31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Η Αθήνα 153η ανάμεσα στις 1.000 πόλεις με τα πιο δυναμικά startup οικοσυστήματα

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Ορατή στο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας γίνεται σταδιακά η Ελλάδα, με τις εγχώριες startups να λειτουργούν ως το “άρμα” που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στο club των κρατών, που κάνουν πρωταθλητισμό στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Οι επιδόσεις των ελληνικών startups κατατάσουν σήμερα την Ελλάδα στην 54η μεταξύ των 100 πιο ισχυρών οικοσυστημάτων για startups παγκοσμίως

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει η έκθεση Startup Blink Global Ecosystem Report για το 2021, η οποία χαρτογραφεί και αξιολογεί 100 startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες ανά τον κόσμο. Πάντως, για το 2021 η Ελλάδα χάνει 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (από την 44η που βρέθηκε στο 2020).

Η υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξη δεν συνδέεται, ωστόσο, με τις επιδόσεις των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι το εγχώριο οικοσύστημα φθίνει. Αλλά ότι άλλα νεοφυή οικοσυστήματα ανά τον πλανήτη κατάφεραν να βελτιώσουν κατά πολύ τη θέση τους στην κατάταξη.

Η Ελλάδα τοποθετείται μεν χαμηλότερα από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου στο Startup Blink Global Ecosystem Report, εντούτοις κατακτά μια σημαντική θέση μεταξύ των οικοσυστημάτων της ΝΑ Ευρώπης: καταλαμβάνει στην αξιολόγηση του 2021 την 6η θέση στη ΝΑ Ευρώπη.

Η θέση της Αθήνας ανάμεσα σε 1.000 πόλεις

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θέση που υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας», αναφέρει η έκθεση.

Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της «το ελληνικό οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ώριμο περιφερειακό οικοσύστημα στη Μεσόγειο».

Η έκθεση σχολιάζει θετικά ότι η Ελλάδα διαθέτει ταλέντο υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της πληροφορικής και μια μεγάλη δεξαμενή εξειδικευμένων στελεχών.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Αθήνα βρίσκεται για το 2021 στην 153η θέση παγκοσμίως και στην 3η στη ΝΑ Ευρώπη στην κατάταξη των πόλεων, που αποτελούν τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας στον κόσμο. Ωστόσο, και αυτή η επίδοση υπολείπεται κατά 46 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξέλιξη που επίσης συνδέεται με τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Το δεύτερο πιο ισχυρό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, η οποία, πάντως, υποχώρησε κατά 117 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του 2021, καταλαμβάνοντας την 379η θέση.

Πάντως, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές κοιτίδες καινοτομίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η ελληνική πόλη στην υψηλότερη κατάταξη από πέρυσι ήταν τα Ιωάννινα, με άλμα 81 θέσεων μεταξύ 2020 και 2021 στην 902η θέση.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου οι ΗΠΑ

Ο «ένοικος» της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη δεν αποτελεί έκπληξη: και για το 2021 το κορυφαίο startup οικοσύστημα στον κόσμο είναι αυτό των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλο προβάδισμα έναντι της δεύτερης στην κατάταξη Μεγάλης Βρετανίας.

Στην τρίτη θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται για το 2021 το Ισραήλ, το οποίο μάλιστα μίκρυνε -σε σχέση με το 2020- την απόσταση από τη δεύτερη θέση της κατάταξης Ο Καναδάς ακολουθεί στην τέταρτη θέση με τη Γερμανίας να συμπληρώνει το top 5.

Σουηδία, Κίνα, Ελβετία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη είναι οι χώρες που συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα των πιο ισχυρών startup οικοσυστημάτων του κόσμου για το 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...