Η ΕΕ επενδύει 700 εκατ. στη NanoIC, τη μεγαλύτερη πιλοτική γραμμή μικροκυκλωμάτων

- Advertisement -

Ένα σημαντικό βήμα για τη σχεδίαση και την κατασκευή ημιαγωγών στην Ευρώπη αποτελεί η έναρξη λειτουργίας της NanoIC στο IMEC Leuven του Βελγίου, της μεγαλύτερης πιλοτικής γραμμής της Πράξης για τα Μικροκυκλώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το έργο με 700 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης των 2,5 δισ. ευρώ με την έναρξη λειτουργίας της NanoIC να αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και κατασκευή ημιαγωγών.

Η νέα εγκατάσταση στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών μικροκυκλωμάτων επόμενης γενιάς που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα, την υγειονομική περίθαλψη και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 6G. Η χρηματοδοτική δομή της NanoIC κατανέμεται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από το συνολικό ύψος της επένδυσης τα 700 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ισόποσο κονδύλι 700 εκατ. ευρώ από εθνικές και περιφερειακές αρχές, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από τη βιομηχανία, με τη συμμετοχή της ASML και άλλων εταίρων του κλάδου.

Η NanoIC αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή εγκατάσταση που διαθέτει την πλέον προηγμένη μηχανή λιθογραφίας ακραίου υπεριώδους (Extreme Ultraviolet). Η υποδομή επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικροκυκλωμάτων με τεχνολογία πέραν των 2 νανομέτρων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως σημαντική πρόοδος στην ευρωπαϊκή τεχνολογία κατασκευής ημιαγωγών.

Από την έρευνα στη βιομηχανία

Η εγκατάσταση θα επιτρέψει σε ερευνητές και εταιρείες να δοκιμάζουν νέα σχέδια μικροκυκλωμάτων, νέο εξοπλισμό και νέες διαδικασίες σε σχεδόν βιομηχανική κλίμακα πριν από τη μαζική παραγωγή. Οι πιλοτικές γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν τις τεχνολογίες μικροκυκλωμάτων «από το εργαστήριο στην παραγωγή».

Η NanoIC λειτουργεί με αρχή ανοικτής πρόσβασης, επιτρέποντας τη χρήση της από start-ups, ερευνητές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλους οργανισμούς. Φιλοξενείται από το IMEC στο Βέλγιο και συνεργάζεται με ερευνητικούς οργανισμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: το CEA-Leti στη Γαλλία, το Fraunhofer στη Γερμανία, το VTT στη Φινλανδία, το CSSNT στη Ρουμανία και το Tyndall National Institute στην Ιρλανδία.

Η εγκατάσταση αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» στο πλαίσιο της Πράξης για τα Μικροκυκλώματα. Οι πιλοτικές γραμμές στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών φορέων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών και θα είναι ανοικτές σε αξιόπιστους εταίρους, στηρίζοντας τη βιομηχανική βάση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και συμβάλλοντας στη διατήρηση και την προσέλκυση εξειδικευμένων επιστημόνων.

Να θυμίσουμε ότι συνολικά πέντε πιλοτικές γραμμές — NanoIC, FAMES, APECS, WBG και PIXEurope — αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη ευρωπαϊκή και εθνική επένδυση ύψους 3,7 δισ. ευρώ, με στόχο τη σύνδεση της ευρωπαϊκής ερευνητικής δραστηριότητας με τη βιομηχανική εφαρμογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Cosmos Business Systems: Η επόμενη ημέρα μετά το RRF περνά από AI, data centers και cybersecurity

Σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με μεγαλύτερη έμφαση στην...

Telekom: Νέα εποχή με δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες

Η νέα εποχή Telekom ξεκινά, προσφέροντας δωρεάν απεριόριστα data...

Κ. Πιερρακάκης: «Κανένα κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να διαχειριστεί μόνο του την τεχνητή νοημοσύνη»

Την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προσαρμοστούν με πολύ μεγαλύτερη...

Η Samsung ανακοινώνει τη διάθεση του One UI 9 σε περισσότερες Galaxy συσκευές

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοινώνει τη διάθεση του...

Η CAPA ανακοινώνει τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

Ο Κώδικας αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και βασίζεται στην αλήθεια...