Της Μαρίας Μόσχου
mariam@moved.gr
Μποτιλιάρισμα ακόμα και ώρες μη αιχμής, αδιαπέραστες κεντρικές οδικές αρτηρίες τις νυχτερινές ώρες στη μέση της εβδομάδας, πυκνή ροή ακόμα και στην Αττική οδό και αδιαπέραστη εθνική σχεδόν ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας πόλης που φαίνεται ότι έχει επιστρέψει σε εποχές προ κρίσης με χιλιάδες ΙΧ να ξεχύνονται καθημερινά στους Αθηναϊκούς δρόμους.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι σχεδόν καθημερινές βροχοπτώσεις και οι σποραδικές απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς έχουν εκτοξεύσει το πρόβλημα με μερικούς δρόμους να είναι πλέον αδιάβατοι.
Μιλώντας στο moved.gr ο πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κ. Κώστας Κεπαπτσόγλου αναφέρει ότι αν τα πράγματα δεν αλλάξουν του χρόνου η Αθήνα θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ.
Βασικές αιτίες για την αύξηση της κίνησης στην Αθήνα σύμφωνα με τον κ. Κεπαπτσόγλου είναι:
- Η οικονομική σταθερότητα που φαίνεται να έχει επέλθει στην χώρα η οποία επιστρέφει σε μία σχετική κανονικότητα που επιτρέπει την αγορά καινούργιων ΙΧ ενώ δίνει την δυνατότητα σε όσους τα είχαν εγκαταλείψει να τα χρησιμοποιούν και πάλι σε καθημερινή βάση.
- Οι αστικές συγκοινωνίες που αδυνατούν να κερδίσουν τους επιβάτες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια
- Η έλλειψη κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να αναβαθμιστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την αγορά νέων λεωφορείων και την πρόσληψη οδηγών
«Ο κόσμος επανέρχεται στα ΙΧ και οι αστικές συγκοινωνίες δεν μπορούν υπό τις υφιστάμενες συνθήκες να προσελκύσουν επιβάτες» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο μοναδικός τρόπος να ανατραπεί αυτή η πορεία είναι η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών.
Ωστόσο τονίζει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμή της βενζίνης που αν συνεχίσει την ανοδική κούρσα των τελευταίων ημερών τότε μπορεί να ανακόψει την συνεχή αύξηση της χρήσης των ΙΧ στο Λεκανοπέδιο.
Οι επιπτώσεις από τις απεργίες
Οι συγκοινωνιολόγοι υπολογίζουν ότι σε μέρες γενικής απεργίας στις συγκοινωνίες, πραγματοποιούνται περίπου μισό εκατομμύριο ταξίδια περισσότερα απ΄ ότι μια κανονική ημέρα: Πρόκειται για σημαντική αύξηση αν υπολογίσει κανείς ότι έχουμε περίπου 4 εκατομμύρια μετακινήσεις ημερησίως με ιδιωτικά και δημόσια μέσα στο λεκανοπέδιο.
Ο αριθμός των καθημερινών μετακινήσεων με λεωφορεία και τρόλεϊ φτάνει τις 931.000, ενώ η μέση ημερήσια επιβατική κίνηση του μετρό αγγίζει τους 600.000 επιβάτες.
Και αυτό γιατί τα λεωφορεία συνεχίζουν να αποτελούν το τροφοδοτικό μέσο στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το τραμ αλλά και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στις 30 και 31 Μαΐου που η χώρα έμεινε χωρίς λεωφορεία η κίνηση στους δρόμους της Αττικής ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με την Πέμπτη 31 Μάιου που η απεργία λεωφορείων και τρόλεϊ ήταν 24ωρη για μια διαδρομή 15 λεπτών απαιτούνταν τουλάχιστον μία ώρα.
Κίνηση και με … βροχή
Τα νεύρα των οδηγών δοκιμάζονται ιδιαίτερα και τις βροχερές μέρες ή ακόμα και τις ημέρες που υπάρχει η … υποψία βροχής! Και δυστυχώς φέτος η μία στις τρεις ημέρες «μυρίζει» βροχή.
Τότε τα οχήματα σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων με τα προβλήματα να εντοπίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην εθνική οδό και σταδιακά να επεκτείνονται στις περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Η κατάσταση γίνεται απελπιστική ακόμα και με ένα μικροατύχημα το οποίο αρκεί για να οδηγήσει σε ακινησία χιλιάδες οχήματα.