31.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στο… Διάστημα

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Κομμάτι μιας πίτας, αυτή της διαστημικής βιομηχανίας, που φτάνει σήμερα τα 400 δισ. ευρώ και «τρέχει» ετησίως με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης -την τελευταία δεκαετία-, διεκδικεί με αξιώσεις η Ελλάδα. Εμπροσθοφυλακή αυτής της εθνικής προσπάθειας αποτελούν οι επτά ελληνικές startups, που έχουν περάσει τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και φιλοξενούνται στην εν Ελλάδι θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece.

Οι επτά καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες, Caius, INSIGHIO, BitRezus, PROMILIST, Cloud Signals, LOCTIO και Circuits Integrated, ήδη διερευνούν για λογαριασμό της Ελλάδας και υπό την «ομπρέλα» του ESA BIC Greece τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγει η εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος. Δυνατότητες διόλου ευκαταφρόνητες, καθώς για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται στο Διάστημα, προκύπτει αξία τουλάχιστον 6 ευρώ από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που δημιουργούνται στη συνέχεια.

Άλλη μια startup, η 8η, έχει γίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- αποδεκτή από το ESA BIC Greece και θα ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, το ESA BIC Greece έχει Ανοικτή Πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων για την περίοδο 2021-2026, με την επόμενη προθεσμία υποβολής να είναι η 13η Φεβρουαρίου.

Η ΑΙ στην υπηρεσία των δασών

Ο τελευταίος ένοικος της θερμοκοιτίδας είναι η εταιρεία Caius, η οποία επιλέχθηκε από το ESA BIC εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτή. Η τελευταία προσθήκη στη θερμοκοιτίδα είναι μια startup τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων, με αντικείμενο την αξιοποίηση δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων στη μελέτη δασικών περιοχών και φυσικών συστημάτων. Η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει το βραβευμένο σε πολλούς διαγωνισμούς AILApaths, με το οποίο ανιχνεύει μονοπάτια στην φύση.

«Ένα τεράστιο ποσοστό των δασικών μονοπατιών παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους ούτε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η ψηφιοποίηση των δασικών περιοχών είναι πλέον εφικτή», αναφέρουν ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος και ο Γιώργος Μενδρινός (CEO), συνιδρυτές της Caius.

Η CAIUS χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική αυτόματης ανίχνευσης μονοπατιών επτά επιπέδων, που αποτελείται από διάφορα νευρωνικά δίκτυα που αναλύουν όλε τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με ένα μονοπάτι και παρουσιάζει στους ενδιαφερόμενους ψηφιακούς χάρτες με όλα τα μονοπάτια μιας δεδομένης περιοχής αξιολογημένα και συνεχώς επικαιροποιημένα.

Στόχος είναι να καταστεί το AILApaths το πρώτο εργαλείο μαζικής Β2Β και Β2G χρήσης για την ανίχνευση, ενημέρωση και αξιολόγηση μονοπατιών. Το γεγονός αυτό θα εντάξει στην ψηφιακή εποχή πλήθος δασικών περιοχών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλες καινοτόμες εφαρμογές οργάνωσης, επιτήρησης και βιώσιμης αξιοποίησής τους.

Δορυφορικό ΙοΤ

Τον Αύγουστο το ESA BIC είχε επιλέξει την INSIGHIO, μια startup, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ενσωμάτωση λύσεων του IoT με ευέλικτες και προσαρμόσιμες συσκευές ΙοΤ, ικανές να ελέγξουν πλήθος αισθητήρων και να διασυνδεθούν με επίγεια και δορυφορικά δίκτυα δεδομένων, καθώς και το απαραίτητο συνοδευτικό λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης και πρόσβασης στα παραγόμενα δεδομένα.

«Η πλατφόρμα μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις στη γεωργία ακριβείας, στην έξυπνη μελισσοκομία, στην επιτήρηση κρίσιμων περιβαλλοντικών μεγεθών, στην ιχνηλάτηση αντικειμένων, και στην έγκαιρη προειδοποίηση για έκτακτα συμβάντα σε απομακρυσμένες βιομηχανικές ή κρίσιμες εγκαταστάσεις,» αναφέρει ο συνιδρυτής Αντώνης Γκότσης.

Πως λειτουργεί η θερμοκοιτίδα

Στόχος της πρώτης θερμοκοιτίδα για startups με αντικείμενο το Διάστημα στην Ελλάδα, που ήδη μετρά 20 μήνες ζωής και μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου αναμένει τις νέες υποβολές αιτήσεων από ενδιαφερόμενες startups, είναι σε βάθος πενταετίας να φιλοξενεί 25 startups από τον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας.

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.

Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος.

Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000€ σε μετρητά, τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Επενδύσεις VC σε startups του Διαστήματος

Ενδεικτικό της κινητικότητας, που αναπτύσσεται στο νεοφυές οικοσύστημα της διαστημικής βιομηχανίας, είναι ότι το 2022 οι επενδύσεις των VCs σε startups του κλάδου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2021 και μόλις 750 εκατ. ευρώ το 2020.

Η δε συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών της Ευρώπης, που φιλοξενούνται σε ESA BICs ανά την ήπειρο, έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ. Πρακτικά οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν κατά 50 φορές μεταξύ 2010 και 2022.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...