32.8 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

«Γκάζι» στις επενδύσεις σε data centers στη χώρα μας

«Βροχή» επενδύσεων και σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ισχυροποιείται το… χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας σε data center, με τη μία εταιρεία μετά την άλλη να προχωρούν σε επενδύσεις κλιμακούμενες από μερικά εκατομμύρια ευρώ έως και πάνω από 400 εκατ.  ευρώ.

Οι νέες επενδύσεις της Lamda Hellix, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον  αμερικανικό όμιλο Digital Realty, έδωσαν την εκκίνηση, ενώ σύντομα αναμένονται εξελίξεις και στην αντίστοιχη επένδυση της Microsoft.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα εγκαίνια εργασιών του τρίτου data center της Lamda Hellix, πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας, χαρακτηρίζοντας το ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Η Ελλάδα ως data hub

Σημαντικό συστατικό για την αναβάθμιση της χώρας ως data hub, εκτός από τα data centers, είναι και οι συνδέσεις οπτικών ινών.

Το τελευταίο διάστημα ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για την διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο, χάρη και στην δυνατότητα χρηματοδότησης τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα, με την Κύπρο, από τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό η Islalink, όπως ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, κατά την παρουσίαση της Lamda Hellix, ετοιμάζει υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει Αθήνα – Θεσσαλονίκη με Μιλάνο – Ρώμη. Το έργο θα είναι έτοιμο τον  Νοέμβριο του  2022 , θα έχει μήκος 330 χλμ και θα συνδέει τον Κρότωνα με την Πρέβεζα.

Η ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών, IslaLink, η οποία ανήκει στη Fiera Infrastructure θα προχωρήσει το έργο σε συνεργασία με την Elettra, θυγατρική της Orange. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Την  έναρξη της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο το οποίο θα διασυνδέει 11 ελληνικά νησιά ξεκινά και η Vodafone Ελλάδος. Το έργο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση ολοκλήρωσης των γεωτεχνικών μελετών και υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε 1 χρόνο.

Σημειώνεται ότι πρώτη σε τέτοιες συνδέσεις είναι η Μασσαλία όπου περνούν 15 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με συνολικό capacity 320 Tbps, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 21 έως το 2024 αγγίζοντας capacity έως και 750 Tbps.

Η Lamda Hellix

Το Athens 3 στο Athens Data Center Campus της Lamda Hellix, στο Κορωπί θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα  καθιστώντας την ως κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών συνεχίζει την πολιτική των επενδύσεων στην χώρα μας..

Το επενδυτικό πλάνο της Lamda Hellix έχει συνολικό αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας που θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022, ενώ η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για αδειοδότηση του τέταρτου data center, του “Athens 4”, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2023.

Το Athens 3 θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα όλων μαζί των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Η επένδυση αυτή είναι άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Δημιούργησε 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα προσθέσει 100 θέσεις με τη λειτουργία του.

Ταυτόχρονα προσβλέπει μέσω της δημιουργίας Data Gravity στην χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η Lamda Hellix λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί ήδη δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003 και το Athens-2 από το 2015.

Microsoft

Την ίδια στιγμή προχωρά και η επένδυση της Microsoft – το ύψος της οποίας εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ με τη προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. ευρώ. Ένα από τα τρία data centers που θα αναπτύξει η Microsoft στην Ελλάδα πρόκειται να υλοποιηθεί σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Παράλληλα θα αναπτύξει δύο ακόμα τα οποία θα είναι σε διαφορετικά σημεία.

Ήδη συστάθηκε εταιρεία που θα «τρέξει» τα κέντρα δεδομένων. Πρόκειται για την «Microsoft Operations 4733», η οποία με διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο θα έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία των συμπλεγμάτων data centers στην Αττική.

Όπως προκύπτει από το καταστατικό της, η «Microsoft Operations 4733» έχει σκοπό να παρέχει κάθε είδους υπηρεσία που σχετίζεται με λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιλαμβανομένων και εκείνων η παροχή των οποίων απαιτεί την άμεση ή έμμεση χρήση κέντρων δεδομένων (datacenters) καθώς και  υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και συμβουλών αναφορικά με τις υπηρεσίες αυτές. Προβλέπεται ακόμη η μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσότερων datacenters ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) Διαδικτύου, κάτι που αποτελεί το βασικό αντικείμενο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο.

Οι σχετικές εξαγγελίες της επένδυσης έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο από τον πρόεδρό της, Μπραντ Σμιθ, στο Μουσείο της Ακρόπολης από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έχει πει ο πρόεδρος της εταιρίας, η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη για τη Microsoft στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 28 ετών παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας.

Παράλληλα η δημιουργία του data center θα ενισχύσει και την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς μετά τη λειτουργία του τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και θα προστατεύονται από το ελληνικό Δίκαιο.

Hellas Sat

Με μία νέα επένδυση 8 έως 10 εκατ. ευρώ  η Hellas Sat, θα επεκτείνει την δραστηριότητά της στην αγορά των Data Centers .

Η εταιρεία έχει επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στην συγκεκριμένη αγορά έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της 20 διεθνείς πελάτες και έσοδα περί τα 28 εκατ.  ευρώ για το 2020. Οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, με την νέα επένδυση στην περιοχή του Κορωπίου θα επεκταθούν κατά 1.200 τ.μ. (300 racks).

Με την αρχή να έχει γίνει από την Κύπρο, όπου φτιάχτηκε το πρώτο για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center, σήμερα οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ηγεσία του Hellas Sat, εκτίμησε ότι σύντομα τα έσοδα από υπηρεσίες hosting servers και data centers θα πλησιάζουν τα έσοδα που δημιουργούνται από τη χωρητικότητα.

Cloudrock

Μία από τις νέες επενδύσεις είναι και αυτή της Cloudrock, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και έχει ήδη υλοποιήσει επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ιδιόκτητου data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Πρόκειται για μία εταιρεία 100% ελληνικών συμφερόντων, που όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας. Η Cloudrock προσφέρει καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Στόχος της Cloudrock είναι να προσελκύσει στην Ελλάδα ΙΤ υποδομές που σήμερα φιλοξενούνται στο εξωτερικό, αλλά και ξένες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα. «Ο στόχος μας στην Cloudrock είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες και λύσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε ο “έξυπνος” συνεργάτης για τους πελάτες μας», είχε δηλώσει ο Βασίλης Καραβασίλης, διευθύνων σύμβουλος της Cloudrock.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ένταξη του virtualization cluster της Cloudrock σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά και η περαιτέρω επέκταση των υποδομών και των υπηρεσιών της.

Η ελληνική Lancom

Μια ακόμα δραστήρια εταιρεία είναι και η ελληνική Lancom, εταιρεία με 12ετή παρουσία, πάροχος και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σύνδεση στο Internet με μεγάλες ταχύτητες) σε πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες, η οποία διαθέτει δύο Data Center (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά και την δημιουργία τρίτου υπό την ονομασία Balkan Gate I.

Το νέο Data Center της Lancom που οικοδομείται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες στις αρχές του 2022 και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.

Πέρα από τους παραπάνω, κέντρα δεδομένων λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα και άλλες εταιρείες όπως ο όμιλος ΟΤΕ, η TI Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να υπάρξει άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας, επισημαίνει σε γραπτή δήλωση - παρέμβασή της σχετικά με την...

ΑΔΑΕ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δηλώνει ότι ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα...

Προτεραιότητα το 5G για τις επιχειρήσεις

Νέα δεδομένα και απαιτήσεις φέρνει το 5G στο παγκόσμιο επιχειρείν, πυροδοτώντας επενδύσεις σε εφαρμογές και λύσεις στην μετά COVID-19 εποχή. Ωστόσο, παραμένει μια δυσπιστία...

Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο

H Fraport Greece και η Air France με αφορμή το νέο δρομολόγιο Παρίσι-Ζάκυνθος που «εγκαινιάστηκε» στις αρχές Ιουλίου, προχωρούν στην ενεργή στήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματείου...

Νέα LG UltraGear gaming οθόνη: Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό

Η πρώτη OLED gaming οθόνη της LG UltraGear Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) παρουσιάζει την νέα gaming UltraGear™ οθόνη (μοντέλο 48GQ900),...