13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Γιατί Zuckerberg (Meta) και Hoffman (LinkedIn) επενδύουν σε ελληνικές startups

  •  Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια, προερχόμενα από 48 επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε 38 γύρους χρηματοδότησης προς το οικοσύστημα, έχουν υποδεχτεί οι ελληνικές startups από τις αρχές του 2023. Μεσούντος του θέρους και με το θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο, η κινητικότητα στο οικοσύστημα κάθε άλλο παρά σε θερινή ραστώνη παραπέμπει.

Η βαριά χρηματοδότηση των 60 εκατ. δολαρίων προς την ελληνική Causualy, η οποία θέτει την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της βιοϊατρικής, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Δείχνει δε πως το οικοσύστημα βάζει πλώρη για νέα υψηλά, παρά το δυσμενές κλίμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι χρηματοδοτικές ροές προς startups φθίνουν.

Τα ηχηρά επενδυτικά ονόματα, που επένδυσαν στον γύρο Series B της Causualy των Ιωάννη Κιαχόπουλου και Artur Saudabayev, αποτελούν μια ένδειξη ότι το οικοσύστημα όχι μόνο βρίσκεται στα ραντάρ των επενδυτών, αλλά κρατά συστηματικά την προσοχή τους.

Της επένδυσης των 60 εκατ.δολ, στην Causualy, η οποία συντομεύει τη διαδρομή για την παραγωγή νέων φαρμάκων και την ανακάλυψη νέων θεραπειών, ηγήθηκε η ICONIQ Growth, με συμμετοχή των υφιστάμενων επενδυτών Index Ventures, Marathon Venture Capital, EBRD και Pentech και του Alex Gorsky, πρώην πρόεδρου και CEO της Johnson & Johnson.

Η ICONIQ Growth, που διαχειρίζεται κεφάλαια 80 δισ.δολ., έχοντας επενδύσει σε εταιρείες, όπως οι Airbnb, Datadog, Alibaba, Uber, Wolt, Zoom, είναι ένα από τα περισσότερο επιτυχημένα funds παγκοσμίως, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων, όπως οι Mark Zuckerberg (ιδρυτής της Meta), Reid Hoffman (ιδρυτής της LinkedIn), Dustin Moskovitz (ιδρυτής της Asana).

Τι βλέπουν στην Ελλάδα

Η Causaly, που μετρά μόλις πέντε χρόνια ζωής, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα, η οποία μέσα από αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει στους ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής και να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Αφενός η τεχνητή νοημοσύνη made in Greece και αφετέρου ο χώρος της βιοϊατρικής στην Ελλάδα εξελίσσεται σε πόλο έλξης για διεθνείς επενδυτές με δυνατό χρηματοδοτικό εκτόπισμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον αυτό θα βαίνει αυξανόμενο, προεξοφλώντας νέες χρηματοδοτικές ροές προς ελληνικές startups των δυο hot τομέων.

Έτερο σημείο κλειδί για τους διεθνείς επενδυτές αποτελεί η δεξαμενή ταλέντων της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η Causaly σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά το επιστημονικό δυναμικό της στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του προϊόντος της και επεκτείνοντας την παρουσία της στους μεγαλύτερους οργανισμούς βιοϊατρικής ανά τον κόσμο. Η εταιρεία απασχολεί ήδη σημαντικό αριθμό εργαζομένων στη χώρα μας, ενώ η ομάδα της πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

ΑΙ made in Greece

Το προϊόν της εταιρείας βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ ασθενειών, συμπτωμάτων, θεραπειών και γενικότερα δεδομένων που υπάρχουν σε εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις, έγγραφα κλινικών δοκιμών, εταιρικά δεδομένα, και ρυθμιστικά πλαίσια απαραίτητα για την εύρεση καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς.

Με τον νέο γύρο, τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει συνολικά η Causualy ανέρχονται πλέον σε 86 εκατ. δολ., ενώ η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την επέκταση των συνεργασιών της ελληνικής εταιρείας με κορυφαίους οργανισμούς βιοϊατρικής παγκοσμίως, με το προϊόν της να γίνεται αναπόσπαστο εργαλείο για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Ήδη δώδεκα από τις είκοσι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Causaly για να ανακαλύψουν σημαντικές πληροφορίες μέσα στον τεράστιο όγκο των βιοϊατρικών δεδομένων.

Πρόσφατα, η εταιρεία τριπλασίασε τα έσοδα και τον αριθμό των πελατών της. Η τεχνολογία της υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους ερευνητές στον τομέα της υγείας σε οργανισμούς όπως Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, η US Food & Drug Administration και το National Institute of Environmental Health Science.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...