Η απόφαση της ΔΕΗ στις αρχές Ιουνίου να εκκινήσει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με οπτική ίνα στην χονδρική ήταν η αρχή, αλλά δεν μένει σε αυτή. Πλέον, ανοίγει τον δρόμο για να προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στους τελικούς καταναλωτές.
Προ εβδομάδων, η ΔΕΗ ξεκίνησε την πιλοτική χρήση του δικτύου Fiber to the Home (FTTH) της θυγατρικής της FiberGrid και την εμπορική αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών που έχει αναπτύξει η εταιρεία σε οκτώ δήμους της Αττικής στην χονδρική. Η εταιρεία καλούσε άλλους παρόχους για να μισθώσουν σκοτεινή οπτική ίνα (dark fiber), πάνω στη οποία θα αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους, ενώ ενημέρωνε και για την παροχή υπηρεσίας bitstream μέσω οπτικής ίνας, στην οποία ο πάροχος μπορεί προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης έως 2,5 Gbps.
Το επόμενο βήμα που προετοιμάζεται να κάνει είναι να διαθέσει και προϊόν για την λιανικήμ στους καταναλωτές για οπτική ίνα πριν το τέλος του χρόνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ σκοπεύει να κινηθεί επιθετικά, προσφέροντας FTTH σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου το… μπάσιμό της στην αγορά να της φέρει γρήγορα μερίδια αγοράς. Το FTTH της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφέρει ταχύτητες έως 2,5 Gbps στις περιοχές όπου καλύπτεται από το δίκτυο της FiberGrid, αξιοποιώντας και το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβουλος για την προώθηση των telecom προϊόντων της.
Οι επενδύσεις της εταιρείας σε υποδομές οπτικών ινών ανέρχονται σε περίπου 680 εκατ. ευρώ για την τριετία 2024-2026. H FiberGrid έχει στόχο να αναπτύξει πανελλαδικά δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο πρόκειται να φτάσει τα τέλη του έτους σε περίπου 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με στόχο να ξεπεράσει το 1,7 εκατ. το 2025. Συνολικά η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει κάλυψη FTTH με οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός της επόμενης πενταετίας.
Η ΔΕΗ υλοποιεί ένα ευρύ πλάνο μετασχηματισμού με τον Πρόεδρό της, Γιώργο Στάσση να έχει δηλώσει ότι «η ΔΕΗ θα είναι πιο ψηφιακή στο μέλλον», και στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, επενδύει σε ψηφιακούς μετρητές, σε αυτοματισμούς στο δίκτυό της, αλλά και στο δίκτυο οπτικής ίνας που αναπτύσσει και μπήκε στη διεθνή συνδεσιμότητα και πλέον και στα data center μέσα από τη συνεργασία με την την αραβική DAMAC.