- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Στην επόμενη ψηφιακή μέρα μπαίνει η Ελλάδα με τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος που από χθες οι πολίτες μπορούν να τα έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα.
Η αρχή έγινε για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1. Σταδιακά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα νούμερα, ώστε όσοι πολίτες της χώρας επιθυμούν να μην χρειάζεται να κουβαλούν μαζί τους ταυτότητες και διπλώματα σε φυσική μορφή.
Άλλο ένα σημαντικό βήμα που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο είναι ότι μπαίνει τέλος και στα αντίγραφα ταυτότητας που ζητούσαν οι υπηρεσίες, οι τράπεζες ή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς πλέον τα ψηφιακό έγγραφα δημιουργούν ένα ψηφιακό ίχνος που καταργεί εντελώς το χαρτί!
Σύντομα στα ψηφιακά έγραφα να προστεθούν:
- η άδεια κυκλοφορίας
- τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
- Τα έγγραφα του ΚΤΕΟ, αλλά και η ημερομηνία επόμενου ελέγχου
- τα στοιχεία ασφάλισης
- οι πληροφορίες του point system
Μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet, ενώ θα προβλέπεται και η δυνατότητα χρήσης των ψηφιακών εγγράφων και στο εξωτερικό είτε με συμφωνία της ΕΕ είτε με διμερής συμφωνίες με χώρες της ΕΕ.
Με τις νέες αυτές δυνατότητες δημιουργείται ένα ψηφιακό πορτοφόλι με σημαντικά έγγραφα, ενώ μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι απλά με το κινητό τους θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ταυτοπροσωπία, αλλά και να βάλουν την «ψηφιακή υπογραφή» τους.
Και επειδή δίπλωμα και ταυτότητα εύκολα ξεχνά κανείς, αλλά κινητό σχεδόν ποτέ θα εκμηδενιστούν και τα πρόστιμα στους ελέγχους των οδηγών για την απουσία εγγράφων.
Τέλος στα αντίγραφα από χαρτί
Όπως τονίστηκε χθες το απόγευμα κατά την επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής υπό τον Πρωθυπουργό, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για την επίδειξη «ψηφιακών αντιγράφων» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας η οποία θα διαρκέσει έως 1η Οκτωβρίου 2022. Από εκεί και μετά, χαρτί τέλος!
Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το smartphone τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.
Κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.
Ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα
Με τον τρόπο αυτό γίνεται θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης.
Η διαδικασία είναι εύκολη:
- Κατεβάζω την εφαρμογή Wallet από το wallet.gov.gr
- Κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS
- Εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS
Σε περίπτωση ελέγχου ο πολίτης επιδεικνύει το QR code του ψηφιακού εγγράφου του. Αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή
Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο του πολίτη στη συσκευή του.
Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας
Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού ο πολίτης ανακαλεί την ισχύ των ψηφιακών εγγράφων μέσα από τη σχετική υπηρεσία στο gov.gr Επίσης σε περίπτωση απώλειας της χάρτινης ταυτότητας ή τους διπλώματος, ο πολίτης ακολουθεί την ίδια διαδικασία με σήμερα με ενημέρωση των αρχών και μέσω διαλειτουργικοτήτων γίνεται συστημικά ανάκληση της ισχύος των ψηφιακών εγγράφων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα (λόγω παράβασης) ή η ταυτότητα (λόγω στρατιωτικής θητείας) ανακαλείται η ισχύς του ψηφιακού εγγράφου (εάν ο πολίτης το ήδη δημιουργήσει) ή αφαιρείται η δυνατότητα να το εκδώσει από τη στιγμή που ο φορέας ο οποίος κρατάει προσωρινά το έγγραφο το έχει δηλώσει στο σύστημά του.