31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

H Think Silicon σχεδιάζει στην Ελλάδα το επόμενο AI chip – Κόμβος καινοτομίας στην Αττική

Σε σημαντικές επενδύσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό προχωρά η Think Silicon, μία ελληνική εταιρεία, η οποία σχεδιάζει χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας επεξεργαστές και chips που χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως.

Η Think Silicon, που έχει εξαγοραστεί από τον Μάιο του 2020 από την Applied Materials, έναν αμερικανικό κολοσσό οι λύσεις του οποίου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επεξεργαστών/ημιαγωγών και οθονών στα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως, πρόκειται σήμερα να εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Chips με τεχνητή νοημοσύνη

Οι εγκαταστάσεις θα φιλοξενήσουν το κέντρο σχεδιασμού της Think Silicon προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη των νέων προϊόντων της, τα οποία αφορούν τη δημιουργία chips που θα αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Τα συγκεκριμένα chips, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης με Έλληνες δημοσιογράφους, ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group στην Applied Materials, αναμένεται να έχουν τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια, σπεύδοντας να προσθέσει πως είναι ελάχιστες οι εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Στα εγκαίνια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείγμα της σημασίας που δίνεται από την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη επένδυση.

Ο κ. Μάλλιος ανέφερε μάλιστα ότι «υπήρξε μεγάλη βοήθεια από την κυβέρνηση» όσον αφορά την πραγματοποίησης της εξαγοράς και της επένδυσης. Σημειωτέον πως αν και το ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θεωρείται από τις σημαντικότερες εξαγορές ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και η μεγαλύτερη όσον αφορά εγχειρήματα που σχετίζονται με τον χώρο του αποκαλούμενου deep tech. Και ο λόγος που η Think Silicon, όπως σημείωσε ο κ. Μάλλιος, ήταν η τεχνολογία που είχε αναπτύξει και το ταλέντο της ομάδας που είχε δημιουργηθεί.

Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Η Think Silicon ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα και όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σιδηρόπουλος δραστηριοποιείται στη σχεδίαση και υλοποίηση μονάδων επεξεργασίας γραφικών (Graphics Processors Units – GPUs) και ελεγκτών οθόνης (Display Processors/Controllers). Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Think Silicon είναι το γεγονός ότι τα chips που σχεδιάζει έχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κάτι που αναζητούν όλοι οι κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, η εταιρεία έχει σημαντικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο όπως είναι η STMicroelectronics και η Dialog αλλά και κατασκευαστές που δεν μπορούν να ανακοινώσουν, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλά μεγάλα και γνωστά ονόματα.

«Διάβασμα» εικόνων από τη συσκευή

Η εταιρεία έχει αρχίσει πλέον να επεκτείνεται και στο χώρο των chips που χρησιμοποιούνται σε IoT συσκευές, wearables, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος, τα νέα προϊόντα αξιοποιούν το AI, βλέποντας την τάση και το ενδιαφέρον που υπάρχει προς τα εκεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της «υπολογιστικής όρασης» (computer vision), ήτοι το «διάβασμα» εικόνων από τη συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση της.

Πριν την εξαγορά από την Applied Materials, η Think Silicon είχε λάβει συνολική χρηματοδότηση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αλλά και υπό τη μορφή χρηματοδότησης από επενδυτικά funds όπως η Metavallon.

Όταν έγινε η εξαγορά απασχολούσε 16 άτομα, αριθμός ο οποίος έχει ήδη διπλασιαστεί και θα αυξηθεί περαιτέρω τόσο χάρη στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά 32 θέσεις εργασίας, όσο και μέσω της συνεργασίας με τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τελευταία συνεργασία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα 10 ακόμη προσλήψεις. Δεδομένου πάντως ότι αρχίζει να υπάρχει «έλλειψη» όσον αφορά στην προσφορά ανθρώπων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό, η Think Silicon έχει ξεκινήσει να αναζητά ταλέντο και εκτός των ελληνικών συνόρων και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να προσελκύσει ανθρώπους που εργάζονται στο εξωτερικό. Όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μάλλιος ανέφερε ότι η Applied Materials αναζητά διαρκώς και παντού ταλέντο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της Πάτρας και της Αθήνας, η Think Silicon έχει πλέον παρουσία και στο Τορόντο (Καναδάς), το Όστιν, Τέξας (ΗΠΑ), την Κολωνία (Γερμανία) και την Ταϊπέι (Ταϊβάν).

Όσον αφορά την Applied Materials, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία εταιρεία με κεφαλοποίηση 126 δισ. δολαρίων, 18 δισ. δολάρια ετήσια έσοδα, δαπανά 2,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, διατηρεί 15.000 πατέντες και απασχολεί 25.000 εργαζόμενους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...