Τη διαβεβαίωση ότι από τον επόμενο μήνα οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται, έδωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι σε αυτό το “πακέτο” δικαιολογητικών, που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από το Μητρώο Πολιτών, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός, όλα αυτά τα δικαιολογητικά θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες, αλλά και από το Δημόσιο, χωρίς αίτηση, αν κρίνεται αναγκαίο.
«Πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση, η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών, όπως η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Την ίδια στιγμή περισσότερο ψηφιακό κράτος ζητούν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τις δράσεις για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τμήματος της δημόσιας διοίκησης, που “έτρεξαν” στη χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι Έλληνες πολίτες επιδοκιμάζουν ψηφιακές ευκολίες, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων, αλλά και η αποστολή SMS, που χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Για την ακρίβεια, το 92% των πολιτών θεωρεί τις συγκεκριμένες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους “πολύ/αρκετά” χρήσιμες. Στο μεταξύ, μόλις το 8% των ερωτώμενων, που συμμετείχαν στην έρευνα “COVID CONTROL” της εταιρείας Interview, αξιολογεί αυτές τις δράσεις ως «λίγο/καθόλου χρήσιμες».
Οι Έλληνες πολίτες υποδέχτηκαν κάτι παραπάνω από θετικά την ψηφιακή πρόοδο, που έχει κάνει η δημόσια διοίκηση το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Στην ερώτηση της έρευνας “Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έκαναν ψηφιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες ό,τι δεν έγινε για πολλά χρόνια;”, το 90% απαντά “Συμφωνώ/Μάλλον συμφωνώ”. Μόλις το 10% δηλώνει “Διαφωνώ/Μάλλον διαφωνώ” με την παραπάνω άποψη.
Την επιδοκιμασία των πολιτών στις ψηφιακές δράσεις, που ενεργοποιήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού επιβεβαιώνει και η υψηλή βαθμολογία, που επιφυλάσσουν οι Έλληνες στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.





