Η Ευρώπη δημιουργεί fund 5 δισ. ευρώ για AI, quantum και deep tech

- Advertisement -

Σε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης της τεχνολογικής καινοτομίας των τελευταίων ετών προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να ενισχύσει την ικανότητά της να διατηρεί εντός Ευρώπης τις πιο υποσχόμενες τεχνολογικές εταιρείες υψηλής ανάπτυξης.

Το European Innovation Council (EIC) ανακοίνωσε την επιλογή της EQT ως προτιμητέου επενδυτικού συμβούλου και διαχειριστή του νέου Scaleup Europe Fund, ενός επενδυτικού σχήματος ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών deep tech στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξής τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για startups και scaleups και αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική, η διαστημική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία και οι τεχνολογίες dual use.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη εταιρειών τεχνολογίας υψηλής έντασης γνώσης, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Βρυξέλλες επιχειρούν να περιορίσουν το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές scaleups στα πιο ώριμα στάδια ανάπτυξής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το νέο fund μπορεί να λειτουργήσει ως κομβικό εργαλείο ώστε οι πλέον καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν στην Ευρώπη, αντί να αναζητούν κεφάλαια ανάπτυξης ή ακόμη και να μεταφέρουν την έδρα τους σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές

Πίσω από το νέο επενδυτικό σχήμα συγκροτείται ήδη μια ευρεία συμμαχία ευρωπαϊκών θεσμικών και ιδιωτικών επενδυτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Novo Holdings, η EIFO της Δανίας, η CriteriaCaixa, η Santander μέσω της Mouro Capital, καθώς και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund ABP και η Allianz. Η συμμετοχή αυτών των οργανισμών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από τις Βρυξέλλες, καθώς αποτυπώνει τη βούληση δημιουργίας ενός ισχυρότερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος κεφαλαίων με επίκεντρο την τεχνολογική καινοτομία.

Το νέο fund θα λειτουργήσει υπό την «ομπρέλα» του EIC Fund, ωστόσο η διαχείρισή του θα πραγματοποιείται από ιδιωτικό επενδυτικό φορέα και με καθαρά επενδυτικά και αγοραία κριτήρια. Η επιλογή της EQT έγινε έπειτα από ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, με το EIC να επισημαίνει την εμπειρία της εταιρείας σε επενδύσεις ανάπτυξης και στη στήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Η EQT διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά επενδύσεων και σημαντική εμπειρία στη χρηματοδότηση εταιρειών τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης, στοιχείο που θεωρήθηκε κρίσιμο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νομικές συμφωνίες και η τελική δομή λειτουργίας του fund, ενώ παράλληλα προχωρούν οι τελικές εγκρίσεις από τους επενδυτές. Οι πρώτες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Που θα επενδύει

Στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής θα βρεθούν τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, η διαστημική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία και η ιατρική καινοτομία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις λεγόμενες deep tech εταιρείες, δηλαδή σε επιχειρήσεις που βασίζονται σε σύνθετη επιστημονική και τεχνολογική γνώση και απαιτούν σημαντικά κεφάλαια και μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα για να αναπτυχθούν.

Η Επίτροπος για τις Startups, την Έρευνα και την Καινοτομία, Ekaterina Zaharieva, υπογράμμισε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τη δική της καινοτομία, στους δικούς της στρατηγικούς τομείς και με ευρωπαϊκά κεφάλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...