22.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

H Αθήνα στο “top 10” των ανερχόμενων προορισμών παγκοσμίως για digital nomads

Νατάσσα Φραγκούλη

 

Μια θέση στο “top 10” των πλέον ανερχόμενων προορισμών, παγκοσμίως, για digital nomads κατακτά η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα έχει τα τελευταία πέντε χρόνια, 2018-2023, τον δέκατο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο.

Το εξεταζόμενο διάστημα, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 163%, που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στη διάρκεια της πενταετίας. Μόνο το 2022 οι ψηφιακοί νομάδες, που ψήφισαν Αθήνα, αυξήθηκαν κατά 46%, ενώ το 2021 η αντίστοιχη άνοδος ήταν κατά 128%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads, για την πενταετία 2018-2023, πετυχαίνει η πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, και η πορτογαλική Λισαβόνα, με τις αφίξεις ψηφιακών νομάδων στους δύο αυτούς δημοφιλείς προορισμούς να αυξάνονται κατά 256%.

Μια θέση στο “top 10” των πόλεων του πλανήτη, που προτιμούν οι ψηφιακοί νομάδες για την εγκατάστασή τους, έχει το το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με αύξηση αφίξεων κατά 218% στην πενταετία.

Εξωτικοί προορισμοί, όπως το Κανγκού στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου οι αφίξεις στην πενταετία αυξήθηκαν κατά 208%, τα Κανάρια Νησιά με αντίστοιχη άνοδο κατά 192%, αλλά και η πόλη του Μεξικό, που κατέγραψε αυξημένες αφίξεις κατά 178% το εξεταζόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, μια θέση στο top 10 εξασφαλίζουν, επίσης, το Βελιγράδι στη Σερβία και η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

 

Διαχρονική δημοτικότητα

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digital nomads «ακινητοποιήθηκαν», έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.

Η Αθήνα μπαίνει διαχρονικά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2019 και το 2018 οι ροές digital nomads προς την ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 15% και 39%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 45%. Οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και στις 10 πόλεις που απαρτίζουν τη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους για digital nomads.

«Η εξ αποστάσεως εργασία γνωρίζει σε εκθετική αύξηση και αναπτύσσεται γρήγορα. Πλέον, χιλιάδες προορισμοί, από μικροσκοπικά χωριά για σερφερς μέχρι κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις, ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά το NomadList.

 

Η βίζα για Αθήνα

 

Η άνοδος της δημοτικότητα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια -σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις ροές digital nomads, παγκοσμίως, συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών, για παράδειγμα σε επίπεδο συνδεσιμότητας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και -από το καλοκαίρι του 2021- με την Digital Nomads Visa.

Η Digital Nomads Visa, που έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις, δίνει σε πολίτες τρίτων χωρών, που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, τη δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα. Μετά από τον πρώτο χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους, υποβάλλοντας αίτηση για χορήγηση της Digital Nomad Residence Permit. Η τελευταία ισχύει έως και δύο χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμη έτη).

Οι ψηφιακοί νομάδες θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ή μισθό τουλάχιστον 3.500 € τον μήνα μετά από φόρους ως μισθωτός υπάλληλος ή ως αυτοαπασχολούμενος που εργάζεται εξ αποστάσεως με εργοδότες εκτός Ελλάδας.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να παρέχει εργασία αυστηρά σε εργοδότες του εξωτερικού, γεγονός που θα βεβαιώνεται με σχετική σύμβαση εργασίας, ενώ δεν έχει δικαίωμα εργασίας σε ελληνική εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είτε σε μόνιμη είτε σε ανεξάρτητη βάση.

 

 

 

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...