Η καραντίνα έκαμψε τη διάθεση των Ελλήνων για online flirting

- Advertisement -

 

Θύμα του κορωνοϊού ήταν και το online flirting στη χώρα μας, με τους Έλληνες να φλερτάρουν λιγότερο κατά την περίοδο της καραντίνας μέσω εφαρμογών και sites γνωριμιών. Το διαδικτυακό φλερτ και η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου μέσω εφαρμογών ή sites γνωριμιών (Tinder, Grindr, eHarmony, Match) αποτελούν πλέον μία ολοένα και πιο συχνή πραγματικότητα, η οποία υποκαθιστά ή και συμπληρώνει τη φυσική επαφή στα πρώτα στάδια μίας γνωριμίας. Ωστόσο, το 68,3% των χρηστών των συγκεκριμένων εφαρμογών στην Ελλάδα τις χρησιμοποίησε λιγότερο συχνά, για να φλερτάρει κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας COVID – 19.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η Kaspersky στην Ελλάδα την περίοδο του μαζικού lockdown για τη χρήση εφαρμογών και sites γνωριμιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Kaspersky, που διενεργήθηκε εν μέσω καραντίνας, η διάδοση χρήσης αυτών των μεθόδων και κυρίως των εφαρμογών ερωτικής προσέγγισης δεν είναι τόσο εκτεταμένη στη χώρα μας, όσο μάλλον πιστεύουμε.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου οι μισοί Έλληνες να χρησιμοποιούν Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter κτλ.) και σχεδόν ένας στους τρεις εφαρμογές Άμεσης Ανταλλαγής Μηνυμάτων (WhatsApp, Viber, Snapchat, Telegram, Messenger) για να φλερτάρει ή να αναζητήσει ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο, μόνο κάτι παραπάνω από το 10% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τις σχετικές εφαρμογές γνωριμιών ή sites για τον ίδιο σκοπό – με το Tinder (59,5%) και το Badoo (54,3%) να είναι με διαφορά οι πιο δημοφιλείς εξ’ αυτών.

Φυσικά, το ζήτημα της ασφάλειας, τόσο της διαδικτυακής από κυβερνοαπειλές, όσο και σε συνάρτηση με  αυτό της ψυχολογικής/ συναισθηματικής, κατά τη χρήση των παραπάνω εφαρμογών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Αναφορικά με τη διάσταση της κυβερνοασφάλειας, το 53,6% πιστεύει πως οι περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών ή sites παρέχουν αρκετά υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και προστασίας από απειλές στον κυβερνοχώρο χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας (αντιιϊκά προγράμματα, VPN).

Σε γενικότερο επίπεδο περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει πως την ενδιαφέρει τόσο η ιδιωτικότητα και η διατήρηση της ανωνυμίας της όταν σερφάρει στο internet όσο και να παραμένει ασφαλής από απειλές στον κυβερνοχώρο, στην πραγματικότητα μόλις οι μισοί (49,1%) έχουν εγκατεστημένα αντιιϊκά προγράμματα στις συσκευές που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στο internet και σε εφαρμογές και μόνο το 16,3% έχει εγκαταστήσει VPN στις συσκευές που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές.

Η κατάθλιψη στο προσκήνιο

«Η καραντίνα μετασχημάτισε τον ψυχισμό, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των ανθρώπων. Όπως προκύπτει και από την επεξεργασία των δεδομένων από τις κλήσεις των πολιτών στη γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306 της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η καραντίνα, που συνεπάγεται απώλεια των ελευθεριών του ατόμου, έφερε την κατάθλιψη στο προσκήνιο. Χαρακτηριστικό εύρημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο βαθμός απειλής σχετικά με την εξάπλωση του ιού χαμηλώνει και θέση παίρνουν συζητήσεις περί δεύτερου κύματος, βρίσκει έδαφος η απαισιοδοξία και η απώλεια της ελπίδας για το μέλλον. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι άνθρωποι βλέπουν στο μέλλον των διαπροσωπικών τους σχέσεων το άγγιγμα ενοχοποιημένο, ενώ ο φόβος της μόλυνσης και η κοινωνική απόσταση των δυο μέτρων συντείνουν όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική απόσταση» αναφέρει η Ψυχολόγος, συνεργάτης Ιατρείου Ψυχοεκπαίδευσης και Οικογενειακών Παρεμβάσεων Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κυρία Μίνα Μαρούγκα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, προσθέτει: «Ταυτόχρονα οι οικονομικές ανασφάλειες της επόμενης μέρας που καταγράφουμε να γιγαντώνονται αυτές τις ώρες, απορροφούν μεγάλο μέρος από το ψυχικό απόθεμα όλων, αφήνοντας λίγο χώρο για «επένδυση» στο φλερτ και τις νέες γνωριμίες».

Περί ιδιωτικότητας

«Είναι πολύ καλό να βλέπουμε ότι οι Έλληνες, σε τόσο μεγάλο αριθμό, εκτιμούν την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία τους όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών. Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές γνωριμιών που δεν προστατεύονται σωστά, σημαίνει ότι εξακολουθούν να εκτίθενται σε διαφορετικούς τύπους κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ιδιωτικών πληροφοριών ή της διάθεσης των λογαριασμών τους στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών» αναφέρει σχετικά με το κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, ο Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Βασίλης Βλάχος.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...