20.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Go-to-Market Fit: Η επόμενη μέρα για τις εκκολαπτόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στο ελληνικό οικοσύστημα

Το Found.ation διοργάνωσε μια διαδικτυακή συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι startups που αποφοιτούν από τις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τα βήματα που χρειάζονται για να ζητήσουν με αξιώσεις χρηματοδότηση από τους υπάρχοντες φορείς.

 

Στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος Found.ation Spark, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Go-to-Market Fit: Η επόμενη μέρα για τις εκκολαπτόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στο ελληνικό οικοσύστημα”, όπου συμμετείχαν διακεκριμένα μέλη του οικοσυστήματος, τα οποία αντιπροσώπευαν όλο το εύρος των εμπλεκόμενων φορέων: οχήματα χρηματοδότησης, ιδιώτες επενδυτές, μεγάλους οργανισμούς και ανεπτυγμένες startups.

 

Αυτός είναι και ο στόχος του ίδιου του προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο στάδιο “αποφοίτησης” των startups από εδραιωμένα προγράμματα επώασης στην χώρα μας και εκείνο της ετοιμότητας που απαιτείται για να λάβουν χρηματοδότηση από επενδυτές, δημιουργώντας ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας.

 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συντόνισε ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Velocity.Partners) και συμμετείχαν οι Βιβή Παπασούλη (Mandate Manager, European Investment Fund), Ιάσων Μανωλόπουλος (General Partner, Alecta Capital), Ηρακλής Μπουραντάς (COO & Co-Founder, Novoville) και Αλέξανδρος Ρούστας (Managing Director, IQbility). Oι συμμετέχοντες εντόπισαν σημαντικά στοιχεία ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος, τόσο από πλευράς ομάδων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, όσο και από πλευράς οχημάτων διαθέσιμων για την υποστήριξή τους, είτε συμβουλευτικά, είτε και πρακτικά.

 

Ιδιαίτερη αξία για τις startups έχει η ενίσχυση της συνάφειας του προϊόντος με την αγορά αναφοράς, καθώς και η δικτύωση με πελάτες και πιθανούς επενδυτές που μπορεί να προσφέρει κάθε επιταχυντής.

 

Oι εγχώριες ευκαιρίες χρηματοδότησης έχουν πληθύνει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, και έχουν λειτουργήσει καταλυτικά για την “εκπαίδευση” και την ωρίμαση του οικοσυστήματος. Επιπλέον, οι όλο και αυξανόμενες διεθνείς επιτυχίες από ελληνικές startups έχουν πολλαπλασιάσει το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό και έχουν αποδώσει επιτυχημένα και αξιοσημείωτα deals.

 

Με τους επενδυτές να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ποιότητα της ομάδας και την ωριμότητα ενός business plan, παρά στο ίδιο το προϊόν σε πρώτη προσέγγιση, οι ομάδες χρειάζεται να είναι ακριβείς και ξεκάθαρες στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων που θα επενδυθούν.

 

Ταυτόχρονα, τα startups φαίνεται ότι αναζητούν πλέον μεγαλύτερα αρχικά κεφάλαια, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του προϊόντος τους, χωρίς να αναλώνονται σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αναζήτησης χρηματοδότησης.

 

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Νεόφυτος Κολοκοτρώνης (Innovation Specialist, Found.ation), εκπρόσωποι των μεγάλων οργανισμών που υποστηρίζουν το πρόγραμμα Found.ation Spark είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Chief Business Officer, Kαθημερινή), σημείωσε πως η Καθημερινή βασίζεται σε μια ισχυρή παράδοση αλλά και πίστη στην καινοτομία, παρέχοντας στις νεοφυείς εταιρίες που υποστηρίζει ένα πρόγραμμα επικοινωνίας μέσω των έντυπων και ψηφιακών της μέσων.

 

Ο Σταύρος Φωτιάδης (Chief Customer Advisor, Oracle), τόνισε πως η Oracle είναι σε θέση να βρει κοινές συνισταμένες με νεοφυείς εταιρίες που ξεκινούν τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της τεχνολογίας και να τις συνδράμει σημαντικά. Μέσω του προγράμματος Oracle for Startups ενισχύει τις startups με δωρεάν credits και σημαντικές οικονομικές εκπτώσεις των cloud υπηρεσιών της, mentorship, coaching κτλ.

 

Άγγελος Μπένος (Tax Partner, PwC Ελλάδας), εξήγησε πως η PwC συμβουλεύει τις εταιρείες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, υποστηρίζοντας τες ενεργά για την καλύτερη και αρμονικότερη εξέλιξή τους.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή πρώτη έκδοση του Found.ation Spark. H Arkris, από την Ρουμανία, δημιουργεί έναν AI βοηθό για την διευκόλυνση και αυτοματοποίηση διαδικασιών HR για μεγάλες επιχειρήσεις. H ελληνική Loopcv καινοτομεί στον τομέα της ανεύρεσης εργασίας, εξελίσσοντας μια υπηρεσία για στοχευμένη και αυτοματοποιημένη αναζήτηση εργασίας.

 

Ταυτόχρονα, η OMNIO από την Βουλγαρία, αναπτύσσει ένα σύστημα ελέγχου οικονομικών συναλλαγών με σκοπό την καταπολέμηση μη-νόμιμων ενεργειών. H ελληνική Oliveex έχει ήδη δημιουργήσει και βελτιστοποιεί ένα σύστημα IoT για την απομακρυσμένη μέτρηση και παρακολούθηση των συνθηκών παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων τροφίμων σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης στο παρακάτω link: https://www.crowdcast.io/e/go-to-market-fit (απαιτείται απλή εγγραφή με διεύθυνση email).

 

O πρώτος κύκλος του Found.ation Spark θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου, και θα ακολουθήσει επόμενη εκδήλωση για τη λήξη του στα μέσα Νοεμβρίου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Προσφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών σε Cosmote και Γερμανό

Mε προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας γιορτάζουν και φέτος η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/5). Έως και τις 21 Μαΐου, οι...

Emirates: Nέα εμπειρία πτήσης με την Premium Οικονομική Θέση

  Η Premium Οικονομική Θέση της Emirates θα είναι διαθέσιμη σε πτήσεις υψηλής ζήτησης με αεροσκάφη A380 προς τα διεθνή αεροδρόμια Χίθροου στο Λονδίνο,...

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του...

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...