19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

H Νότια Ευρώπη φορτώνει το καλάθι του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού εμπορίου αναδεικνύεται ο ευρωπαϊκός Νότος, έχοντας μάλιστα και επιπλέον σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Η αγορά της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τζίρο ηλεκτρονικού εμπορίου B2C της τάξης των €98 δισ. το 2019, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών του ευρωπαϊκού e-Commerce.

Το μέγεθός της εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το ένα τέταρτο του κύκλου εργασιών των €444 δισ. ευρώ της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο μακριά βρίσκεται ο ευρωπαϊκός Νότος από το να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του στο e-Commerce.

Πάντως, με μερίδιο 7,69%, του ΑΕΠ, που αποδίδεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Νότια Ευρώπη κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη (σσ ως προς τη συμμετοχή του e-Commerce στο ΑΕΠ). Επίσης, η περιοχή, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, είδε το 2019 τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου μετά την Ανατολική Ευρώπη – η αξία της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νότια Ευρώπη πέρυσι αυξήθηκε 22,49%.

Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ευρώπη, 2020», η χαμηλή χρήση του Διαδικτύου στην περιοχή και το σχετικά χαμηλό ποσοστό των ηλεκτρονικών αγοραστών είναι άλλες ενδείξεις για το τεράστιο δυναμικό που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Προοπτικές

Η έρευνα, που παρουσίασαν από κοινού η «Ecommerce Europe» και η «EuroCommerce» και δημοσιοποίησε το ΕΒΕΠ, δείχνει ότι το 82% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και ότι το 55% του πληθυσμού που το χρησιμοποιεί, είναι αγοραστές ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν την περιοχή δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την Ανατολική Ευρώπη, η οποία έχει τα χαμηλότερα επίπεδα χρήσης Διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Σε επίπεδο χωρών, η Κύπρος έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ηλεκτρονικών αγοραστών, κατά 20% το 2019, με την Ισπανία και την Ελλάδα να ακολουθούν με σχεδόν 8%.  Η Ισπανία είδε το 2019 τον υψηλότερο κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου (29%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 25%.

Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη, η αξία της αγοράς σε απόλυτα μεγέθη έχει σημαντικές διαφορές. Η Ισπανία είχε το 2019 κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου € 53 δισ., ποσό που την καθιστά τη μεγαλύτερη αγορά στη Νότια Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ (54%) των συνολικών δαπανών της περιοχής. Ακολούθησε η Ιταλία με 32% και η Ελλάδα με 8%.Συγκριτικά, οι Έλληνες αγοραστές ξόδεψαν € 7,5 δισ. ευρώ online την ίδια χρονική περίοδο, ενώ στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσό ήταν € 5,6 δισ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πάροχος που κάνει «άλμα» και αλλάζει τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας

Ποια είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά τη χρήση του smartphone; Τι είναι αυτό για το οποίο διαρκώς αγωνιούν...

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού, η Intrakat υπέγραψε εκτελεστική σύμβαση συμφωνίας – πλαισίου, διάρκειας 3 ετών, με την δημόσια εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας», προϋπολογισμού ύψους...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία – Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech που ξεχώρισαν

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Η Salesforce λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Slack AI, μιας εύκολης και αξιόπιστης δημιουργικής ΤΝ (AI) που διατίθεται εγγενώς στο Slack, ως «απάντηση» στις ανάγκες...

Η Nova επιστρέφει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

Η νέα Nova, συμπληρώνοντας ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, μετεγκαθίσταται στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι πλέον η νέα έδρα της εταιρείας, και σε τρεις...