- Γράφει η Δανάη Χατζηλάκου, COO της Memorandum*
Στην σημερινή ψηφιακή εποχή, ο τομέας της κυβερνοασφάλειας έχει γίνει ένας από τους πιο διαβόητους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους στην τεχνολογία σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί υψίστης σημασίας, καθώς οι απειλές για προσωπικά και οργανωτικά δεδομένα συνεχίζουν να εξελίσσονται και να αυξάνονται.
Παρόλο που παραδοσιακά εντάσσεται σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που φέρνουν οι γυναίκες στη σφαίρα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αξιοποιώντας τις δεξιότητες των γυναικών και προωθώντας την ποικιλομορφία των φύλων, μπορεί να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στην κυβερνοασφάλεια και να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές ψηφιακό τοπίο.
Η ποικιλομορφία των φύλων αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο της επιτυχημένης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς η ανάγκη για διαφορετικά ταλέντα στον τομέα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Παρά την συνεχή αύξηση των δαπανών και των ευκαιριών για την κυβερνοασφάλεια, η εκπροσώπηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της παραμένει χαμηλή. «Δυστυχώς ακόμα και σήμερα που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και μιλάμε για συμπερίληψη, δεν έχουμε αρκετά γυναικεία πρότυπα» τόνισε ο καθηγητής Salvatore Moccia, επικεφαλής του EIT Digital Master School, European Institute of Innovation and Technology (EIT), που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι γυναίκες συνεισφέρουν με διαφορετική οπτική στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης γι’ αυτό και είναι σημαντική η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η αύξηση της εκπροσώπησης των φύλων στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη. Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, η χώρα μας είναι σε θέση να αξιοποιήσει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων, ιδεών και προοπτικών. Σε έναν κλάδο με εκατομμύρια ακάλυπτες θέσεις, η υποεκπροσώπηση των γυναικών περιορίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη και καινοτομία και εμποδίζει την ικανότητα των επιχειρήσεων να υιοθετούν με ασφάλεια τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Ακόμη, η ανθεκτικότητα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι κρίσιμη για τις τεχνολογικές προόδους, την οικονομική σταθερότητα και την προστασία της Ελλάδας από απειλές στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας την πολυμορφία των φύλων στρατηγική επιταγή.
Η ενθάρρυνση των γυναικών να εξερευνήσουν διάφορους τομείς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τους δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουν επαγγελματικά, ενώ έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Μέσα από προγράμματα καθοδήγησης, προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων, όπως 100 Women in 100 Days Cybersecurity Career Accelerator και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν επίδοξους ηγέτες στον τομέα, συμβάλλουν στην καλλιέργεια ταλέντων και παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων. Με την ενεργή προώθηση και προβολή επιτυχημένων γυναικών στον κλάδο, όπως τα Βραβεία Cybersecurity Woman of the Year, εμπνέονται όλο και περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και να ξεπεράσουν τα εμπόδια για να φτάσουν σε ανώτερα στελέχη.
Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε αυτόν τον υψηλής ζήτησης κλάδο και να συνεισφέρουν τις δεξιότητές τους, γεφυρώνοντας το χάσμα ταλέντων και διασφαλίζοντας ότι οι οργανισμοί είναι καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές μέλλον, όπου οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη του ψηφιακού μας κόσμου.
Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα διαρκές ταξίδι και η συμπερίληψη των γυναικών και ατόμων που υποεκπροσωπούνται στον τομέα δεν είναι μόνο ηθική επιταγή, αλλά και στρατηγικό πλεονέκτημα για τη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας μας στον κυβερνοχώρο. Καθώς οι εγκληματίες του διαδικτύου στοχεύουν οργανισμούς σε κάθε τομέα, η διαθεσιμότητα διαφορετικών ταλέντων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική άμυνα. Επιπλέον πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι η κυβερνοασφάλεια αφορά μόνο τεχνικές δεξιότητες, που στερεοτυπικά, θεωρούνται περισσότερο αρσενικές. Στην καρδιά της, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει να κάνει με την προστασία των ανθρώπων. Χρειάζεται δημιουργικότητα, καινοτομία, ευελιξία, καλή επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η οικονομική σταθερότητα και η κρίσιμη υποδομή της Ελλάδας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, έτσι αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τις προοπτικές των γυναικών, η χώρα μας είναι σε θέση να ενισχύσει την άμυνα της στον κυβερνοχώρο και να παραμείνει μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές.
* Η Memorandum είναι ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει, δημιουργεί και αναπτύσσει προηγμένες λύσεις τεχνολογίας γύρω από το Cyber Security και την τεχνητή νοημοσύνη.