20.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Η αυτοκινητοβιομηχανία «μαρσάρει» για την εποχή του 5G

Γκάζι για μια νέα εποχή πατάει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία χάρη στην τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5G.

Αυτοκίνητα και φορτηγά που λειτουργούν χωρίς οδηγό, με τη χρήση του δικτύου 5G. Ελέγχουν συνεχώς τον δρόμο γύρω τους, μέσω κάμερας και αισθητήρων. Στέλνουν τις πληροφορίες στο cloud και δημιουργούν έναν real time οδικό χάρτη, ο οποίος με τη σειρά του μεταβιβάζεται στα άλλα οχήματα.

Με τη συνδεσιμότητα αυτή, τα οχήματα είναι σε θέση να προβλέπουν και να αποτρέπουν πιθανές συγκρούσεις. Και φυσικά όλο αυτό δεν αποτελεί πλέον θεωρία, αλλά πράξη. Για παράδειγμα, ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, ήδη έχουν αρχίσει την κατασκευή και κυκλοφορία τέτοιων μοντέλων.

είναι Ο κλάδος που θα υποστεί τον πιο ραγδαίο μετασχηματισμό από την έλευση του 5G

Το 5G θα αποτελέσει τον καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας σειράς κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι ο κλάδος που θα υποστεί τον πιο ραγδαίο μετασχηματισμό από τη νέα γενιά κινητών επικοινωνιών.

Αυτό τουλάχιστον απαντούν επτά στα δέκα στελέχη Πληροφορικής, παγκοσμίως. Ειδικότερα, προβλέπουν ότι το 5G θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, με την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών και επιχειρηματικών μοντέλων στον κλάδο. Σύμφωνα με τα στελέχη, η αυτοκινητοβιομηχανία, με την εμφάνιση αυτοκινούμενων οχημάτων, θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο disruption λόγω του 5G.

ΡΡιζικές αλλαγές στα Logistics 

Σύμφωνα με έρευνα του Business Performance Innovation Network (BPI), άλλες δραστηριότητες, που θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη του 5G, θα είναι οι υπηρεσίες cloud (57%) και ο τομέας των κατασκευών (35%).

Η μελέτη, που βασίζεται στις απαντήσεις στελεχών ΙΤ απ’ όλο τον κόσμο, δείχνει ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου και των Logistics – Μεταφορών (36% των απαντήσεων έκαστος τομέας) θα επηρεαστούν επίσης σε μεγάλο βαθμό από το 5G. Ακολουθούν ο κλάδος του online gaming (24%), η υγειονομική περίθαλψη (20%) και η ενέργεια (13%).

Όπως δείχνει η ίδια μελέτη (Opportunities and Challenges in a 5G Connected Economy), ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (11% των απαντήσεων), ο Δημόσιος Τομέας (9%), αλλά και η γεωργία (2%), θα είναι οι κλάδοι, που θα επηρεαστούν λιγότερο από το 5G (συγκριτικά πάντα με τους υπόλοιπους).

 

«Έξυπνες» πόλεις

Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλές βιομηχανίες. Τόσο με τις πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, όσο και με τη δραματικά μειωμένη καθυστέρηση και την αυξημένη αξιοπιστία. Αυτά τα στοιχεία αναμένεται να ανοίξουν την πόρτα για μαζική καινοτομία σχεδόν κάθε κλάδο.

Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης θα λειτουργήσουν ως οδηγοί για 5G. Κυρίαρχες ανάμεσά τους θα είναι οι Smart Cities (61%), ο βιομηχανικός αυτοματισμός και οι “έξυπνες” κατασκευές (48%), τα συνδεδεμένα οχήματα (35%) και τα “έξυπνα” σπίτια (30%).

Θωρακίζοντας την ασφάλεια

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι το μείζον θέμα που πρέπει να απαντηθεί, ενόψει της μαζικής διείσδυσης της τεχνολογίας 5G, είναι η ασφάλεια των δικτύων. Το 5G θα επιτρέψει μια μαζική αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών. Επίσης, θα δούμε νέες περιπτώσεις χρήσης IoT. Αυτό θα σημάνει σημαντική επέκταση του πεδίου δράσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες των παραβιάσεων της ασφάλειας θα αυξηθούν δραματικά. Αυτό θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εμφάνισης κρίσιμων εφαρμογών σε δίκτυα 5G. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αυτόνομα οχήματα, η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών και οι «έξυπνες» πόλεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Προσφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών σε Cosmote και Γερμανό

Mε προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας γιορτάζουν και φέτος η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/5). Έως και τις 21 Μαΐου, οι...

Emirates: Nέα εμπειρία πτήσης με την Premium Οικονομική Θέση

  Η Premium Οικονομική Θέση της Emirates θα είναι διαθέσιμη σε πτήσεις υψηλής ζήτησης με αεροσκάφη A380 προς τα διεθνή αεροδρόμια Χίθροου στο Λονδίνο,...

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του...

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...