3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Η ΕΡΓΟΣΕ μεταφύτευσε υπεραιωνόβια ελιά στην «καρδιά» της ΔΕΘ

Μια υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας άνω των 400 ετών, κοσμεί πλέον την «καρδιά» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζοντας την παρουσία της στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,  η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. προχώρησε στη μεταφύτευση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς στις εγκαταστάσεις της HELEXPO.

Η μεταφύτευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ για τη διάσωση και μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία προέρχονται από απαλλοτριωμένες εκτάσεις για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.

Συγκεκριμένα, η υπεραιωνόβια  ελιά, προερχόμενη από έκταση του νομού Αχαΐας στην οποία κατασκευάζονται σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ, μεταφέρθηκε και μεταφυτεύτηκε σε κεντρικό σημείο στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, σε μια συμβολική κίνηση στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που αναδεικνύει όχι μόνο την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρείας, αλλά και την προσπάθεια για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι παρουσίες

Η μεταφύτευση του εντυπωσιακού δέντρου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές κ. Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά και του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστου Βίνη, αποτελεί συνέχεια της περιβαλλοντικής δράσης της εταιρείας για την προστασία και ανάδειξη του πολύτιμου αυτού φυτικού κεφαλαίου.

Με την πρωτοβουλία αυτή της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της οικονομικής συνδρομής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουν μεταφυτευθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 850 ελαιόδεντρα- εκ των οποίων το 10% υπεραιωνόβια άνω των 400 ετών- σε περισσότερους από 60 Δήμους και Δημόσιους Φορείς.

Από το 2020 η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με αποτέλεσμα την τελευταία διετία να έχουν μεταφυτευτεί περί τα 470 ελαιόδεντρα (10% εκ των οποίων υπεραιωνόβια), ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2024 ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000.

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιούμε έργα που έχουν επίκεντρό τους τον πολίτη και τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας.

Το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ έχει υψηλή αξία και καινοτομία. Η μεταφύτευση των ελαιόδεντρων από εκτάσεις που απαλλοτριώνονται για τα σιδηροδρομικά έργα είναι μία σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία.

Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί περίπου 850 ελαιόδεντρα κάποια από αυτά μάλιστα, άνω των 300 ετών καθώς μεταφυτεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα, σε περισσότερους από 60 Δήμους και δημόσιους φορείς. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υποστηρίξαμε αυτή την πρωτοβουλία και με τη συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από το Πράσινο Ταμείο, δημιουργήσαμε έναν κατάλληλο μηχανισμό για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο και απαιτητικό αυτό έργο.

Μία από τις δεκάδες αυτές δράσεις μεταφύτευσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Δεν θα χάνεται κανένα δέντρο

Η δουλειά που γίνεται είναι σπουδαία και στέλνει και ξεκάθαρο μήνυμα ότι από όπου διέρχεται το άκρως φιλικό για το περιβάλλον μέσο, το τρένο, δεν θα χάνεται κανένα δέντρο».

 Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική δράση της ΕΡΓΟΣΕ, ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της  εταιρείας κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « Η ΕΡΓΟΣΕ επιδεικνύει αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, και για αυτό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με δική της πρωτοβουλία ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για σιδηροδρομικά έργα. Το ελαιόδεντρο ως τμήμα της ελληνικής παράδοσης, συμβολίζει πάντα την ειρήνη, την ελπίδα και την ανθεκτικότητα, αξίες διαχρονικές και με ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω της παρούσας συγκυρίας. Είναι σημαντικό να βάλουμε στην εξίσωση το περιβάλλον, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το ζητούμενο της σημερινής εποχής».

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...