Η κεφαλοποίηση που κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από την πραγματική αξία της εταιρείας, καθώς και η ανάγκη για ταχύτερες αποφάσεις σε μία περίοδο όπου κάθε επιχείρηση του λιανεμπορίου θα πρέπει να βλέπει με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αποκρυσταλλώνονται ως οι λόγοι που η οικογένεια Γεράρδου κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετόχων της Πλαίσιο Computers που δεν είναι στην κατοχή της. Στόχος όπως είναι προφανές, η αποχώρηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ιδρυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος Γιώργος Γεράρδος από κοινού με τον Κώστα Γεράρδο, διευθύνοντα σύμβουλο της Πλαίσιο Computers κατέθεσαν προαιρετική δημόσια πρόταση επιδιώκοντας να αποκτήσουν το 100% των μετόχων της εταιρείας.
Ο Γιώργος Γεράρδος ελέγχει το 66,71% και ο Κώστας Γεράρδος το 15,47% των μετόχων με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό τους να ανέρχεται στο 82,18%. Όπερ και σημαίνει ότι σε διασπορά ήταν ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό της εταιρείας…
Με δεδομένο πάντως, ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής – premium 46% – θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δημόσια πρόταση θα στεφθεί με επιτυχία.
Το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος αποτελεί ένα δείγμα της διαφορετικής εκτίμησης που υπήρχε μεταξύ της οικογένειας Γεράρδου και του «ταμπλό» για την πραγματική αποτίμηση της Πλαίσιο. Το προσφερόμενο τίμημα είναι στα 4,58 ευρώ, 46% υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή που είναι στα 3,15 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά το τελευταίο εξάμηνο η τιμή της μετοχής ήταν στα 3,17 ευρώ. Το συνολικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Γιώργος και Κώστας Γεράρδος για την απόκτηση των υπόλοιπων μετόχων ανέρχεται λίγο πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της εταιρείας, το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια όπου η Πλαίσιο καταγράφει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα η αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ δεν είχε ανέβει, μέτρησε σημαντικά στην απόφαση για την κατάθεσης της δημόσιας πρότασης. Επιπλέον, η εξαιρετική οικονομική κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ το κόστος της παραμονής είναι σημαντικό.
Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι εξελίξεις στο χώρο του λιανικού εμπορίου είναι τέτοιες που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική. Κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων κάτι που δεν είναι εφικτό όσο η Πλαίσιο παραμένει εισηγμένη.