19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Η ΕΡΓΟΣΕ μεταφύτευσε υπεραιωνόβια ελιά στην «καρδιά» της ΔΕΘ

Μια υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας άνω των 400 ετών, κοσμεί πλέον την «καρδιά» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζοντας την παρουσία της στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,  η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. προχώρησε στη μεταφύτευση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς στις εγκαταστάσεις της HELEXPO.

Η μεταφύτευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ για τη διάσωση και μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία προέρχονται από απαλλοτριωμένες εκτάσεις για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.

Συγκεκριμένα, η υπεραιωνόβια  ελιά, προερχόμενη από έκταση του νομού Αχαΐας στην οποία κατασκευάζονται σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ, μεταφέρθηκε και μεταφυτεύτηκε σε κεντρικό σημείο στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, σε μια συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που αναδεικνύει όχι μόνο την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρείας, αλλά και την προσπάθεια για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι παρουσίες

Η μεταφύτευση του εντυπωσιακού δέντρου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές κ. Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά και του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστου Βίνη, αποτελεί συνέχεια της περιβαλλοντικής δράσης της εταιρείας για την προστασία και ανάδειξη του πολύτιμου αυτού φυτικού κεφαλαίου.

Με την πρωτοβουλία αυτή της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της οικονομικής συνδρομής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουν μεταφυτευθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 850 ελαιόδεντρα- εκ των οποίων το 10% υπεραιωνόβια άνω των 400 ετών- σε περισσότερους από 60 Δήμους και Δημόσιους Φορείς.

Από το 2020 η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με αποτέλεσμα την τελευταία διετία να έχουν μεταφυτευτεί περί τα 470 ελαιόδεντρα (10% εκ των οποίων υπεραιωνόβια), ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2024 ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000.

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιούμε έργα που έχουν επίκεντρό τους τον πολίτη και τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας.

Το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ έχει υψηλή αξία και καινοτομία. Η μεταφύτευση των ελαιόδεντρων από εκτάσεις που απαλλοτριώνονται για τα σιδηροδρομικά έργα είναι μία σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία.

Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί περίπου 850 ελαιόδεντρα κάποια από αυτά μάλιστα, άνω των 300 ετών καθώς μεταφυτεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα, σε περισσότερους από 60 Δήμους και δημόσιους φορείς. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υποστηρίξαμε αυτή την πρωτοβουλία και με τη συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από το Πράσινο Ταμείο, δημιουργήσαμε έναν κατάλληλο μηχανισμό για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο και απαιτητικό αυτό έργο.

Μία από τις δεκάδες αυτές δράσεις μεταφύτευσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Δεν θα χάνεται κανένα δέντρο

Η δουλειά που γίνεται είναι σπουδαία και στέλνει και ξεκάθαρο μήνυμα ότι από όπου διέρχεται το άκρως φιλικό για το περιβάλλον μέσο, το τρένο, δεν θα χάνεται κανένα δέντρο».

 Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική δράση της ΕΡΓΟΣΕ, ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της  εταιρείας κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « Η ΕΡΓΟΣΕ επιδεικνύει αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, και για αυτό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με δική της πρωτοβουλία ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για σιδηροδρομικά έργα. Το ελαιόδεντρο ως τμήμα της ελληνικής παράδοσης, συμβολίζει πάντα την ειρήνη, την ελπίδα και την ανθεκτικότητα, αξίες διαχρονικές και με ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω της παρούσας συγκυρίας. Είναι σημαντικό να βάλουμε στην εξίσωση το περιβάλλον, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το ζητούμενο της σημερινής εποχής».

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...