσουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, διατηρώντας παράλληλα υγιείς συνεργασίες με τα υφιστάμενα κανάλια διανομής μακροπρόθεσμα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...