36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

H Νότια Ευρώπη φορτώνει το καλάθι του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού εμπορίου αναδεικνύεται ο ευρωπαϊκός Νότος, έχοντας μάλιστα και επιπλέον σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Η αγορά της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τζίρο ηλεκτρονικού εμπορίου B2C της τάξης των €98 δισ. το 2019, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών του ευρωπαϊκού e-Commerce.

Το μέγεθός της εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών των €444 δισ. ευρώ της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο μακριά βρίσκεται ο ευρωπαϊκός Νότος από το να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του στο e-Commerce.

Πάντως, με μερίδιο 7,69%, του ΑΕΠ, που αποδίδεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Νότια Ευρώπη κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη (σσ ως προς τη συμμετοχή του e-Commerce στο ΑΕΠ). Επίσης, η περιοχή, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, είδε το 2019 τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου μετά την Ανατολική Ευρώπη – η αξία της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νότια Ευρώπη πέρυσι αυξήθηκε 22,49%.

Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ευρώπη, 2020», η χαμηλή χρήση του Διαδικτύου στην περιοχή και το σχετικά χαμηλό ποσοστό των ηλεκτρονικών αγοραστών είναι άλλες ενδείξεις για το τεράστιο δυναμικό που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Προοπτικές

Η έρευνα, που παρουσίασαν από κοινού η «Ecommerce Europe» και η «EuroCommerce» και δημοσιοποίησε το ΕΒΕΠ, δείχνει ότι το 82% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και ότι το 55% του πληθυσμού που το χρησιμοποιεί, είναι αγοραστές ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν την περιοχή δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την Ανατολική Ευρώπη, η οποία έχει τα χαμηλότερα επίπεδα χρήσης Διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Σε επίπεδο χωρών, η Κύπρος έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ηλεκτρονικών αγοραστών, κατά 20% το 2019, με την Ισπανία και την Ελλάδα να ακολουθούν με σχεδόν 8%.  Η Ισπανία είδε το 2019 τον υψηλότερο κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου (29%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 25%.

Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη, η αξία της αγοράς σε απόλυτα μεγέθη έχει σημαντικές διαφορές. Η Ισπανία είχε το 2019 κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου € 53 δισ., ποσό που την καθιστά τη μεγαλύτερη αγορά στη Νότια Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ (54%) των συνολικών δαπανών της περιοχής. Ακολούθησε η Ιταλία με 32% και η Ελλάδα με 8%.Συγκριτικά, οι Έλληνες αγοραστές ξόδεψαν € 7,5 δισ. ευρώ online την ίδια χρονική περίοδο, ενώ στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσό ήταν € 5,6 δισ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...