30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Η αυτοκινητοβιομηχανία «μαρσάρει» για την εποχή του 5G

Γκάζι για μια νέα εποχή πατάει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία χάρη στην τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5G.

Αυτοκίνητα και φορτηγά που λειτουργούν χωρίς οδηγό, με τη χρήση του δικτύου 5G. Ελέγχουν συνεχώς τον δρόμο γύρω τους, μέσω κάμερας και αισθητήρων. Στέλνουν τις πληροφορίες στο cloud και δημιουργούν έναν real time οδικό χάρτη, ο οποίος με τη σειρά του μεταβιβάζεται στα άλλα οχήματα.

Με τη συνδεσιμότητα αυτή, τα οχήματα είναι σε θέση να προβλέπουν και να αποτρέπουν πιθανές συγκρούσεις. Και φυσικά όλο αυτό δεν αποτελεί πλέον θεωρία, αλλά πράξη. Για παράδειγμα, ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, ήδη έχουν αρχίσει την κατασκευή και κυκλοφορία τέτοιων μοντέλων.

είναι Ο κλάδος που θα υποστεί τον πιο ραγδαίο μετασχηματισμό από την έλευση του 5G

Το 5G θα αποτελέσει τον καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας σειράς κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι ο κλάδος που θα υποστεί τον πιο ραγδαίο μετασχηματισμό από τη νέα γενιά κινητών επικοινωνιών.

Αυτό τουλάχιστον απαντούν επτά στα δέκα στελέχη Πληροφορικής, παγκοσμίως. Ειδικότερα, προβλέπουν ότι το 5G θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, με την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών και επιχειρηματικών μοντέλων στον κλάδο. Σύμφωνα με τα στελέχη, η αυτοκινητοβιομηχανία, με την εμφάνιση αυτοκινούμενων οχημάτων, θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο disruption λόγω του 5G.

ΡΡιζικές αλλαγές στα Logistics 

Σύμφωνα με έρευνα του Business Performance Innovation Network (BPI), άλλες δραστηριότητες, που θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη του 5G, θα είναι οι υπηρεσίες cloud (57%) και ο τομέας των κατασκευών (35%).

Η μελέτη, που βασίζεται στις απαντήσεις στελεχών ΙΤ απ’ όλο τον κόσμο, δείχνει ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου και των Logistics – Μεταφορών (36% των απαντήσεων έκαστος τομέας) θα επηρεαστούν επίσης σε μεγάλο βαθμό από το 5G. Ακολουθούν ο κλάδος του online gaming (24%), η υγειονομική περίθαλψη (20%) και η ενέργεια (13%).

Όπως δείχνει η ίδια μελέτη (Opportunities and Challenges in a 5G Connected Economy), ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (11% των απαντήσεων), ο Δημόσιος Τομέας (9%), αλλά και η γεωργία (2%), θα είναι οι κλάδοι, που θα επηρεαστούν λιγότερο από το 5G (συγκριτικά πάντα με τους υπόλοιπους).

 

«Έξυπνες» πόλεις

Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλές βιομηχανίες. Τόσο με τις πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, όσο και με τη δραματικά μειωμένη καθυστέρηση και την αυξημένη αξιοπιστία. Αυτά τα στοιχεία αναμένεται να ανοίξουν την πόρτα για μαζική καινοτομία σχεδόν κάθε κλάδο.

Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης θα λειτουργήσουν ως οδηγοί για 5G. Κυρίαρχες ανάμεσά τους θα είναι οι Smart Cities (61%), ο βιομηχανικός αυτοματισμός και οι “έξυπνες” κατασκευές (48%), τα συνδεδεμένα οχήματα (35%) και τα “έξυπνα” σπίτια (30%).

Θωρακίζοντας την ασφάλεια

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι το μείζον θέμα που πρέπει να απαντηθεί, ενόψει της μαζικής διείσδυσης της τεχνολογίας 5G, είναι η ασφάλεια των δικτύων. Το 5G θα επιτρέψει μια μαζική αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών. Επίσης, θα δούμε νέες περιπτώσεις χρήσης IoT. Αυτό θα σημάνει σημαντική επέκταση του πεδίου δράσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες των παραβιάσεων της ασφάλειας θα αυξηθούν δραματικά. Αυτό θα προκύψει ως αποτέλεσμα της εμφάνισης κρίσιμων εφαρμογών σε δίκτυα 5G. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αυτόνομα οχήματα, η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών και οι «έξυπνες» πόλεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...